Main menu

header

16-01-1de Elena Şerban

Născut la 9 mai 1945, Marius Ţeicu e unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori români. El a venit pe lume la Reşiţa, într-o familie cu origini ceheşti şi germane. În 1947, ai lui s-au mutat la Timişoara, oraş în care viitorul compozitor şi interpret a urmat cursurile Liceului de Muzică. Apoi, în 1964 a venit în Capitală şi a fost admis la Conservator, secţia Dirijat. Încă din timpul facultăţii, Marius a cântat într-o trupă cu care a şi câştigat primii bani.

La începutul carierei, muzicianul a făcut parte din formaţiile Dixie 67, Modern Group, Perpetuum Mobile Group, Noi, patru. Piesele sale au început să fie din ce în ce mai cunoscute, aşa că, desele invitaţii la televiziune nu au fost o surpriză pentru nimeni. De altfel, împreună cu Olimpia Panciu şi Mihai Constantinescu, Marius Ţeicu a format trupa Un trio formidabil, ce s-a bucurat de mare succes în anii ’70.

De-a lungul celor aproape 50 de ani de carieră, maestrul Marius Ţeicu a compus peste 500 de melodii de muzică uşoară, majoritatea lor făcând parte din programele de radio şi televiziune, fiind editate pe discuri vinil, casete sau CD-uri. De asemenea, a semnat partiturile muzicale pentru filme artistice de lung metraj, filme muzicale, musicaluri pentru copii şi tineret etc. Printre cele mai cunoscute piese ale sale se numără „Ploua cu soare”, „Stai iubire”, „Luna ştie, dar nu spune”.

Între anii 1968 şi 1973, Marius Ţeicu a fost profesor la Şcoala Populară de Arte din Bucureşti, unde, alături de profesoara Florica Orăscu, a avut sub îndrumare elevi deveniţi mai apoi mari vedete ale muzicii uşoare româneşti, cum ar fi: Angela Similea, Dida Drăgan, Mirabela Dauer, Olimpia Panciu, Mihai Constantinescu, Adrian Romcescu sau Ioan Luchian Mihalea.

Marius Ţeicu este căsătorit din 1974 cu Rodica, şi are o fiică şi doi nepoţi.