Main menu

header

06-01-1de Andrei Dicu

Născut la 26 septembrie 1898, în Brooklyn, New York, George Gershwin este poate cel mai cunoscut compozitor de jazz din toate timpurile.

 

Provenind dintr-o familie de imigranţi ruşi cu ascendenţă evreiască, micul Jacob Gershowitz (pe numele real) a ascultat pentru prima oară jazz live la vârsta de 6 ani. În adolescenţă a lucrat în domeniul publicităţii muzicale, iar în anul 1916 a debutat cu prima compoziţie. Trei ani mai târziu, melodia „Swanee”, în interpretarea lui Al Jolson, s-a bucurat de succes, însă primul hit a fost „La, La Lucille”, compus şi difuzat tot în anul de graţie 1919. Cinci ani mai târziu, şeful de orchestră Paul Whiteman a achiziţionat drepturile pentru compoziţia „Rhapsody in Blue”, care a făcut înconjurul lumii şi este considerată lucrarea primordială a lui George Gershwin. Fredonată de mai toţi tinerii americani, „Rapsodia Albastră” este o partitură revoluţionară pentru încoronarea stilului propriu jazz-ului simfonic şi împleteşte fragmente de jazz tipic, ritmuri sincopate şi efecte onomatopeice.

Primul mare succes pe Broadway a fost „Lady, Be Good” (1924), compus împreună cu fratele său, Ira. Fraţii Gershwin s-au impus drept unul dintre cele mai vestite cupluri din istoria Broadway-ului, cu spectacolele „Oh, Kay!” (1926), „Strike up the Band”, „Funny Face” (ambele în 1927), „Girl Crazy” (1930) şi cu satira „Of Thee I Sing” (1931), primul musical distins cu Premiul Pulitzer. Gershwin a compus hiturile „Summertime”, „It Ain’t Necessarily So” şi „I Got Plenty Of Nothing”, a scris pentru Frank Sinatra, Louis Armstrong şi Ella Fitzgerald, dar cea mai ambiţioasă lucrare a sa este opera folk „Porgy and Bess” (1935), o colaborare cu Ira şi cu scriitorul DuBose Heyward. Compoziţiile clasice includ un concert pentru pian (1925) şi poemul simfonic „An american in Paris” (1928).

George Gershwin a murit la 11 iulie 1937, la Hollywood, din pricina unei tumori cerebrale care i-a curmat viaţa la doar 38 de ani.