Main menu

header

03-01-1de Elena Şerban

Cunoscut mai ales pentru rolul doctorului Gregory House din serialul „Dr. House”, pe care l-a jucat între anii 2004 şi 2012, James Hugh Calum Laurie s-a născut la Oxford, la 11 iunie 1959. Tatăl său, William George Ranald Mundell Laurie (medic), a fost campion olimpic la proba de rame la Olimpiada de la Londra din 1948. Din căsătoria dintre William George Ranald Mundell Laurie şi Patricia, născută Laidlow, au rezultat în afară de Hugh alţi trei copii, Charles Alexander Lyon Mundell Laurie, Susan şi Janet. Hugh a fost mezinul.

Datorită faptului că a venit pe lume într-o familie destul de înstărită, Laurie a absolvit la Eton College, una dintre cele mai bune şcoli din Anglia. Apoi a urmat cursurile Universităţii Cambridge, unde a fost coleg şi o perioadă iubit al actriţei Emma Thompson. După terminarea facultăţii ar fi putut urma o carieră în arheologie sau antropologie, însă a fost atras mai mult de actorie.

De altfel, datorită Emmei l-a cunoscut pe Stephen Fry, împreună cu care a devenit faimos prin piesa din două acte „Fry and Laurie”. Cuplul Fry şi Laurie a fost implicat în numeroase proiecte de teatru şi tv în perioada 1980-1990.

Până în 2004, când a fost ales să joace în serialul „Dr. House”, Hugh a mai jucat în „101 Dalmaţieni”, serialul „Friends” şi în seria „Stuart Little”. Însă, după 2004, numele său a ajuns pe buzele întregii lumi graţie rolului Gregory House, pe care l-a jucat nu mai puţin de opt ani. Pentru acest rol ajunsese să câştige nu mai puţin de 350.000 de dolari pentru un singur episod. Destul de puţin, ar spune unii, mai ales după ce au aflat că, în urma mersului şhiopătat pe care îl are în film, actorul s-a ales cu serioase dureri la... picior.

În afară de actorie, Hugh este pasionat de scris, dar mai ales de muzică. Din 1989, Laurie este căsătorit cu Jo Green, administrator de teatru, şi au împreună o fiică, Rebecca, şi doi fii, Bill şi Charlie. Cei doi au reuşit să îşi păstreze căsnicia, în ciuda faptului că, în perioada în care filma la „Dr. House”, Hugh petrecea mai bine de nouă luni pe an la Los Angeles, în Statele Unite. După terminarea filmărilor, Laurie se ocupă de cariera sa muzicală.