Main menu

header

15-01-1de Elena Şerban

Bărbatul după care au suspinat milioane de femei din întreaga lume... Actorul care le-a cucerit pe toate partenerele sale din filme... Starul care a rămas cunoscut în inimile telespectatorilor datorită rolului din „Pe aripile vântului”. El este William Clark Gable. Născut la 1 februarie 1901, în statul american Ohio, în familia unui sondor de origine germană, Clark a fost nevoit să crească fără mamă. Aceasta a murit când viitorul actor avea doar 10 luni. După decesul prematur al soţiei, tatăl lui Clark l-a trimis pe copil în Vernon, la unchiul matern.

După ce tatăl său s-a recăsătorit, Clark s-a mutat în noua familie. La 17 ani a părăsit ferma tatălui şi s-a decis să înveţe actoria. Cea care l-a ajutat în acest sens a fost Josephine Dillon. Ea i-a plătit lui Clark şedinţele la stomatolog, dar şi la coafor. Devenită între timp doamna Gable, Josephine a fost pentru multă vreme managerul lui Clark.

Primul rol a fost în filmul „Văduva veselă”, realizat în 1925. Au urmat numeroase alte roluri, printre care „S-a întâmplat într-o noapte”, „Praful roşu”, „Saratoga” şi „Revolta de pe Bundy”. Filmul care i-a marcat viaţa a fost „Pe marginea prăpastiei”. În această producţie, Gable a jucat pentru prima oară alături de Joan Crawford, partenera sa ideală.

Despre Gable s-a scris însă că a avut aventuri cu aproape toate actriţele alături de care a jucat. În 1939 s-a căsătorit cu Carole Lombard, marea dragoste a vieţii sale, alături de care a trăit doar trei ani. Pentru că, în 1942, Carole a murit într-un accident de avion. Supărat, Gable s-a înrolat voluntar în armată, plecând pe front în Europa, însă şi-a reluat cariera după război.

Clark Gable a murit la 16 noiembrie 1960, în urma unui atac de cord. La patru luni de la decesul său a venit pe lume singurul fiu al său: John Clark Gable. Mama sa a fost Kay Williams.