Main menu

header

de Dana Purgaru

Aproape că nu trece un an fără ca un uragan devastator să nu devină vedetă în lumea întreagă. Deşi poartă nume inocente, precum Audrey, Camille, Diane, Carol, Floyd, Donna, Gloria sau Katrina, cicloanele tropicale ce se petrec în special în nordul Oceanului Atlantic sau în nord-estul Oceanului Pacific distrug totul în calea lor şi „mătură” victimele ca pe nişte frunze.

Sandy a dat America peste cap
Considerat cel mai periculos uragan din ultimul secol în Statele Unite, Sandy a lovit în plin la sfârşitul lunii octombrie coasta statului New Jersey, apoi, în decurs de doar câteva ore, s-a abătut asupra altor zone din America. Cel puţin 15 persoane din SUA şi una din Canada au decedat. Preşedintele Barack Obama a decretat stare de urgenţă în statele Connecticut, Delaware, Columbia, Maine, Maryland, Massachussets, New Hampshire, New Jersey, New York, Pennsylvania, Rhode Island şi Virginia, dar şi în capitala Washington D.C. Şcolile şi instituţiile publice, printre care şi Bursa, dar şi un reactor al unei centrale nucleare din New Jersey au fost închise, sute de mii de oameni au fost evacuaţi din calea rafalelor puternice de vânt, a inundaţiilor şi chiar a nămeţilor formaţi în anumite zone, şi toate zborurile spre Coasta de Est au fost anulate. De asemenea, zeci de case au fost incendiate, peste 7 milioane de locuinţe - chiar şi din luxosul Manhattan - au rămas fără electricitate, un dig din comitatul Bergen, New Jersey, s-a prăbuşit, iar staţiile de metrou, tunelurile şi alte zone joase au fost acoperite de ape.
Barack Obama a decretat starea de „catastrofă majoră” în statul New York şi se estimează că pagubele totale provocate în SUA de Sandy ar putea depăşi 20 de miliarde de dolari, conform agenţiilor federale americane.

A făcut 67 de victime până a ajuns pe Coasta Atlantică
Furtuna care a provocat recent panică şi haos în SUA a început să se formeze la 19 octombrie în Marea Caraibelor, iar la 22 octombrie, meteorologii au etichetat-o drept furtună tropicală şi i-au pus numele Sandy. Şi-a făcut simţită prezenţa mai întâi la 24 octombrie, lângă Kingston, Jamaica, cu rafale de vânt de 129 km/h, şi apoi s-a mutat în Cuba, în aceeaşi zi, şi a crescut în intensitate, vântul ajungând la 177 km/h. Sandy a ucis 67 de persoane din Bahamas, Cuba, Republica Dominicană, Haiti, Jamaica şi Puerto Rico, apoi „ochiul” distrugător s-a îndreptat ulterior către Coasta Atlantică a SUA.

Ciclonul Bhola, în „topul negru”
Pe primul loc în topul uraganelor care au făcut cele mai multe victime se află Ciclonul Bhola, care a lovit estul Pakistanului (astăzi Bangladesh) şi partea de vest a Bengalului indian la 12 noiembrie 1970. Se estimează că atunci au murit între 300.000 şi 500.000 de persoane.
La 7 octombrie 1737, în Bengal, un uragan a omorât cel puţin 300.000 de oameni.
Un alt uragan devastator, care a ucis în jur de 300.000 de persoane, a avut loc în 1881, în Haiphong, Vietnam.
În 1876, tot în Bengal, India, un astfel de fenomen meteo extrem a făcut peste 200.000 de victime.

Nina a ucis 100.000 de oameni
Supertaifunul Nina, care a lovit cu putere China în august 1975, a provocat distrugerea a mai multor diguri, începând cu Barajul Banqiao, care s-au prăbuşit ca nişte piese de domino şi au produs inundaţii imense. S-a estimat că circa 100.000 de persoane au murit înecate.
La 6 iunie 1882, un uragan care s-a abătut asupra oraşului indian Bombay a ucis în jur de 100.000 de oameni.
Tot circa 100.000 de victime a făcut şi un fenomen asemănător care a avut loc la 3 mai 2008, în Burma (Myannmar).
La 5 octombrie 1864, Calcutta, India, a fost lovită de vânt puternic şi ploi torenţiale, în care au murit între 50.000 şi 70.000 de oameni.
În Pakistan, în iunie 1965, un uragan a făcut între 35.000 şi 40.000 de victime.
Circa 35.000 de oameni au murit şi la 16 octombrie 1942 în Bengal, India, când un astfel de fenomen s-a abătut asupra zonei.
Cel mai dezastruos uragan din Atlantic a avut loc între 10 şi 16 octombrie 1780. Acesta a devastat Puerto Rico, Republica Dominicană, Bermuda, Barbados şi câteva state americane. Numărul morţilor a depăşit cifra de 25.000.

Galveston, din 1900, a ruinat Golful Mexic
Uraganul Mitch s-a format la sfârşitul lunii octombrie 1998 în centrul Mării Caraibelor. Vântul a atins 290 km/h şi a lovit coasta nordică a statului Honduras, apoi s-a îndreptat spre America Centrală. A provocat inundaţii extreme şi a ucis peste 19.000 de oameni.
La 8 septembrie 1900, uraganul Galveston s-a abătut asupra insulei cu acelaşi nume din statul american Texas, după ce făcuse ravagii în Cuba şi în Golful Mexic, şi a adus cu el un val de 4 metri şi rafale de vânt de 140 km/h. A măturat insula, a distrus 3.600 de case şi a făcut 8.000-12.000 de victime.

Katrina a „măturat” New Orleans
Fifi a fost un alt uragan distrugător ce a intrat în istorie. Acesta s-a manifestat la mijlocul lunii septembrie 1974 în Marea Caraibelor şi s-a dezlănţuit, cu viteza de 175 km/h, tot asupra statului Honduras, şi apoi s-a mutat în Belize. Ploile torenţiale au făcut 10.000 de victime.
Uraganul Flora a luat naştere la finele lunii septembrie 1963 în Oceanul Atlantic. S-a îndreptat apoi spre vest şi a lovit Haiti la începutul lunii octombrie. A măturat totul în cale până în Cuba şi a făcut circa 8.000 de victime.
Jeanne a fost un uragan ce s-a format în 2004 în Oceanul Atlantic şi a atins statul american Florida după ce a distrus mai multe insule. Cele mai multe victime s-au înregistrat în Haiti (cel puţin 3.000), dar au fost şi şapte morţi în Puerto Rico, 18 în Republica Dominicană şi cel puţin patru în Florida.
Îndelung mediatizatul Uragan Katrina, ce a provocat panică în Statele Unite în 2005, a făcut cel puţin 1.836 de victime (705 au fost date dispărute), în special din zona New Orleans. Pagubele materiale au fost estimate la 80 de miliarde de dolari.

Un fenomen meteo extrem

Uraganul sau ciclonul tropical este un turbion de furtună cu diametrul cuprins între 400 şi 800 km, ale cărui viteze ale vântului ating minimum 118 km/h. Efectele distructive ale sale nu sunt provocate numai de vitezele mari ale vântului, ci şi de ploile puternice ce provoacă inundaţii şi alunecări de teren. Turbioanele tropicale de furtună au mai multe nume: în Atlantic şi în zona mexicană a Pacificului se numesc uragane, în vestul Pacificului se numesc taifunuri, iar în Oceanul Indian şi Australia, cicloni.

• Chiar dacă Uraganul Sandy a făcut ravagii în SUA, americanii cu simţul umorului au poreclit fenomenul „Frankenstorm“, adică megafurtuna care le-a furat sărbătoarea de Halloween.
• Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Leeds din SUA susţin că pot reduce intensitatea uraganelor astfel: o serie de drone vor pulveriza picături de apă în mare, apa se va evapora, va ajunge la norii de deasupra ciclonului, aceştia vor prelua energia uraganului, vor permite pătrunderea razelor soarelui şi astfel vor reduce temperatura de la suprafaţa mării şi intensitatea fenomenului extrem.
• Adepţii teoriei conspiraţiei cred că Uraganul Sandy a fost creat de actualul preşedinte SUA, Barack Obama, pentru a câştiga alegerile din noiembrie; se spune că acest lucru a fost posibil cu ajutorul tehnologiei HAARP - un proiect de cercetare şi experimentare a armatei americane asupra ionosferei şi atmosferei înalte.