Main menu

header

16-01-1de Gabriela Niculescu

- „Zâmbetele copiilor ascundeau drame greu de descris“

Paula Herlo este unul dintre corespondenţii speciali ai Ştirilor Pro TV şi câştigătoarea unui Premiu Emmy pentru campania „Tu ştii ce mai face copilul tău?”. Munca şi implicarea totală în proiectele pe care le-a iniţiat în cadrul Ştirilor şi emisiunii „România, te iubesc” au dus la rezultatele scontate. După aproape un an de trudă, cea mai recentă campanie a sa, „Vreau şi eu părinţii mei”, a dus la schimbarea Legii adopţiei în România. Astfel, timpul necesar procedurii de adopţie a fost scurtat semnificativ de la câţiva ani la câteva zeci de zile, procedura de înfiere a fost uşurată, iar condiţiile au devenit mai stricte, pentru a preveni abuzurile.

„Cel mai dificil mi-a fost să deschid uşile centrelor de plasament”
- Ce greutăţi ai întâmpinat când ai demarat campania şi ce uşi au fost mai greu de deschis?
- Cel mai dificil mi-a fost să deschid uşile centrelor de plasament. Iar când reuşeam totuşi, găseam înăuntru numai „lapte şi miere”. Copii fericiţi că sunt acolo şi mândri de personalul care îi îngrijeşte. Desigur că totul era cosmetizat, iar zâmbetele copiilor ascundeau drame greu de descris. Foarte multă lume ştie că sunt abuzaţi fie de angajaţi, fie de copiii mai mari, dar nimeni nu face nimic pentru a opri asta. De aceea, pe lângă schimbarea Legii adopţiilor în campania „Vreau şi eu părinţii mei” am cerut şi închiderea centrelor de plasament mamut şi mutarea copiilor în familii adoptive sau angajate.

- Te-ai gândit vreo clipă că lucrurile pot fi imposibil de schimbat sau ai fost optimistă în fiecare moment?
- Eu când intru într-o campanie nu mă gândesc decât la finalitatea ei. Sunt optimistă din fire, dar, mai mult decât atât, am ştiut că am toate argumentele să determin schimbarea legii.

„M-a mânat în luptă şi revolta împotriva unui sistem care distruge vieţi”
- Ce ţi-a dat putere să lupţi pentru modificarea acestei legi?
- Sunt foarte empatică şi, mai mult decât orice, mă impresionează copiii aflaţi în dificultate. Pe lângă asta, m-a mânat în luptă şi revolta împotriva unui sistem care distruge vieţile copiilor abandonaţi, în condiţiile în care mii de români visează să adopte.

- Te-ai aşteptat la numărul de 75.203 petiţii semnate în cadrul campaniei?
- Toate campaniile noastre au avut susţinerea telespectatorilor. Ne aşteptam să fim ajutaţi şi de această dată.

- Existau şase obiective pe pagina de internet a campaniei. Câte dintre ele au fost atinse o dată cu adoptarea noii Legi a adopţiei?
- În primul rând, s-au scurtat timpii până la care copiii sunt declaraţi adoptabili. În al doilea rând, vor exista complete de judecată în fiecare tribunal care vor judeca doar speţe legate de copii, iar asta va duce la scurtarea duratei până la care copilul devine legal al familiei adoptatoare. M-am bucurat să aflu şi faptul că se va simplifica procesul prin care se face potrivirea între familia care adoptă şi copilul abandonat.

16-01-2Crenguţa Someşan - abandonată pe malul Someşului, acoperită de o grămadă de crenguţe
- Spune-mi una dintre poveştile impresionante pe care le-ai întâlnit de-a lungul desfăşurării campaniei.
- Au fost foarte multe. Prima poveste a fost a unei fetiţe pe nume Crenguţa, abandonată de mama sa pe malul Râului Someş şi acoperită de o grămadă de crengi. De aici i s-a tras şi numele, Crenguţa Someşan. Am întâlnit-o când avea 4 luni şi mi s-a părut cel mai frumos copil din lume. Ne-am revăzut şi un an mai târziu, când era tot în casa asistentei maternale, iar mama sa n-o vizitase de mai bine de un an. E doar unul dintre copiii cărora noua lege le va aduce părinţi.

„Conaţionalii care lucrează în străinătate pot adopta copii din România, lucru ce le era interzis până acum”
- Pentru cei care-şi doresc să adopte un copil şi n-au apucat să vadă modificările de lege, care sunt veştile bune?
- Copiii abandonaţi în spaţii publice sunt declaraţi adoptabili în numai 30 de zile dacă nu sunt găsite rudele. În cazul în care acestea există, dar nu vor copilul şi declară asta în scris, micuţul va deveni liber pentru adopţie în 60 de zile. Până acum, procedura era greoaie şi dura ani întregi. În plus, conaţionalii care lucrează în străinătate pot adopta copii din România, lucru ce le era interzis până acum.

- Dacă ar trebui să faci un pronostic, cu cât crezi că va scădea numărul copiilor fără părinţi după această modificare legislativă?
- Mi-e foarte greu să dau o cifră exactă, dar, dacă ne gândim că la şase ore un copil e părăsit în maternitate, trag speranţa că măcar jumătate dintre ei vor avea părinţi adoptivi în numai câteva luni, în cazul în care rudele nu vor să-i ia acasă, pentru că sunt şi părinţi naturali care revin asupra deciziei după ce sunt consiliaţi de specialişti.

- În ce alte campanii te vom urmări de acum înainte?
- Am foarte multe idei în minte, însă voi vorbi pe larg despre ele în momentul în care eu şi echipa Ştirilor Pro TV ne vom apuca de treabă. Cu siguranţă vor fi campanii care ne vor schimba nouă, tuturor, viaţa în bine.

Familiile, obligate să informeze minorii că sunt înfiaţi

Una dintre condiţiile noii legi stipulează că părinţii adoptivi sunt obligaţi să îi informeze pe aceştia de la vârste cât mai mici că au fost adoptaţi, acest lucru urmând să fie făcut cu sprijinul specialiştilor. Astfel, autorităţile consideră că se reglementează dreptul persoanelor adoptate de a-şi cunoaşte originile şi propriul trecut şi de a beneficia de sprijin în realizarea demersurilor vizând contactarea părinţilor fireşti sau a rudelor biologice. Toate informaţiile şi actele obţinute pe parcursul derulării procedurilor de adopţie vor fi arhivate şi păstrate cel puţin 50 de ani.

„Copiii abandonaţi în spaţii publice sunt declaraţi adoptabili în numai 30 de zile dacă nu sunt găsite rudele sau, dacă există şi declară scris că nu-i doresc, în 60 de zile“