Main menu

header

03-01-1de Elena Şerban

Margaret Hilda Thatcher este femeia care a revoluţionat lumea politică mondială. Născută la 13 octombrie 1925, în familia unui băcan din estul Angliei, Margaret Hilda Roberts nu părea a avea mari şanse în a reuşi în politică. A făcut Şcoala de fete din Kesteven şi apoi Colegiul Somerville (Oxford). Fire bătăioasă, Margaret a devenit în 1946 preşedinte al Asociaţiei Universitare Conservatoare din Oxford. După terminarea facultăţii, a lucrat ca şi cercetător chimist.

 

În 1951, Margaret s-a măritat cu omul de afaceri Denis Thatcher. Cei doi au avut împreună doi fii gemeni, Carol şi Mark, născuţi în 1953. În 1959, doamna Thatcher a intrat în Camera Comunelor şi a urcat apoi toate treptele politice, de la funcţionar parlamentar la Ministerul Pensiilor la purtătorul de cuvânt al opoziţiei, şi apoi secretar de stat pentru educaţie şi ştiinţă. În februarie 1975, Thatcher a fost aleasă preşedintele Partidului Conservator.

În 1979, după ce conservatorii au câştigat alegerile, Margaret Thatcher a fost aleasă premier al Marii Britanii. În această perioadă a luat mai multe măsuri nepopulare, printre care eliminarea laptelui gratuit pe care îl primeau elevii la şcoală. Din cauza unor astfel de măsuri, conservatorii au pierdut încrederea britanicilor. Însă istoria i-a ajutat în 1982. Atunci, Marea Britanie a ieşit câştigătoare din Războiul Insulelor Falkland, pe care îl purta cu Argentina. Rezultatul? Doamna de Fier a recucerit Marea Britanie şi un nou mandat de premier.

Din nou însă nu a fost uşor. Dar Margaret trebuia să îşi confirme porecla de Doamna de Fier. Astfel, în 1984, când Uniunea Naţională a Minerilor a început o grevă generală, cauzată de închiderea a 20 de mine, Thatcher nu a negociat. Greva a durat un an, iar pierderile pentru economie au fost majore. În final, minerii s-au întors la muncă fără a câştiga nicio concesie. Măsurile nepopulare erau să o coste viaţa pe Margaret. Astfel, ea a supravieţuit miraculos unui atentat cu bombă ce a avut loc la 12 octombrie 1984, la Conferinţa Partidului Conservator, revendicat de Armata Republicană Irlandeză. În ciuda faptului că cinci membri din echipa sa au fost omorâţi, Doamna de Fier a ţinut neapărat ca lucrările conferinţei să nu fie anulate. Fapt ce i-a sporit popularitatea.

Margaret a rămas premier până în 1990, însă şi-a continuat activitatea de om politic în Camera Comunelor până în 1992. Apoi, a intrat în Camera Lorzilor, primind titlul de baroneasă.