Main menu

header

13-01-1de Elena Şerban

Într-o lume în care politica este dominată de bărbaţi, în Germania, o femeie ţine frâiele ţării. Angela Merkel, cancelar al acestui stat, a fost aleasă prima dată în această funcţie la 22 noiembrie 2005, de Parlamentul german. Realeasă în funcţie la 28 octombrie 2009, Angela a fost numită de revista Forbes cea mai puternică femeie din lume.

Angela Dorothea Merkel s-a născută la 17 iulie 1954, la Hamburg, în familia pastorului luteran Horst Kasner. Mama sa, Herlind Kasner, născută Jentzsch, e de profesie profesoară de latină şi engleză. Imediat după naşterea Angelei, familia s-a mutat din Hamburg (RFG) în RDG.

În 1978, Merkel a absolvit studiile Facultăţii de Fizică ale Universităţii Karl Marx din Leipzig. În timpul studenţiei a fost membră activă a organizaţiei de tineret socialiste Freie Deutsche Jugend (FDJ) (Tineretul german liber), fără a deveni însă membră de partid.

După reunificarea Germaniei, Angela a intrat în politică. În 1991 a fost numită ministru federal pentru probleme de familie, funcţie pe care a ocupat-o până la 17 noiembrie 1994. În acea zi şi-a schimbat portofoliul, primind în grijă un minister mult mai important: cel al mediului înconjurător, al conservării naturii şi al securităţii nucleare, pe care l-a ocupat până în 1998.

După o perioadă în care a preferat să stea în linia a doua a vieţii politice, Angela a revenit în forţă în 2000, ca preşedinte al Uniunii Creştin-Democrate. La alegerile federale din 2005 a fost aleasă în Parlamentul german.

La 10 octombrie 2005, principalele partide au căzut de acord ca Merkel să fie propusă în faţa Bundestagului pentru fotoliul de cancelar federal. La data de 22 noiembrie 2005, Bundestagul, Parlamentul german, a ales-o pe Merkel în funcţia de cancelar federal.

Între 1977 şi 1982 a fost căsătorită cu fizicianul Ulrich Merkel. Din 1998 este căsătorită cu chimistul Joachim Sauer. Cancelarul nu are copii.