Main menu

header

06-01-1de Elena Şerban

S-a născut din părinţi evrei ruşi, a făcut carieră în SUA şi a devenit cunoscut pe tot Globul. Pe numele său adevărat Issur Danielovitch, Kirk Douglas a venit pe lume la 9 decembrie 1916, în Amsterdam, New York.

Chiar dacă tatăl său, om de afaceri, nu a fost prea încântat de înclinaţiile artistice ale fiului, lui Issur i s-a permis încă din copilărie să îşi manifeste talentul. Şi dacă la început micul Danielovitch s-a îndreptat către sport, ulterior s-a orientat către teatru şi litere. De altfel, viitorul actor şi-a luat licenţa în litere la Universitatea din St. Lawrence. Apoi a fost, pentru doi ani, student la Academia Americană de Artă, pe care a părăsit-o în 1939. În 1941 s-a reînscris la această academie graţie insistenţelor actriţei Lauren Baccal. Datorită studiilor de teatru de la această academie, a primit câteva roluri pe Broadway, loc în care cunoaşte o serie de actriţe ale vremii. Una dintre ele, Diana Dill, i-a devenit soţie şi i-a dăruit doi fii: Michael şi Joel.

Tot în acea perioadă şi-a schimbat numele în Kirk Douglas. Rolurile de pe Broadway i-au deschis drumul către Hollywood. Astfel, în 1949 a interpretat rolul unui boxeur în filmul „Campionul” de M. Robson, pentru care a şi fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor. După mai puţin de un deceniu de căsnicie, în 1951, Diana a cerut divorţul. În 1954, Kirk s-a însurat din nou, de data aceasta cu Anne Buydens, cu care a avut alţi doi copii: Peter şi Eric.

Douglas Senior a jucat în sute de filme, însă cel mai important rol al său a fost cel din „Spartacus”. Kirk a făcut roluri celebre şi în „Campionul”, „Menajeria de sticlă”, „20.000 de leghe sub mări”, „Lust for Life” („Poftă de viaţă”) sau „Ulisse”. Cu toate că a fost nominalizat de patru ori la Premiul Oscar pentru interpretare, marele actor a fost onorat cu această distincţie o singură dată, în 1996, pentru întreaga carieră.