Main menu

header

03-01-1de Elena Şerban

Victor Marie Hugo s-a născut la 26 februarie 1802, la Besançon, în regiunea Franche-Comté. A fost cel mai mic dintre cei trei copii ai familiei formate din Joseph Léopold Sigisbert Hugo şi Sophie Trébuchet. Tatăl lui Victor Hugo era ateist republican şi ofiţer cu grad mare în armata lui Napoleon, iar mama sa era catolică şi regalistă. Copilăria lui Victor Hugo, marcată de căderea şi revenirea Primei Republici şi de apariţia primului imperiu sub Napoleon Bonaparte, a constituit un rezervor inepuizabil de informaţii pentru romanele sale. Mai ales că, datorită serviciului tatălui său, a călătorit în Spania şi în Italia.

Tot în timpul copilăriei, Victor a cunoscut-o pe Adele Foucher, de care s-a îndrăgostit iremediabil. Şi, chiar dacă mama sa nu era de acord, s-a logodit cu iubita sa. Căsătoria celor doi a avut loc însă în 1822, după moartea mamei scriitorului. Victor şi Adele au avut împreună cinci copii. În primul an de căsnicie, Hugo a scris şi prima sa carte, „Han D’Islande”.

Un alt lucru care îl deosebea pe Victor Hugo de mama sa era orientarea politică. Se ştie că scriitorul era simpatizant al Republicii şi a fost chiar membru al Parlamentului francez. În anul 1841 a fost ales în Academia Franceză, şi când totul părea că merge perfect pentru scriitor, el a fost exilat în Belgia. Vina? L-a numit pe Napoleon al III-lea trădător. Perioada exilului a fost însă una prolifică pentru dramaturgul care a scris în acea vreme cel mai cunoscut roman al său: „Mizerabilii”. Scriitorul a revenit în ţara natală în 1870. Autorul operelor „Notre Dame de Paris”, „Ruy Blas”, „Oamenii mării” a murit la 22 mai 1885, la vârsta de 83 de ani. La înmormântarea sa au venit sute de mii de oameni din toate colţurile Franţei. Hugo este înhumat la Panteonul din Paris.