Main menu

header

02-01-1de Elena Şerban

Întreaga planetă asociază numele Ferrari cu cel al uneia dintre cele mai frumoase şi mai puternice maşini din lume. Ei bine, Ferrari a fost la început numele unei familii din Modena. În această familie a venit pe lume, la 18 februarie 1898, Enzo Anselmo. Tatăl său, Alfredo, era director al unei fabrici, iar mama, Adalgisa Bisbini, casnică.

Copilăria lui Enzo şi a fratelui său, Alfredo Jr, s-a desfăşurat la fel ca şi cea a multor mici italieni. Diferenţa a venit însă în 1908, când Alfredo şi-a dus fiii la o competiţie automobilistică. A fost momentul ce a schimbat viaţa lui Enzo, care s-a îndrăgostit iremediabil de maşini.

După Primul Război Mondial, Enzo s-a angajat la o fabrică de automobile. Temperamental din fire, Enzo a devenit rapid pilot de curse. Patronii de la Alfa Romeo, firmă ce construia încă de pe atunci maşini, l-au angajat pe tânărul Enzo ca pilot de curse. Datorită rezultatelor sale deosebite, Enzo a primit atunci un premiu în formă de „căluţ negru cabrat”.

În 1929 şi-a deschis o firmă prin intremediul căreia vindea maşini Alfa la Modena. Apoi, în 1929, a deschis Scuderia Ferrari. Obiectivul principal al firmei era acela de a oferi asistenţă mecanică celor care cumpărau Alfa Romeo. Momentul crucial pentru firma Ferrari a venit după Cel de-Al Doilea Război Mondial. Atunci, Enzo a fabricat prima sa maşină.

În paralel cu construcţia de automobile de stradă, Enzo se ocupa şi de echipa de curse pe care a creat-o şi care a debutat în 1950, în abia înfiinţata Formula 1. Treptat, maşinile marcate cu căluţul cabrat erau din ce în ce mai bine văzute la cursele de Formula 1, iar vânzările au crescut considerabil.

Enzo a fost însurat cu Laura Dominica Gaurello şi a avut un fiu, Alfredo, cunoscut ca Dino. Băiatul marelui Enzo a murit în 1956, la doar 24 de ani, fiind bolnav de distrofie musculară Dushenne. După decesul Laurei, Enzo a recunoscut paternitatea unui alt băiat, Piero, în urma relaţiei cu Lina Lardi.

Enzo Ferrari a murit la 14 august 1988, la vârsta de 90 de ani.

În prezent, firma înfiinţată de Enzo este estimată la 5 miliarde de euro.