Main menu

header

de Laura Zmaranda

Educarea copiilor în spiritul cunoaşterii şi al determinării de a învăţa lucruri noi este primul pas ce ne garantează că micii noştri ucenici vor deveni oameni înţelepţi şi cu o cultură vastă. Dorinţa pentru descoperirea lucrurilor noi, mai ales cele care se încadrează în normele oarecum riguroase ale programelor şcolare, nu este întotdeauna atât de mare precum ne-am aştepta. Cu toate acestea, copiii pot asimila informaţii cu tentă şcolară fără ca plictiseala să intervină în vreun fel. Acest lucru este dovedit de prima expoziţie ştiinţifică interactivă din ţara noastră. Doamna Monica Beliţoiu, consultantă PR în cadrul Asociaţiei Secular Umaniste din România, unul dintre autorii morali ai expoziţiei, ne-a spus mai multe despre acest eveniment inedit ce se desfăşoară în Bucureşti până la 30 iunie.

Călătorie în lumea misterelor fizicii
Mergând pe principiul potrivit căruia cunoaşterea începe cu un strop de curiozitate, Asociaţia Secular Umanistă din România, la iniţiativa lui Toma Pătraşcu, vicepreşedintele instituţiei, a organizat în România prima expoziţie ştiinţifică interactivă pentru copii. Intenţia de a implementa un astfel de proiect în ţara noastră exista de multă vreme, însă abia anul acesta a fost pusă în practică.
Potrivit consultantei Monica Beliţoiu, ideea expoziţiei a luat naştere din dorinţa de a prezenta copiilor, într-un mod inedit şi într-o atmosferă cât mai relaxată, o mică parte dintre misterele fizicii. Într-un cadru plăcut, alături de voluntarii care îi însoţesc în călătoria lor de cunoaştere, copiii trăiesc o experienţă de neuitat.

„Nu le venea să creadă ce se întâmplă acolo”
Expoziţia ştiinţifică interactivă prezintă fenomene ale mecanicii, o ramură interesantă a fizicii. Motivaţia pentru care a fost ales acest domeniu ţine de interesul deosebit al copiilor faţă de gadgeturi.
Cu ocazia aceasta, prin cele 16 experimente prezentate, ei au posibilitatea să vadă ce forţe acţionează în interiorul lor pentru a le face să funcţioneze, iar pentru a înţelege mai bine fenomenul fiecărei ramuri, copiii sunt asistaţi la fiecare experiment de un îndrumător, care le oferă instrucţiuni.
Roata antigravitaţională, tunul cu aer, canalele cu ecluze sau tunelul aerodinamic sunt doar câteva dintre exponatele ce ilustrează principii importante din fizică. Sunt teme interesante de văzut, ce stârnesc curiozitatea copiilor şi îi atrag spre alte ramuri ale ştiinţei. „În zilele în care am fost acolo, am văzut pe chipul copiilor care au vizitat expoziţia entuziasmul descoperirii unor fenomene inedite pentru ei. Nu le venea să creadă ce se întâmplă acolo. La un moment dat erau foarte mulţi copii lângă exponatele cu câmpuri magnetice şi erau fascinaţi de felul în care se mişcă pilitura de fier în jurul magneţilor”, ne-a declarat Monica Beliţoiu.

Locaţia, accesibilă tuturor
Întrucât acest eveniment este unic în România, organizatorii lui au considerat că locaţia aleasă pentru desfăşurare trebuie să fie accesibilă tuturor, dar mai ales trebuia să ofere spaţiul necesar pentru toate exponatele. În cele din urmă a fost ales mall-ul Băneasa Shopping City, de la periferia Bucureştiului, acolo unde atât copiii, cât şi adulţii pot vizita la etajul unu, în sala Imagika, expoziţia ce se întinde pe o suprafaţă de peste 140 mp.
Expoziţia ştiinţifică interactivă este un proiect unic în ţara noastră, dar reprezintă doar primul pas pe care Asociaţia Secular Umanistă l-a făcut în acest sens, pentru că, după cum ne-a mărturisit Monica Beliţoiu, şirul evenimentelor de acest gen va continua. De altfel, asociaţia este intens implicată în promovarea valorilor umanismului secular şi mai ales a cunoaşterii ştiinţifice. Unul dintre cele mai cunoscute proiecte ale asociaţiei este editarea anuală a Calendarului Ştiinţific, menit să contribuie la popularizarea marilor evenimente care au marcat cunoaşterea ştiinţifică de-a lungul timpului.

Un eveniment de succes
Deşi mai este ceva vreme până la finalul expoziţiei, organizatorii acesteia spun că evenimentul este un real succes: până acum, mai bine de 1.200 de copii au venit să desluşească tainele fizicii. Deşi asociaţia a mai organizat astfel de evenimente ştiinţifice, acesta este, potrivit organizatorilor, cel mai important, atât ca amploare, dar şi în ceea ce priveşte felul în care este primit de public.
Cât despre aspectele economice ale organizării unui astfel de eveniment, suma investită în acest proiect a fost de aproximativ 15.000 de euro, iar banii provin din sponsorizări.

Experimente inedite

Printre experimentele pe care copiii le pot descoperi la expoziţie se numără şi cel intitulat oraşul bătut de vânt. Machetele care reprezintă clădirile unui oraş sunt mişcate de vântul propulsat printre ele. Astfel, micilor vizitatori le este explicat felul în care diferite forme afectează circulaţia aerului. Un alt experiment care atrage foarte mulţi copii este cel al câmpurilor magnetice. În cazul acestui experiment, ei pot aşeza o tavă cu bucăţi metalice deasupra magneţilor, pe care trebuie să o scuture uşor pentru a descoperi forţa invizibilă a câmpurilor magnetice. Roata giroscopică este un alt experiment prin care micii învăţăcei descoperă un fenomen interesant. Sub îndrumarea voluntarilor, care le oferă explicaţii, copiii rotesc roata de la bicicletă, după care o ridică de pe cadru. Această acţiune începe cu roata în poziţie verticală, pentru a încerca mai apoi să fie răsucită. Este un proces destul de dificil, pentru că apare o forţă care împinge contra ta, lucru ce se resimte în muşchi. Acesta este efectul de giroscop.

• Expoziţia ştiinţifică interactivă este un eveniment ce se adresează în special copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 15 ani, dar poate fi la fel de interesantă şi pentru adulţi. Poate fi vizitată zilnic de la 10:00 la 20:00, iar intrarea este gratuită.