Main menu

header

07-01-1de Elena Şerban

Geniu sau nebunie. Artă pură sau doar nonconformism. Cu aceşti termeni poate fi caracterizat John Winston Lennon, un artist cu care Anglia se mândreşte şi acum, la mai bine de 30 de ani de la decesul său. John s-a născut la Liverpool, la 9 octombrie 1940, chiar în timpul unor bombardamente germane. Acesta este de altfel motivul pentru care tatăl său a decis să-şi boteze fiul Winston, în onoarea premierului britanic de atunci, Winston Churchill. John nu a avut o copilărie frumoasă, mai ales după ce tatăl său a hotărât să se mute în SUA. Abandonat şi de mamă, care a decis să se recăsătorească, micul John a fost crescut de unchiul său. Acesta i-a insuflat pasiunea pentru muzică. În timpul cursurilor muzicale pe care le-a terminat la Liverpool, Lennon a făcut cunoştină cu Paul McCartney, alături de care va pune bazele unei trupe de muzică, dar şi cu Cynthia Powell, care i-a devenit soţie. După ce au încercat câteva nume pentru formaţia lor muzicală, Lennon şi McCartney i-au cooptat şi pe George Harrison şi Pete Best şi au redenumit trupa The Beatles. În scurt timp, Best a fost înlocuit cu Ringo Starr.

 

Începând cu 1962, o dată cu single-ul „Love me do”, Beatles a început să scoată hituri pe bandă rulantă, iar popularitatea trupei a căpătat cote uriaşe. Nu exista om care să nu fi auzit de cei patru britanici şi de piesele lor. Din acest motiv, în 1966, Lennon nu a ezitat să declare că sunt mai populari decât Iisus Hristos, fapt ce a provocat un scandal imens în toată lumea. Albumele lor au fost arse, iar membrii trupei au fost consideraţi paria.

Tot în 1966, Lennon s-a despărţit de Cynthia, cu care avea un copil, şi a început o relaţie tumultuoasă cu artista japoneză Yoko Ono. Cei doi s-au şi căsătorit în 1969. Multă lume dă vina chiar şi acum pe japoneză pentru destrămarea trupei ce a avut loc în acelaşi an. După ruperea de trupa care l-a făcut celebru, John a mai compus melodii pentru câteva albume, însă acestea nu s-au bucurat de succesul cu care englezul era obişnuit. Abia în 1971, cu albumul „Imagine”, a cucerit din nou întreaga lume.

La începutul anilor ‘70, Lennon s-a mutat cu soţia sa, Yoko, la New York, în ciuda reţinerii autorităţilor. De altfel, din cauza numeroaselor mitinguri pentru pace pe care le-a organizat, Lennon a fost numit persona non grata a oraşului. În 1973, controversatul compozitor s-a despărţit de Yoko şi s-a mutat la Los Angeles cu asistenta sa, May Pang. Nefericit în această nouă relaţie, Lennon a revenit în braţele japonezei, care i-a şi dăruit un copil, Sean Taro Ono, în 1975.

Naşterea celui de-al doilea copil i-a adus starului liniştea pe care a căutat-o toată viaţa. Din păcate, la 8 decembrie 1980, Lennon a murit împuşcat de un... fan.