Main menu

header

16-01-1de Dana Purgaru

- Jocurile Olimpice moderne, la a 30-a ediţie

17 zile, 10.490 de sportivi din 146 de ţări, 26 de sporturi, 302 probe sportive, 4.700 de medalii, peste 80.000 de spectatori la deschidere, dintre care 120 de şefi de stat şi de guvern, peste 2 milioane de vizitatori la Londra, circa 1 milion de articole sportive pentru competitori şi un buget de 9,3 miliarde de lire sterline. Aşa arată în cifre Jocurile Olimpice din 2012. Dincolo de ele se află însă esenţa: cea mai frumoasă competiţie sportivă a lumii!

 

Capitala engleză a „învins” Moscova, New York, Madrid şi Paris
A 30-a ediţie a Jocurilor Olimpice se desfăşoară la Londra în perioada 27 iulie - 12 august 2012. Londra a devenit astfel primul oraş din istoria modernă care organizează Jocurile Olimpice de vară pentru a treia oară, după ediţiile din 1908 şi 1948. Celelalte concurente pentru rolul de ţară-gazdă în 2012 au fost Moscova, New York, Madrid şi Paris.

10.490 de sportivi din 146 de ţări şi o mulţime de personalităţi
Cei 10.490 de sportivi din 146 de ţări au defilat la ceremonia de deschidere de la 27 iulie pe Stadionul Olimpic în faţa lumii întregi, după un superb spectacol.
Delegaţia României, formată din 104 sportivi care concurează la 15 discipline, a defilat într-o uniformă lansată sub brandul Patzaichin.
Spectacolul grandios de deschidere a costat 27 de milioane de euro, iar show-ul, din care au făcut parte 15.000 de voluntari şi zeci de animale, a fost conceput de cineastul Danny Boyle, regizorul filmului „Vagabondul milionar”, recompensat cu opt Premii Oscar în 2009. Printre personalităţile prezente s-au numărat cancelarul german Angela Merkel şi premierul japonez Yoshihiko Noda, Regina Marii Britanii - „paraşutată” împreună cu James Bond (Daniel Craig) -, prinţul William, soţia sa, Kate, prinţul Harry, prinţul Charles şi Camilla, Michelle Obama, prinţul Albert de Monaco, Dmitri Medvedev, premierul francez Jean-Marc Ayrault, David Beckham, J.K. Rowling, Rowan Atkinson (Mr. Bean) şi sir Paul McCartney, care a încheiat ceremonia cu melodia „Hey, Jude!”.

Competiţiile antice, interzise din motive religioase
Jocurile Olimpice reprezintă un eveniment multisportiv internaţional ce se desfăşoară o dată la patru ani. Jocurile Olimpice antice au început în anul 776 î.Hr., la Olympia, Grecia, şi s-au ţinut până în anul 392. Competiţiile se desfăşurau, ca şi acum, la fiecare patru ani, vara, în zilele sărbătorilor lui Zeus, în nord-vestul Peloponesului, în Câmpia Olimpya. Participau doar bărbaţii de origine grecească, în timp ce femeilor nu le era permisă prezenţa nici ca spectatoare. De asemenea, doar cetăţenii liberi erau admişi, sclavii fiind excluşi.
Jocurile durau cinci zile şi începeau cu o procesiune solemnă şi cu jertfe, cu defilarea concurenţilor şi jurământul olimpic. În ziua a doua avea loc întrecerea tinerilor de 18-20 ani, după care, în ziua a treia, întreceri de alergare, lupte, pugilat şi pancraţiu. Cea mai disputată probă, cea de pentatlon, avea loc în ziua a patra, urmată de întrecerile „hoplitodorilor” (oameni înarmaţi), competiţia de care şi călăria. Învingătorii (olimpionike) primeau o cunună din ramuri de măslin sălbatic. În timpul Jocurilor Olimpice încetau orice conflicte politice şi militare, instituindu-se aşa-zisa „pace olimpică”. Intervalul dintre două ediţii se numea „Olimpiadă”.
La doi ani după ediţia din anul 392, Jocurile au fost interzise printr-un edict al împăratului roman Teodosiu I, din prejudecată religioasă (considera manifestările sportive ca fiind păgâne).
După 1.500 de ani de întrerupere, în 1896, la Atena, competiţia a fost reluată datorită francezului Pierre de Coubertin, pedagog şi istoric şi fondatorul Comitetului Internaţional Olimpic, dar şi a lui Evanghelie Zappa, moşier (printre altele, şi în România), care a susţinut moral şi mai ales financiar evenimentul.

Flacăra, inelele, imnul şi... mascotele
Mişcarea olimpică foloseşte mai multe simboluri, multe dintre ele reprezentând ideile şi idealurile lui de Coubertin. Cel mai cunoscut simbol al Olimpiadelor îl reprezintă inelele olimpice. Aceste cinci inele înlănţuite simbolizează unitatea celor cinci continente (cele două Americi sunt considerate un singur continent). Ele apar în cinci culori pe steagul olimpic de culoare albă. Aceste culori: alb (fondul drapelului), roşu, albastru, verde, galben şi negru au fost alese astfel încât fiecare naţiune să aibă cel puţin una dintre ele reprezentată pe steagul naţional.
Drapelul olimpic a fost adoptat în 1914, dar prima ediţie la care a fluturat a fost la Jocurile de la Antwerp din 1920.
Flacăra olimpică este aprinsă la Olympia, Grecia, şi purtată până în oraşul-gazdă de atleţi; joacă un rol important la ceremonia de deschidere şi arde pe tot parcursul Olimpiadei. Torţa olimpică a fost introdusă la Olimpiada din 1936, de la Berlin.
Mascota olimpică, un animal sau o figură umană, reprezintă moştenirea culturală a ţării-gazdă, şi a fost introdusă la Jocurile din 1968, din Mexico.
Anul acesta, mascotele sunt Wenlock şi Mandeville, două figurine cu câte un singur ochi fiecare, ce simbolizează ultimele picături de oţel folosite la gradenele stadionului din Londra construit special pentru acest eveniment.
Imnul olimpic pentru Olimpiada de vară 2012 este melodia „Survival” a trupei Muse.

Baseball-ul şi softball-ul au fost eliminate
Cei 10.490 de atleţi prezenţi la Jocurile Olimpice 2012 se întrec în 302 probe sportive în 26 de sporturi. Competiţiile de vară sunt: acvatice, caiac-canoe, ciclism, gimnastică, volei, călărie, lupte greco-romane, tir cu arcul, atletism, badminton, baschet, box, scrimă, hochei pe iarbă, fotbal, handbal, judo, pentatlon modern, vâsle, navigare, tir, tenis de masă, tae-kwon-do, tenis, triatlon şi haltere.
Membrii Comitetului Olimpic Internaţional, care s-au reunit la cea de-a 117-a sesiune de la Singapore, au decis să elimine baseball-ul şi softball-ul din lista sporturilor ediţia din 2012 şi au respins cererile pentru cinci noi sporturi olimpice: golful, mersul cu rolele, rugby cu şapte jucători, karate şi squash.
Pentru Jocurile Olimpice din acest an au fost confecţionate 4.700 de medalii. Fiecare cântăreşte 400 g, are o grosime de 7 mm şi un diametru de 85 mm.
Olimpiada atleţilor cu dizabilităţi se va desfăşura în perioada 29 august - 9 septembrie, România fiind reprezentată de 6 sportivi.

Nadia Comăneci, în fruntea românilor din topul 100 al medaliaţilor

Gimnasta Larissa Latynina din URSS a primit cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice: 18 în total (9 de aur). Este urmată de înotătorul american Michael Phelps, cu 16 medalii (14 de aur) şi de conaţionalul Larissei, tot gimnast, Nikolay Andrianov, cu 15 medalii (7 de aur). În top 100 al medaliaţilor de la Olimpiade se află şi deţinătoarea primului 10 de la Jocurile Olimpice, Nadia Comăneci (9 medalii, dintre care 5 de aur), Elisabeta Lipă (8 medalii - 5 de aur), Ivan Patzaichin (7 medalii - 4 de aur) şi Simona Amânar (7 medalii - 3 de aur). De altfel, datorită acestor performanţe, după numele primilor trei români s-au „botezat” trei staţii de metrou londoneze pe timpul competiţiei.

„Cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este să câştigi, ci să participi, aşa cum în viaţă nu contează triumful, ci lupta. Esenţial nu e să cucereşti, ci să lupţi bine“ - Pierre de Coubertin

Ştiaţi că...
... în Antichitate, începând cu anul 720 î.Hr., atleţii greci au concurat dezbrăcaţi;
... deviza olimpică oficială este „Citius, Altius, Fortius” („Mai repede, mai sus, mai puternic”);
... ţara noastră are până la aceste Jocuri 293 de medalii,
... cei 965 de toboşari de la deschidere au fost conduşi de Dame Evelyn Glennie, care este surdă; de acelaşi handicap suferă şi copiii care au intonat imnul;
... Londra este primul oraş din lume ce găzduieşte Jocurile Olimpice moderne pentru a treia oară.