Main menu

header

16-01-1de Elena Şerban

- La 25 martie, talentatul artist britanic împlineşte 66 de ani

Este unul dintre cei mai mari artişti ai tuturor timpurilor. Are o voce inconfundabilă şi mâini de aur pe clapele pianului. A şocat prin costumele pe care le-a purtat pe scenă, iar acum este Cavaler al Coroanei Britanice. A divorţat de o femeie şi s-a căsătorit cu un bărbat, cu care are doi băieţi. Este Elton John - un artist complet, un „one man show”.

Fiul unui pilot din escadrila regală
Elton John a venit pe lume la 25 martie 1947, sub numele Reginald Kenneth Dwight, fiind cel mai mare dintre copiii lui Stanley, un locotenent de zbor în Royal Air Force, şi singurul copil al lui Sheila Eileen Dwight. A fost crescut la bunicii materni în Middlesex, Anglia. La vârsta de 3 ani a descoperit pianul, iar patru ani mai târziu a început să ia cursuri speciale pentru a învăţa tainele acestui instrument. Talentul său s-a făcut rapid simţit la diverse evenimente şcolare, iar la 11 ani a primit o bursă din partea Academiei Regale de Muzică. Profesorii săi au rămas surprinşi atunci când, după ce ascultase în premieră o compoziţie de patru ore a lui Handel, a reuşit să o interpreteze fără probleme.

Şi-a început cariera într-un bar
Cu un tată militar care-şi dorea fiul angajat la bancă şi o mamă cu spirit liber, Reginald a asistat de multe ori la certuri în familie, certuri care au dus până la urmă la divorţ în 1961. Mama s-a recăsătorit cu Fred Farebrother, care s-a dovedit un tată minunat pentru tânărul artist. Cu ajutorul părinţilor, Reginald Dwight, 15 ani, se angajează ca pianist la un bar local. Salariul era de 35 de lire pe săptămână, plus bacşiş. Doi ani mai târziu, împreună cu nişte prieteni, formează trupa Bluesology. În scurt timp făceau deja turnee prin SUA, cântând în deschiderea unor formaţii consacrate. În 1967, tânărul Dwight a început o colaborare cu poetul Bernie Taupin, colaborare ce a rezistat până astăzi.

Numele său, omagiu pentru colegi
Prima melodie înregistrată de cei doi a fost „Scarecrow” („Sperietoarea de ciori”). În 1967, Reggie Dwight şi-a schimbat numele în Elton John, ca un omagiu pentru foştii săi colegi din trupa Bluesology, Elton Dean şi Long John Baldry. În 1970 a apărut şi primul album - „Elton John”. Apoi, succesele au continuat, iar azi, Elton este unul dintre cele mai mari nume ale pop-ului. Presiunea celebrităţii şi-a spus cuvântul, iar megastarul a fost învins de droguri, fiind foarte aproape de moarte în urma unei supradoze în 1975.

Căsătorie de convenienţă
În anul următor şi-a anunţat bisexualitatea. Cu toate acestea, în 1984, de Sfântul Valentin, Elton John s-a însurat cu Renate Blauel. Renate era unul dintre inginerii de sunet din cadrul echipei şi, totodată, o bună prietenă a cântăreţului. Nunta a avut loc în Darling Point, Sydney. La momentul respectiv s-a speculat că totul a fost numai un aranjament, pentru a se masca homosexualitatea lui John, care a mărturisit ulterior, într-un interviu pentru revista „Rolling Stone”, că ştia că este bisexual din 1976. După divorţul din 1988 a afirmat că se simte „confortabil gay”.

Nuntă de 1 milion de lire sterline
În 1993, Elton John a început o relaţie cu realizatorul de filme David Furnish. Cei doi bărbaţi s-au căsătorit la 21 decembrie 2005. Ceremonia - discretă - a avut loc la Windsor Guildhall şi a fost urmată de o petrecere fastuoasă, estimată la 1 milion de lire sterline, la locuinţa din Berkshire a cuplului. Cinci ani mai târziu, familia John-Furnish a primit şi cel mai frumos cadou de la Moş Crăciun: un fiu.

Lady Gaga, naşa primului copil
Data de 25 este una de sărbătoare în cuplul Elton John - David Furnish. Nu de alta, dar pe 25 martie este ziua de naştere a lui Elton, iar pe 25 octombrie a lui David Furnish. Şi, ca totul să fie şi mai frumos, la 25 decembrie 2010 a venit pe lume Zachary Jackson Levon Furnish-John, primul copil al lui Elton şi al lui David. Zachary a fost adus pe lume de o mamă-surogat, în California, SUA. Şi cum un copil celebru nu putea avea decât nişte naşi staruri, nici în cazul micului Zachary nu a fost altfel. Elton şi David le-au ales pe Lady Gaga, Ingrid Sischy, editor la revista „Vanity Fair”, şi pe Sandy Brant, partenera de viaţă şi de lucru a lui Sischy, să fie naşele copilului.

Are doi băieţi împreună cu iubitul său, David!
Elton şi partenerul său şi-au luat foarte în serios rolul de părinţi. Micul Zachary este cel mai important lucru în viaţa celor doi părinţi, care îşi organizează programul astfel încât pruncul să fie permanent cu unul dintre ei. „Nu vrem să ne lăsăm copilul pe mâna vreunei bone, indiferent cât de calificată ar fi aceasta. Când l-am luat în braţe pe Zach pentru prima dată a fost un sentiment deosebit de intens, pe care nu l-am simţit niciodată în viaţa mea. Era frumos, dar eram teribil de înspăimântat în acelaşi timp”, afirma starul în primele sale zile de... tătic. Însă, chiar dacă sunt înnebuniţi după copilul lor, nici Elton, şi nici David nu vor să îl alinte pe Zachary. De altfel, deşi pruncului nu îi lipseşte nimic, el nu primeşte chiar orice îşi doreşte. „Nu vrem chiar să creadă că i se cuvine orice pe lume”, declara Elton John într-un interviu.
La începutul acestui an, la 11 ianuarie, s-a născut al doilea fiu al cuplului John-Furnish, botezat Elijah Joseph Daniel. Acesta a avut aceeaşi mamă-surogat ca şi fratele lui, Zachary.

Refuzat de ucraineni

În septembrie 2009, Elton John a vrut să adopte doi fraţi din Ucraina: Lev, în vârstă de un 1 an şi 2 luni, şi Artyom, în vârstă de 3 ani, dar bolnav de SIDA. Autorităţile ucrainene au refuzat adopţia, din cauza vârstei şi a statutului marital al lui Elton John. David Furnish a afirmat atunci că el şi partenerul său de viaţă vor continua să îl sprijine financiar pe Lev şi pe fratele acestuia, dar şi că vor milita pentru schimbarea legilor din fosta ţară sovietică. Elton John este naşul a nu mai puţin de zece copii, printre care se numără: Sean Lennon - fiul lui John Lennon şi al lui Yoko Ono, Brooklyn şi Romeo - fiii lui David şi Victoria Beckham, şi fiul actriţei Elizabeth Hurley.

• În 1975, a primit propria stea pe Hollywood Walk of Fame.
• În 1979, a fost primul artist occidental acceptat să cânte în URSS.
• În 1994, a primit un Premiu Oscar, pentru coloana sonoră a filmului de animaţie „The Lion King“.
• În 1995, este numit Comandor al Ordinului Imperiului Britanic.
• În 1998, Regina Marii Britanii i-a acordat titlul de Cavaler.