Main menu

header

de Elena Şerban

Cea mai puternică erupţie cunoscută în istorie e cea a Vulcanului Krakatau, din Indonezia, care a avut loc la 27 august 1883. Nu mai puţin de 36.000 de persoane au murit fie din cauza lavei fierbinţi, fie a inhalării fumului nociv ori a valului uriaş de apă creat.

Au murit 36.000 de persoane!
Vulcanul Krakatau este situat în Indonezia, în Strâmtoarea Sunda. Oamenii de ştiinţă cred că, cel mai probabil, cu mii de ani în urmă, pe locul viitorului vulcan era un munte cu formă conică, având baza de aproximativ 6 km în diametru. Cea mai mare parte a acestui munte era sub nivelul mării. În urma unei erupţii ce a avut loc în anul 416 î.Hr. (după unii cercetători, 535 î.Hr.), patru zone ale acestui munte s-au ridicat la suprafaţă, formând patru insule mici. Activitatea vulcanică din această zonă a ridicat la suprafaţa apei încă două vârfuri vulcanice, Poeboewetan (Pubuuetan) şi Danan, care s-au unit cu Rakata şi au format o insulă - Krakatau - cu dimensiunea de 5 km lăţime şi 9 km lungime.
După o foarte lungă perioadă de inactivitate, la 27 august 1883, vulcanul a erupt. Teribil. Erupţia din august a fost „semnalizată” încă din 20 mai 1883, dată la care Vulcanul Poeboewetan a aruncat în atmosferă fum şi cenuşă.
La momentul exploziei de la 26 august, când Krakatau a erupt prima dată violent, jetul de cenuşă avea o lungime de 27 km. A doua zi, dimineaţa, au urmat alte trei explozii. Ultima a fost cea care a aruncat în aer două treimi din nordul Insulei Rakata.

Explozie mai puternică decât bomba de la Hiroshima
Jetul de cenuşă a ajuns la o altitudine de 37 km, iar zgomotul a fost auzit de la 4.600 km distanţă. Oamenii de ştiinţă consideră că acest zgomot a fost cel mai mare auzit vreodată pe Pământ. Cele patru explozii, din 26 şi 27 august, au emis o energie echivalentă cu 200 de megatone de explozibil TNT. Prin comparaţie, bomba de la Hiroshima a avut 20 de kilotone.
Coloana de cenuşă vulcanică a fost văzută până la Singapore (680 km de Krakatau). După ce vulcanul a eliberat magma şi norii de gaze în atmosferă, din apă s-a ridicat o nouă insulă, căreia i s-a dat numele Anak Krakatau (copilul lui Krakatau).

A urmat un tsunami distrugător

Miile de tone de cenuşă şi lavă expulzate din centrul Pământului sau norii uriaşi de fum toxic eliminaţi în atmosferă nu au provocat cele mai mari pagube. Problemele importante au fost ridicate de uriaşul val tsunami cauzat de erupţie. Acesta a avut peste 40 m înălţime şi o viteză uluitoare şi a distrus 165 de sate. Numărul victimelor s-a ridicat atunci la 36.000. Tsunami-ul a atins şi coasta de est a Africii, aflată la peste 6.000 km distanţă.

• Din cauza prafului vulcanic trimis în atmosferă, care a filtrat radiaţiile solare, anul următor erupţiei, temperatura medie de pe glob a scăzut cu 1,2°C.
• La trei luni după erupţia lui Krakatau, fumul pătruns în atmosferă a provocat în America efecte optice ciudate la apusul soarelui - lumina ce se reflecta în fum îi determina pe oameni să sune la pompieri, fiind convinşi că în zonă aveau loc incendii uriaşe.