Main menu

header

06-01-1de Elena Şerban

Numele Lumière este sinonim cu cinematografia. Pentru că fraţii Lumière, Auguste şi Louis - împreună cu tatăl lor, Antoine - au contribuit la dezvoltarea celei de-a şaptea arte. Mai precis, ei au inventat primul aparat de filmat şi primul aparat de proiecţie cinematografică din lume.

 

Auguste s-a născut la Besancon, în Franţa, la 19 octombrie 1862. Cu toate că el este cunoscut mai ales pentru invenţiile în domeniul cinematografiei, Auguste a fost biolog de profesie. În această calitate, el a studiat anafilaxia şi reumatismul, dar şi terapia pe bază de săruri de magneziu. De asemenea, a fost primul în Franţa care a folosit un aparat cu raze X, pentru a diagnostica anumite afecţiuni.

Cel mai mare dintre cei şase fraţi Lumière, a fost căsătorit cu Marguerite şi a avut o fiică, Andreea, şi un fiu, Henry. După decesul Andreei, la doar 23 de ani, Auguste nu şi-a mai revenit în totalitate. Nici faptul că fiul său, Henry, a preluat conducerea firmei şi a dus toate experimentele sale mai departe nu l-a bucurat pe Auguste pe deplin.

Folosindu-se de cele mai noi descoperiri ştiinţifice, Auguste a pus bazele celui mai modern laborator pentru analize medicale din Franţa. Peste 150 de oameni, chimişti, fizicieni, medici, munceau în acest laborator şi se străduiau să salveze vieţi.

Auguste Lumière a murit la 10 aprilie 1954, la vârsta de 92 de ani.