Main menu

header

de Dana Purgaru

O companie americană nou-înfiinţată dezvoltă o metodă de a obţine carne crudă artificială cu ajutorul unor bioimprimate 3D, conform BBC News.
Prin printarea 3-D, o metodă utilizată de câţiva ani pentru a realiza obiecte tridimensionale pornind de la un model digital, s-au „turnat” până acum, strat cu strat, jucării, bijuterii, piese de mobilier, piese de maşini, oase artificiale sau ciocolată. Dar compania Modern Meadow, înfiinţată de profesor Gabor Forgacs, de la Universitatea din Missouri, SUA, are ambiţii mult mai mari. Specialistul vrea să obţină prin această metodă carne pentru consum.

Se începe de la celule stem autoreplicante...
Pentru a obţine carne în acest mod, oamenii de ştiinţă au prelevat întâi celule stem sau alte celule specializate de la un animal, printr-o procedură obişnuită, numită biopsie. Celulele stem se pot autoreplica de multe ori şi sunt capabile să se transforme în alte celule specializate. Odată mutiplicate în număr suficient, ele sunt puse în cartuşul bioimprimantei 3D. Bioimprimanta printează folosind acest amestec - biocerneală - ce conţine sute de mii de celule vii. Odată printate în forma dorită, celulele fuzionează între ele, formând ţesuturi.
A reuşit să obţină un prototip, care nu este deocamdată potrivit pentru consum.

... şi organe umane
În 2010, cercetătorii de la Organovo au reuşit să printeze vase de sânge funcţionale, pornind de la celule prelevate de la o persoană. Recent, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cornell, SUA, au anunţat că ar putea realiza, peste câţiva ani, urechi umane, gata de a fi implantate copiilor care suferă de malformaţii ale pavilionului urechii prin folosirea imprimantelor 3D şi a matriţei din gel de colagen.