Main menu

header

21-13-1de Elena Şerban

- La 12 iulie se împlinesc 50 de ani de la primul concert al formaţiei englezeşti

Nici în cele mai frumoase vise ale lor, englezii de la Rolling Stones nu şi-au imaginat la 12 iulie 1962 că vor fi în prima linie a lumii muzicale pentru încă 50 de ani!

Prima reprezentaţie a fost neplătită
Primul concert al acestei renumite trupe, din care pe atunci făceau parte doar Brian Jones, Mick Jagger şi Keith Richards, a avut loc în clubul londonez Marquee. Pentru această primă reprezentaţie, cei trei nu au fost plătiţi, dar, după cum declarau ulterior, nici nu se aşteptau la aşa ceva.
Numele trupei a fost inspirat din piesa „Rollin’ Stones Blues”, interpretată de Muddy Waters, un succes al acelor vremuri. Mai târziu, acestui trio i s-au adăugat Charlie Watts (tobe) şi Bill Wyman (la bas). În doar doi ani, Rolling Stones era deja cea mai mare trupă a Angliei.
Au urmat mii de concerte în întreaga lume. Din Japonia în Norvegia, şi din Indonezia în Australia, sute de milioane de oameni au fredonat cel puţin o dată „Satisfaction”, „Angie” sau „Love is strong”.
Piesele trupei erau ascultate chiar şi în Europa de Est, în perioada Cortinei de Fier, din dorinţa oamenilor de... libertate.

Mick Jagger, un muzician care nu ştia notele
21-13-2Solistul Rolling Stones este de peste 50 de ani Sir Michael Phillip „Mick” Jagger. Artistul s-a născut la 26 iulie 1943, într-o familie din clasa mijlocie. Tatăl, englez, era învăţător, iar mama, australiană, membră activă a Partidului Conservator. A cântat încă din copilărie, prima scenă fiind... strana bisericii. În timpul studiilor la Academia Comercială, Jagger a început să cânte în cluburi, însă a căpătat mare încredere în talentul său abia după ce l-a întâlnit pe Keith Richards. Nici Jagger, nici Richards şi niciun alt membru al Rolling Stones nu au avut pregătire muzicală. Nici măcar nu ştiau să citească notele muzicale. Au remediat acest aspect mai târziu.
Jagger a fost însurat cu Bianca Perez Morena de Macias, născută în Nicaragua, fost model şi actual luptător pentru drepturile omului. Cei doi au o fiică, Jade, şi au divorţat în 1978. După divorţul de Bianca, Mick s-a îndrăgostit tot de un model. Jerry Hall, cu care are patru copii. Starul mai are alţi doi copii, dar şi patru nepoţi. Superstarul este cunoscut pentru numeroasele sale relaţii romantice cu o multitudine de femei frumoase, printre care s-au numărat Carla Bruni, Angelina Jolie sau Sophie Dahl.
Sir Michael Phillip „Mick” Jagger are o avere estimată la 300 de milioane de dolari. Artistul a câştigat un Glob de Aur şi două Premii Grammy.

Versiunea „rea” a Beatles
Managerul care i-a ridicat pe culmile succesului a fost Andrew Loog Oldham. Acesta a avut ideea ca băieţii de la Rolling Stones să joace rolul de băieţi răi prin comparaţie cu cei patru cuminţei de la Beatles. De altfel, Oldham ajută trupa să semneze cu casa de discuri Decca Records, care le va scoate pe piaţă în 1964 primul hit, „Not Fade Away”. Primul album care a apărut în 1964, Rolling Stones, a fost urmat de un turneu în SUA, care le-a amplificat succesul.
Faima de băieţi răi este întărită de tot felul de incidente. În februarie 1967, Jagger şi Richards au fost arestaţi pentru posesie de droguri. Trei luni mai târziu, Jones a fost şi el prins cu stupefiante, astfel că toţi trei au fost condamnaţi la închisoare, dar cu suspendare.
Un pas important în cariera trupei a avut loc în 1970, când formaţia şi-a înfiinţat propria casă de discuri.
Cu toate că trupa mergea perfect şi concertele veneau pe bandă rulantă, în anii ’70, toţi membrii aveau şi proiecte solo. S-au reunit în 1978, şi de atunci nu s-au mai despărţit.
Începând din 1983, discuţiile în contradictoriu dintre Jagger şi Richards erau din ce în ce mai dese. Motivul principal? Jagger îşi dorea ca Stones să urmeze trendurile contemporane, iar Richards insista pentru păstrarea liniei rock a trupei.

Cifră-record pentru un singur turneu: 558 de milioane de dolari!
Acum, la 50 de ani de la lansare, Rolling Stones continuă să fie una dintre cele mai apreciate trupe. În ultimii ani, veteranii au susţinut spectacole în China, Fiji, Australia şi Noua Zeelandă, chiar dacă nu mai sunt mari amatori de călătorii. De altfel, ultimii ani le-au adus şi cele mai mari venituri din turnee. Astfel, din turneul „A Bigger Bang”, care a inclus şi România, finalizat în 2007, au rezultat peste 558 de milioane de dolari. Chiar dacă în ultimii ani nu au mai scos albume noi, trupa este în continuare pe primele locuri în preferinţele iubitorilor de muzică din întreaga lume.

Volum autobiografic
Pentru a celebra cea de a 50-a aniversare, trupa va lansa un album ce va conţine fotografii din istoria formaţiei şi care prezintă drumul spre succes străbătut de legendara trupă britanică. Volumul va ajunge în magazinele de specialitate pe 12 iulie şi va fi comercializat în Marea Britanie la preţul de 29,95 lire sterline (48 de dolari).

• Trupa a vândut peste 200 de milioane de albume în lumea întreagă pe parcursul ultimelor cinci decenii şi a susţinut mii de concerte cu casa închisă

Inedit!
- Rolling Stones a lansat 55 de albume şi compilaţii. În 1989, trupa a intrat în Rock and Roll Hall of Fame, iar în anul 2004, revista Rolling Stone a clasat-o pe locul 4 în „100 Greatest Artists of All Time”
- De-a lungul existenţei lor împreună, Mick Jagger (voce) şi Keith Richards (chitară, voce) au rămas „inima” Rolling Stones. Pe lângă ei, în prezent în formaţie mai sunt Charlie Watts şi Ronnie Wood. În trupă au mai fost Bill Wyman, Mick Avory şi Tony Chapman
- La puţină vreme după ce a fost exclus din trupă, Brian Jones a fost găsit decedat în piscina casei sale
- În ultimele trei decenii, veniturile obţinute de numele Rolling Stones au depăşit 2 miliarde de dolari

• De-a lungul anilor, concertele trupei au făcut şi victime. În afara numeroaselor fete care leşinau în preajma scenei doar la vederea lui Mick, a fost şi un caz... mortal. Un spectator a fost omorât de gărzile de corp ale trupei în timpul unui concert ce a avut loc la Altamont, în 1969.