Main menu

header

de Dana Purgaru

Aproape că nu mai există persoană care să nu fi auzit despre Triunghiul Bermudelor, devenit celebru în special datorită filmelor şi cărţilor în care sunt relatate fenomenele misterioase ce se petrec în acea zonă din Oceanul Atlantic, cuprinsă între coasta Floridei, nord-estul Insulelor Bermude şi Antile. Dar iată că mai există un loc în care se petrec întâmplări stranii. Acesta poartă numele de Triunghiul Dragonului.

Un loc blestemat?
Triunghiul Dragonului se află în vestul Japoniei, la nord de Tokyo, la 145 de grade latitudine estică faţă de corespondentul său din Atlantic, între Insulele Japoniei (vest şi sud-vest), Guam şi Yap, lângă Taiwan (sud) şi Japonia (nord şi nord-est).
La fel ca în Triunghiul Bermudelor, în zona misterioasă de lângă Japonia se petrec lucruri greu de crezut, naufragii şi dispariţii de avioane cauzate de perturbarea inexplicabilă a căilor de comunicaţie. Astfel, după ce Japonia a pierdut între 1952 şi 1954 cinci nave militare, cu peste 700 de oameni la bord, guvernul nipon a trimis în zonă o navă cu peste 100 de oameni de ştiinţă care să studieze fenomenele ciudate. Nava a avut aceeaşi soartă ca şi precedentele, dispărând fără urmă.
Japonezii antici au numit zona Ma-no Umi, adică Marea Diavolului, deoarece timp de mulţi ani marinarii au pus nenumăratele naufragii ale ambarcaţiunilor de pescuit pe seama diavolilor marini, despre care ei credeau că sunt dragoni care atacă bărcile şi le târăsc în abis împreună cu echipajele lor, în locul în care sălăşluieşte Marele Dragon. Era considerat un loc blestemat.

Atracţie magnetică neobişnuită
În zilele noastre, cercetătorii nu dau crezare unor astfel de explicaţii, însă sunt de acord că cele două zone triunghiulare au un amplasament ciudat, de parcă s-ar oglindi. Ele se află în puncte opuse pe glob, una în vest, alta în est, pe aceeaşi longitudine de 35 de grade, au aceeaşi formă, se află în apropierea unor zone vulcanice active şi în ele se desfăşoară fenomene meteorologice extrem de imprevizibile. De asemenea, în acele două locuri, acul busolei indică numai nordul sau sudul, fără alte deviaţii, ceea ce provoacă importante şi uneori ireversibile devieri de orientare. Este important de precizat că principala curbă agonică din emisfera vestică trece exact prin Triunghiul Bermudelor, iar cea din emisfera estică traversează Triunghiul Dragonului.
În plus, s-a dovedit că atracţia magnetică în cele două zone misterioase este superioară oricărei alte zone de pe Terra. Dar nimeni nu a putut spune până acum cu exactitate că aceasta este cauza dispariţiilor.

Apar erori la sistemul de navigaţie şi distorsiuni spaţio-temporale
O mulţime de ambarcaţiuni de pescuit, nave de luptă sau avioane de toate tipurile au dispărut în acea zonă şi nu s-a mai aflat nimic despre urma lor. Puţinii supravieţuitori care există au povestit că la pupitrul de comandă al navelor aflate în apropiere de acea zonă sau pătrunse în ea se înregistrau erori la sistemul de navigaţie, distorsiuni spaţio-temporale şi un comportament ciudat al celor aflaţi la bord.

Poartă spre o altă dimensiune sau intervenţie extraterestră?
Există nenumărate teorii cu privire la ce se întâmplă în Triunghiul Dragonului, începând de la intervenţia zeilor, acţiunea demonilor sau răpiri extraterestre până la pătrunderea printr-o poartă într-un univers paralel.
Adepţii teoriilor extraterestre spun că în zona misterioasă există o activitate intensă a unei civilizaţii ce nu este de pe Pământ. S-a vehiculat că ar exista o bază extraterestră în adâncuri, în gropile de circa 12.000 de metri adâncime, care ar fi cauza anomaliilor magnetice şi a dispariţiilor navelor.
O altă teorie se axează pe legătura dintre polii magnetici ai celor două triunghiuri, prin care se creează o breşă spaţio-temporală, adică acea poartă spre alte dimensiuni, timpuri sau universuri. Cine poate şti cu exactitate?

• Fenomenele misterioase din Triunghiul Dragonului din apropierea Japoniei au început să fie cunoscute după mediatizarea lor din 1960.

Istoria „Isteriei din Bermude“

Despre bizarele dispariţii din Triunghiul Bermudelor, situat între Miami, Bermude şi Puerto Rico, s-a vorbit enorm de-a lungul timpului. La fel ca în cazul frăţiorului său din apropierea Japoniei, despre Triunghiul Bermudelor s-au vehiculat teorii legate de vortexuri ce duc spre dimensiuni paralele, monştri marini, atlanţi „şugubeţi” supravieţuitori ai cataclismului de acum aproape 10.000 de ani, care locuiesc în adâncuri şi sechestrează nave, demoni ai apelor, anomalii magnetice şi dilatări ale timpului. Firul a fost despicat în sute de bucăţi de nenumăraţi oameni de ştiinţă, care au încercat să explice ce se petrece acolo, printre ei numărându-se şi adepţi ai teoriei potrivit căreia toate acestea nu sunt decât nişte poveşti din care unii oameni au făcut averi. „Isteria Bermudelor” a luat naştere la 16 septembrie 1950, în urma unui articol scris de un ziarist american, E.V.W. Jones. Acesta a descris fenomene inexplicabile ce au loc în jurul Mării Sargaselor. Doi ani mai târziu, un alt jurnalist, George X. Sand, a publicat informaţii despre câteva dispariţii ale unor nave şi avioane, printre care şi celebrul Zbor 19, ce avusese loc în 1945 în zona unui „triunghi al morţii”, cum l-a numit autorul. Abia 12 ani mai târziu, locul a fost botezat „Triunghiul Bermudelor”. Au urmat cărţile lui John Wallace Spencer în 1969, a lui Richard Winer şi a lui Charles Berlitz (fost angajat al serviciilor speciale din armata SUA), ambele apărute în 1974. Isteria luase deja amploare. După succesul fantastic, Charles Berlitz şi-a îndreptat atenţia asupra Triunghiului Dragonului, despre care a vorbit şi a scris aproape la fel de mult. Au existat însă şi oameni care s-au îndoit de adevărul din spatele fenomenelor petrecute în misterioasele triunghiuri. Printre aceştia s-a numărat Lawrence David Kusche, fost pilot american, care a susţinut cu fervoare în cărţile sale că numărul navelor şi avioanelor dispărute nu a fost niciodată mai mare decât în alte părţi ale lumii şi că totul nu este decât o păcăleală menită să abată atenţia oamenilor de la alte subiecte.

• Cartea lui Charles Berlitz, „Triunghiul Bermudelor“, a devenit best-seller şi s-a vândut în peste 20.000.000 de exemplare.