Main menu

header

de Dana Purgaru

Cine a fost primul, oul sau găina? Ei bine, se pare că oamenii de ştiinţă au găsit în sfârşit răspunsul la celebra întrebare.

Caracteristicile sale au apărut înainte ca păsările să se separe din dinozauri
Găinile s-au format ca specie în urma unui proces evolutiv îndelungat şi lent. La un moment dat, o pasăre similară găinii a produs un urmaş care, ca rezultat al unei mutaţii a ADN-ului, a trecut pragul care separa speciile „similare găinii” la „găină reală”. Mai exact, o protogăină a produs o găină adevărată. Pentru că această găină adevărată a rezultat dintr-un ou, se poate spune că oul a fost primul.
Un alt argument este faptul că şi din punct de vedere al istoriei evoluţionare oul a fost primul. Multe dintre caracteristicile oului aviar modern - forma asimetrică şi alungită, coaja tare - au apărut cu mult înainte ca păsările să se separe din dinozauri, acum aproximativ 150 de milioane de ani. „Multe dintre trăsăturile pe care le vedem în ouăle de păsări au evoluat înainte de păsări, la dinozaurii teropozi”, a explicat Daria Zelenitsky, de la Universitatea din Calgary.