Main menu

header

08-01-1de Cătălina Tăgârţă

Toată lumea uită câteodată ce are de făcut sau pur şi simplu nu îşi aminteşte ce s-a întâmplat la un moment dat. Acest lucru nu i se întâmplă însă şi lui Aurelien Hayman, un britanic în vârstă de 20 de ani, cu o memorie excepţională. Tânărul îşi poate aminti absolut orice detaliu din ultimii ani, de la starea vremii şi ce a mâncat cu câţiva ani în urmă până la hainele pe care le-a purtat într-o anumită zi, întâmplările la care a luat parte sau ştirile difuzate pe un anumit post de televiziune.

Are memorie autobiografică superioară
Dacă majoritatea oamenilor îşi amintesc abia 11 evenimente dintr-un an, potrivit publicaţiei Daily Mail, memoria lui Aurelien Hayman este asemenea unui hard disk uriaş, pe care sunt stocate toate datele, atât evenimente importante, cât şi cele mai puţin importante.
Înainte de a vă grăbi să-l invidiaţi, e bine să ştiţi că nu-i chiar atât de plăcut să nu reuşeşti să uiţi nici măcar problemele sau necazurile avute, indiferent cât ai vrea să faci asta. Şi totul din cauza unei boli, căci băiatul suferă de o afecţiune bizară: memorie autobiografică superioară (hyperthymesia), se arată pe businessinsider.com. În lume, mai sunt doar 19 cazuri de memorie autobiografică superioară. Practic, aceştia îşi amintesc totul, până la cel mai mic detaliu.

Informaţiile redate sunt exacte
În cazul lui Aurelien, boala a debutat în jurul vârstei de 11 ani. Până atunci fusese un puşti normal, care avea amintiri la fel ca oricine. „Nu e ceva ce am realizat peste noapte, dar când aveam 14 ani am descoperit că îmi aminteam cu uşurinţă lucruri care s-au întâmplat cu ani în urmă”, a declarat tânărul. Întrebat de reprezentanţii Daily Mail ce a făcut la data de 1 octombrie 2006, de exemplu, Aurelien şi-a amintit că a fost o duminică tulbure, în care el a ascultat melodia „When You Were Young”, de The Killers, a invitat o fată în oraş, iar aceasta l-a refuzat. Dar nu s-a oprit aici, tânărul a mai adăugat că în sâmbăta aceea a purtat un tricou albastru, că a văzut-o pe fata pe care a doua zi a invitat-o în oraş, iar că joi - de exemplu - fusese o pană de curent la el acasă. Poate părea incredibil, însă băiatul a fost supus unor teste de profesoara de psihologie Giuliana Mazzoni, de la Universitatea Hull, din Marea Britanie. „Când am verificat informaţiile referitoare la ziua din săptămână, vremea sau o serie de evenimente şi de emisiuni de televiziune pe care ne-a spus că le-a privit, am observat că acestea au fost exacte”, a mărturisit aceasta.

Totul se desfăşoară în mod subconştient
Specialiştii au explicat că amintirile pe termen lung sunt stocate în lobul frontal drept, însă în cazul tânărului care nu uită nimic sunt folosite şi lobul frontal stâng (care în mod normal se ocupă cu limbajul) şi zone din creier care sunt utilizate de regulă pentru stocarea imaginilor. Pacientul nu foloseşte niciun truc pentru a îşi amintit ceea ce face, ci totul se desfăşoară în mod subconştient, fapt pe care-l susţine şi tânărul: „Nu folosesc nicio metodă sau tehnică în acest sens. Eu nu sunt conştient de faptul că amintirile mele sunt codificate. E ca şi cum aş fi capabil să accesez foarte repede ceva într-un depozit, ca şi cum datele au poze. Totul e un proces vizual - o succesiune de imagini”, a spus acesta.

• Capacitatea lui Aurelien nu este de foarte mare ajutor când vine vorba de examene, întrucât memoria sa este autobiografică, deci îşi aminteşte în general lucruri care-l privesc doar pe el.