Main menu

header

de Andrei Dicu

Declicul s-a produs în anul 2010, atunci când astronomul american Parke Kunkle a promovat o idee cel puţin bizară pentru oamenii pasionaţi de caracteristicile zodiei lor. Potrivit lui Kunkle, poziţia stelelor nu este aşa cum pare, deci prin urmare în calendar mai este necesară încă o zodie, „Ophiuchus”.

Atracţia gravitaţională a Lunii afectează alinierea astrelor
Teza elaborată de astrologul Parke Kunkle de la Planetariumul din Minesota se bazează pe faptul că din pricina atracţiei gravitaţionale a Lunii asupra Pământului alinierea astrelor a suferit, în timp, modificări. Iar pentru că deviaţia aranjamentelor stelare este de aproximativ o lună, se pare că ne-ar mai trebui încă o zodie. Cu toate că presa americană a prezentat întregul subiect ca pe o noutate senzaţională, se pare că descoperirea lui Kunkle pare să existe de când lumea. Ophiuchus este o constelaţie poziţionată în apropierea ecuatorului ceresc şi face parte dintre cele 48 descoperite la începutul secolului al II-lea d.Hr. de astronomul grec Ptolemeu. Totuşi, în unele culturi, Ophiuchus era cunoscută chiar înainte de descoperirea lui Ptolemeu.

Simbolurile, interpretate în funcţie de poziţia Pământului faţă de Soare
Între secolele al VII-lea şi al VI-lea î.Hr., babilonienii au făurit un zodiac similar celui tropical, fondat din 12 zodii, care este folosit şi astăzi de astrologii occidentali. Simbolurile horoscopului sunt interpretate în funcţie de poziţia Pământului faţă de Soare. În secolul al IV-lea î.Hr., grecii au preluat zodiacul de la babilonieni, iar constelaţia Ophiuchus, chiar dacă a fost exclusă dintre cele 12 creaturi care influenţau vieţile grecilor, a primit anumite conotaţii. Liniile trasate între stele semnificau un bărbat care ţine în braţe un şarpe. De aici şi până la transpunerea liniilor stelare în mituri a fost cale scurtă.

Rick Levine şi Terry Nazon îl contrazic pe Parke Kunkle
Argumentele din Antichitate care au stat la baza eliminării celei de-a 13-a zodii s-au perpetuat, prin caracterul tradiţional al astrologiei, până în zilele noastre. În replică faţă de afirmaţiile lui Parke Kunkle, celebrul astrolog Terry Nazon scria despre Ophiuchus: „Babilonienii ştiau despre sute de constelaţii ceea ce ştiau despre Serpentarius (Ophiuchus). 12 semne, 12 apostoli, 12 triburi israeliene”. Un alt astrolog, Rick Levine, a respins orice legătură a lui Ophiuchus cu astrologia: „Nu este o problemă de astrologie, ci de astronomie, pentru că Ophiuchus nu este un semn, ci o constelaţie. În textul care a pus bazele astrologiei (Tetrabiblosul lui Ptolemeu) sunt menţionate doar 12 zodii. Foarte puţini astrologi care practică zodiacul sideral (care se ghidează în stabilirea zodiilor după constelaţii, nu după mişcarea planetelor) folosesc al 13-lea semn”.

Partea sudică a „Şerparului”, plasată între Scorpion şi Săgetător
Există mai multe motive posibile ale babilonienilor de a nu include Ophiuchus în zodiac. În primul rând, Ophiuchus este o constelaţie foarte mare, plasată între constelaţiile Vulturul, Şarpele şi Hercule. Doar partea lui sudică se inserează între Scorpion şi Săgetător. Babilonienii ştiau despre existenţa lui Ophiuchus, numit în trecut „Şerparul”, dar fie au considerat că deviază într-o proporţie prea masivă de la ecliptică, fie aveau deja în minte un sistem axat pe 12 sectoare, deoarece vechile principii astrologice fac apel la o serie de legi ale simetriei şi armoniei.
După ce ştirea care a pus pe jar întreaga comunitate a astrologilor a fost intens mediatizată şi a produs confuzie în rândul persoanelor care cred cu tărie în horoscop, Parke Kunkle a revenit cu o serie de precizări ceva mai rezervate: „Am dorit numai să scot în evidenţă o simplă observaţie ştiinţifică. Eu doar am spus că Ophiuchus este acolo şi că astronomii au în vedere şi această constelaţie...”

Leul devine Rac, iar unii dintre Berbeci devin Peşti
E greu de spus dacă Parke Kunkle s-a speriat de propria sa teorie, dar fum fără foc mai rar să iasă. Cu toate acestea, astrologii citaţi anterior nu au oferit precizări legate de modul practic în care ar putea influenţa Ophiuchus zodiacul deja existent, fapt care ar putea conduce la ideea că, de fapt, teza lui Kunkle ar fi un balon de săpun. Astrologii din toată lumea au încercat şi ei să găsească rezolvarea problemei, şi într-un comunicat emis de Asociaţia Internaţională în anul 2010 se arată: „Dacă am avea de-a face cu o nouă zodie, atunci, conform noii orânduiri, Capricornii devin Săgetători, Leul devine Rac, iar unii dintre Berbeci devin Peşti. Noua delimitare ar fi următoarea: Berbec (19.04.-13.05.), Taur (14.05.-19.06.), Gemeni (20.06.-20.07.), Rac (21.07.-9.08.), Leu (10.08.-15.09.), Fecioară (16.09.-30.10.), Balanţă (31.10.-22.11.), Scorpion (23.11.- 29.11.), Ophiucus (30.11.-17.12.), Săgetător (18.12.-18.01.), Capricorn (19.01.-15.02.), Vărsător (16.02.-11.03), Peşti (12.03.-18.04.)”. Observăm că această nouă delimitare ar face ca zodia Scorpionului să fie extrem de scurtă, de numai şase zile. Faptul că perioadele tuturor zodiilor s-ar modifica esenţial i-a determinat pe astrologii adepţi ai teoriilor tradiţionale să nu accepte ipoteza celei de-a 13-a zodii. Şi totuşi, întortocheate sunt căile Universului şi tainele sale...

Imaginea astrală îi corespunde lui Asklepios, fiul lui Apollo

Imaginea astrală corespunde, în termeni olimpici, lui Asklepios, un descendent al zeului Apollo. Legenda spune că prinţesa Koronis, mama lui Asklepios, l-a înşelat pe Apollo în timpul sarcinii. Pentru a o pedepsi, zeul i-a scos copilul din uter şi a ars-o pe rug. Ulterior, Apollo l-a încredinţat pe copil centaurului înţelept Chiron, care l-a iniţiat în tainele vindecării. Şarpele, simbolul care îl leagă pe Asklepios de constelaţia Ophiuchus, i-a dat acestuia puteri supraomeneşti, dar i-a adus şi moartea. Se spune că, pe când se afla în casa unui bolnav pe nume Glaucus, Asklepios a omorât un şarpe care se furişase în locuinţă. Dar imediat a apărut un alt şarpe şi, cu ajutorul unei frunze pe care o ţinea în gură, l-a readus la viaţă pe cel ucis. Asklepios a început să folosească planta târâtoarelor şi, după numai câteva zile, când încerca să-i salveze viaţa lui Glaucus, Zeus l-a străpuns cu un fulger, speriat de faptul că oamenii vor începe să folosească leacul pentru a evita moartea.

• În textul care a pus bazele astrologiei, Tetrabiblosul lui Ptolemeu, sunt menţionate doar 12 zodii

„Am dorit numai să scot în evidenţă o simplă observaţie ştiinţifică. Eu doar am spus că Ophiuchus este acolo şi că astronomii au în vedere şi această constelaţie...“ (Parke Kunkle)