Main menu

header

06-01-1de Andrei Dicu

28 martie 1776 este una dintre zilele glorioase ale culturii ruse şi mondiale. Această zi istorică marchează naşterea Balşoi Teatr, simbolul culturii ruse pe parcursul tuturor regimurilor politice. Cea mai renumită instituţie din Rusia reprezintă şi astăzi un subiect amplu, care stârneşte atât admiraţie, cât şi curiozitate.

Colivia de aur, construită pe vremea Ekaterinei cea Mare
Înfiinţat pe vremea Ţarinei Ekaterina cea Mare, Balşoi Teatr este una dintre cele mai impresionante instituţii culturale din lume. Încă de la intrare impresionează şiragul multietajat al balcoanelor şi lojilor, decorate bogat şi acoperite cu peste 8 kg de foiţă de aur, graţie unor metode străvechi de construcţie, ce foloseau cleiul, albuşul de ou şi... votca. „Teatrul cel Mare” sau „Marele Teatru Imperial” din Moscova, cum se numea până la venirea bolşevicilor la putere, pare o uriaşă colivie de aur, menită să pună în valoare cele mai preţuite voci ale operei şi dansatorii celebri ai lumii. Denumirea acestei instituţii poate fi explicată foarte simplu. Teatrele, care pe vremuri erau proprietatea ţarilor şi ţarinelor din Rusia, se numeau „Balşoi”, adică „Teatrul Mare”, dacă găzduiau spectacole de operă sau de balet, sau „Malâi”, respectiv „Teatrul Mic”, dacă puneau în scenă spectacole de teatru. Aceasta spune multe despre ierarhia valorilor culturale în Rusia, unde muzica primează în faţa celorlalte arte.

Vulturul imperial, înlocuit cu secera şi ciocanul
Faţada teatrului, care a fost şi rămâne blazonul Rusiei, uneşte sub semnul neoclasicului colonada monumentală, formată din cele opt coloane plasate la intrare, cu elemente arhitecturale greceşti, străjuite de frize şi de cvadriga condusă de Apollo, turnată în bronz, asociată de regulă artelor şi unui Arc de Triumf. Arhitectul francez Joseph Bove şi rusul Andrei Mihailov au proiectat sub auspicii imperiale mai mult decât un teatru, şi anume un templu şi un Arc trimufal pentru arta operei şi baletului din Rusia. Cu prilejul încoronării Ţarului Alexandru al II-lea, în 1856, teatrul a fost refăcut, s-au adăugat decoraţiuni aurite şi un baldachin enorm a fost amplasat în faţa intrării principale, arborând mătăsuri, brocart în falduri, ciucuri de aur şi catifea de culoarea purpurei imperiale. Vulturul bicefal şi celelalte însemne ale Imperiului rus au supravieţuit până la venirea comuniştilor, când au fost înlocuite cu secera şi ciocanul. Faţada Balşoi Teatr tronează şi pe bancnota de 100 de ruble, care circulă din mână în mână, simbolizând îngemănarea dintre puterea artei şi forţa monedei naţionale. Preşedintele rus Vladimir Putin, care nu-şi ascunde visul reclădirii Rusiei imperiale, a precizat: „Balşoi este un brand naţional, în cadrul căruia mă simt mândru să ocup un loc în loja rezervată ţarilor şi împăraţilor lumii”.

06-01-2Cea mai veche academie de balet din lume
Academia de balet a Balşoi Teatr s-a născut înainte de a exista clădirea propriu-zisă şi este socotită drept cea mai veche din lume. Academia a fost fondată, de asemenea, la cererea Ekaterinei a II-a, care a dorit să se înceapă cursurile de balet în anul 1773, într-un orfelinat pe care îl patrona. De atunci, şcoala rusă de balet a produs o sumedenie de valori, printre care Maya Plisetskaia, Ekaterina Maksimova, Vladimir Vasiliev, Mikhail Baryshnikov, Vaslav Nijinsky şi Rudolf Nureyev. Şcoala de balet rusă este cunoscută în întreaga lume, şi o mulţime de copii de pe toate continentele dau, în fiecare an, examen de admitere la Academia de Balet, în speranţa admiterii. Taxa de studiu variază între 5 şi 6 euro pe an, însă, odată înscrişi, copiii au garanţia succesului în viitor.

Directorul Filin, mutilat cu acid sulfuric
Istoria Balşoi Teatr nu a fost mereu liniştită. Chiar în luna ianuarie a acestui an, directorul artistic Serghei Filin a fost spitalizat cu arsuri grave la faţă şi la ochi, după ce a fost stropit cu acid sulfuric de un necunoscut care purta o mască. Mama coregrafului a declarat presei că ştie cine se află în spatele atentatului şi că a furnizat Poliţiei informaţii în acest sens. Purtătoarea de cuvânt a teatrului a precizat că Filin, numit în funcţie în martie 2011, a fost în ultimul timp ţinta unor ameninţări, lăsând să se înţeleagă că acest atac are legătură cu probabile rivalităţi profesionale. „Serghei a fost ameninţat permanent după preluarea funcţiei şi predecesorii săi au păţit la fel. Nu ne-am gândit niciodată că un război pentru roluri şi nu pentru proprietăţi imobiliare ori petrol ar putea ajunge la un asemenea nivel criminal”, a declarat ea.

„Balşoi este un brand naţional, în cadrul căruia mă simt mândru să ocup un loc în loja rezervată ţarilor şi împăraţilor lumii“ - Vladimir Putin

Angela Gheorghiu, invitată de onoare la redeschiderea teatrului

În luna octombrie a anului 2011 a avut loc redeschiderea oficială a Balşoi Teatr, în urma unui proces de restaurare şi modernizare care începuse în 2005 şi care a costat statul rus peste 20 de milioane de euro. Soprana română Angela Gheorghiu a cântat în cadrul acestei gale, la care a participat ca invitată de onoare a preşedintelui rus de la acea vreme, Dmitri Medvedev. Festivitatea a fost televizată în direct în 36 de ţări şi s-a desfăşurat în prezenţa unui număr impresionant de invitaţi de marcă, veniţi să aplaude la scenă deschisă încheierea celor şase ani de lucrări de renovare, care au redat teatrului strălucirea imperială de pe vremea ţarilor ruşi. Programul serii a reunit un montaj cu imagini ce reprezentau reconstrucţia clădirii, o paradă a decorurilor realizate de marii scenografi ai lumii, fragmente cunoscute din spectacole de operă şi de balet şi o paradă care a prezentat întreaga echipă de artişti a teatrului. Regia a fost semnată de Dmitri Ceniakov, iar conducerea muzicală i-a aparţinut lui Vassili Sinaiski. Directorul teatrului, Anatoli Iksanov, a declarat că niciun bilet nu a fost pus în vânzare pentru acest eveniment, dezminţind informaţiile care circulau pe internet, potrivit cărora preţul pentru un tichet ar fi ajuns la aproape 50.000 de euro (2 milioane de ruble) pe piaţa neagră. Accesul la spectacol s-a făcut exclusiv pe baza unor invitaţii. Revenind la Angela Gheorghiu, cunoscuta cântăreaţă româncă a fost prezentă pentru a doua oară la un astfel de eveniment „de grad zero”. La 6 decembrie 2009, ea a interpretat cu succes două arii la Gala Kennedy Honors, în prezenţa preşedintelui american Barack Obama şi a multor vedete de la Hollywood.

• 20 de milioane de euro a costat restaurarea Balşoi Teatr.