Main menu

header

03-01-1de Elena Şerban

Interpreta Ginettei din „Rocco şi fraţii săi” şi a Bertianei din „Ghepardul”, Claudia Cardinale a fost considerată una dintre cele mai frumoase femei din lume. Ea a fost remarcată pe stradă de un regizor, care i-a propus să joace într-un documentar şi, fără să îşi dea seama ce i se întâmplă, a devenit partenera lui Omar Sharif.

Actriţa s-a născut cu numele Claude Joséphine Rose Cardinale, la 15 aprilie 1938, în Tunisia, din părinţi italieni. Tatăl său era inginer la Căile Ferate, astfel că visul micuţei Claudia, de a călători în întreaga lume, are o explicaţie. Mama sa, Yolande Greco, era fiica unui constructor de ambarcaţiuni.

Deşi italiancă la origine, Claudia nu a vorbit limba natală decât după ce a ajuns la liceu. Limbile preferate de viitoarea actriţă erau franceza, araba tunisiană şi siciliana. Ideea Claudiei de a se orienta către o carieră în actorie i-a venit după ce, în 1957, a câştigat concursul de cea mai frumoasă italiancă din Tunisia. Concursul presupunea un bilet la Festivalul de film de la Veneţia. Acolo, Claudia a atras atenţia tuturor. Şi rolurile au venit pe bandă rulantă.

„Ghepardul”, „Opt şi jumătate”, „Rocco şi fraţii săi”, „Cartoush”, dar şi producţiile americane „Pantera roz”, „Lumea circului” şi „Nu face valuri” sunt doar câteva dintre filmele care au avut-o pe afiş pe Claudia Cardinale.

Femeie cu o frumuseţe exotică, o voce profundă şi misterioasă, Claudia a atras şi atenţia bărbaţilor, care o venerau.

Actriţa a fost măritată cu producătorul Franco Cristaldi între 1966 şi 1975. După divorţ a început o relaţie cu regizorul Pasquale Squitieri. Claudia are doi copii: Patrizio, născut când Claudia avea 19 ani, şi Claudia, în urma relaţiei cu Squitieri.