Main menu

header

02-01-1de Elena Şerban

Compozitorul cu cel mai mare succes din istoria muzicii, Sir James Paul McCartney, s-a născut la 18 iunie 1942, în spitalul Walton din Liverpool, unde mama sa era asistentă. Pentru că tatăl său, James, lucra ca pompier voluntar, iar naşterea lui Paul a avut loc în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, acesta nu a fost prezent la eveniment.

La fel ca singurul său frate, Michael, Paul a urmat cursurile primare la Stockton. Apoi, la 11 ani, s-a înscris la Institutul din Liverpool, o şcoală de gramatică pentru băieţi. Aici l-a cunoscut pe George Harison, cel care avea să îi devină coleg mai târziu în trupa Beatles.

În 1957 are loc întâlnirea care i-a schimbat viaţa lui Paul. Cea cu John Lennon. Împreună cu acesta, dar şi cu George Harison şi Stuart Sutcliff au format Beatles.

De-a lungul a doar 13 ani de carieră, trupa a vândut mai bine de 1,1 miliarde de discuri. Succesul lor a fost uluitor în Marea Britanie, astfel că, în 1965, au fost desemnaţi membri ai Ordinului Imperiului Britanic pentru redresarea balanţei financiare a Angliei graţie vânzării masive de discuri ale grupului. După despărţirea trupei în 1970, Paul a început o carieră solo la fel de plină de succes. În 1969, cântăreţul s-a căsătorit cu Linda Eastman şi au împreună două fiice, Mary şi Stella, dar şi un fiu, James. Linda a murit în 1998, din cauza cancerului. În 2002, solistul s-a însurat cu manechinul Heather Mills. Cea de-a doua căsătorie nu a fost însă una fericită, şi cei doi au divorţat în 2008, nu înainte de a aduce pe lume o fiică, Beatrice. În prezent, fostul component al trupei Beatles e căsătorit cu americanca Nancy Shevell, moştenitoare a unei averi de 250 de milioane de lire sterline.