Main menu

header

10-01-1de Elena Şerban

La 7 august 1876 s-a născut Mata Hari, poate cea mai cunoscută femeie-spion din lume. Margaretha Geertruida Zelle a venit pe lume în Leeuwarden (Olanda), în familia unui negustor bogat. Margaretha, unica fiică într-o familie în care mai erau trei băieţi, a fost trimisă să studieze doar la şcoli private. Învăţată cu luxul, a suferit un şoc puternic în 1888 când tatăl a dat faliment, iar ea a fost nevoită să renunţe la studii. Necazurile nu s-au oprit aici. În 1891, mama sa a murit, la puţin timp de la divorţ.

Margaretha a avut ceva noroc cu naşul său, care a luat-o cu el la Amsterdam şi a dus-o la o mănăstire. În urma unui scandal, fata a fost exmatriculată după doi ani de studii. La vârsta de 18 ani, olandeza s-a măritat cu Campbell MacLeod, un vârstnic ofiţer scoţian din armata olandeză. În timpul celor şapte ani de căsnicie s-au născut doi copii: Norman-John MacLeod (1897-1899) şi Louise Jeanne MacLeod (1898-1919).

După divorţ, în 1903, Margaretha s-a mutat la Paris, unde s-a angajat ca dansatoare sub numele de Lady MacLeod. Convinsă că va atrage un public numeros doar dacă se înconjoară de mister, şi-a luat un nume exotic, Mata Hari, şi a creat despre ea o poveste tragică. Astfel, tânăra a început să declare în stânga şi-n dreapta că era fiica unei indience care a murit când a născut-o, că numele său însemna „ivirea zorilor”, că a fost abandonată de părinţii adoptivi, şi tot aşa. În scurt timp, Parisul venea să o vadă pe Mata Hari, mai ales după ce a început să renunţe la haine în timpul dansului.

După izbucnirea Primul Război Mondial, Mata Hari s-a folosit de cetăţenia olandeză - Olanda era stat neutru - pentru a călători. Faptul că era înconjurată de nobili, de diplomaţi, dar şi de militari cu rang înalt, a atras atenţia serviciilor secrete franceze. Suspectau că olandeza spiona pentru nemţi. Mata Hari a fost arestată şi condamnată la moarte, chiar dacă în timpul procesului nu au fost aduse probe ale vinovăţiei sale. Sentinţa a fost dusă la îndeplinire la 15 octombrie 1917.