Main menu

header

18-01-1de Dana Purgaru

- Australia îşi îndeamnă cetăţenii să viziteze ţara noastră şi pe vecinii de la sud de Dunăre

Celebrul ghid de călătorii Lonely Planet a publicat recent o nouă ediţie pentru România şi Bulgaria. Pe baza lui, portalul australian news.com.au a conceput un „Top 10” al celor mai frumoase locuri din cele două ţări ce nu ar trebui ratate de turişti. Pe primul loc în clasament se găsesc Munţii Carpaţi.

1. Munţii Carpaţi
Despre Munţii Carpaţi se scrie în ghid că au păduri virgine dense, ce par desprinse din paginile unei poveşti scrise de Fraţii Grimm, cu urşi, lupi, râşi şi porci mistreţi, platouri accidentate de munte, trasee bine marcate şi o reţea de cabane pentru a poposi la cald. Drumeţia este cel mai bun mod prin care turiştii se pot bucura de acest peisaj.

2. Plajele de pe coasta bulgară a Mării Negre
Cei care sunt în căutarea unui loc în care să stea toată ziua la soare să se bronzeze sau vor să îşi petreacă nopţile prin cluburi pot alege plajele situate de-a lungul coastei bulgare a Mării Negre. Lonely Planet şi site-ul australian recomandă localităţile Varna şi Burgas, care au plaje întinse, mai puţin aglomerate. Turiştii care preferă liniştea pot opta pentru plajele mai îndepărtate, de la nord şi din sud.

3. Mănăstirea Rila
Amplasată într-o vale împădurită, la sud de Sofia, Mănăstirea Rila este cea mai mare şi cea mai importantă comoară spirituală a Bulgariei, care a păstrat spiritul naţional în timpul ocupaţiei otomane. Inclusă în 1983 în patrimoniul mondial UNESCO, mănăstirea a fost reabilitată de mai multe ori. Arcadele sale elaborate, frescele preţioase şi icoanele creează o atmosferă sublimă şi somptuoasă. Lăcaşul de cult este considerat o capodoperă a Renaşterii bulgare din secolul al XIX-lea.

4. Mănăstirile din Bucovina
Ascunse la poalele Munţilor Carpaţi, mănăstirile pictate din Bucovina - incluse în patrimoniul UNESCO - reflectă tradiţia ortodoxă din România. Frescele mănăstirilor par că aduc la viaţă totul, de la poveştile biblice până la asediul Constantinopolului, din secolul al XV-lea. Lăcaşurile de cult reflectă geniul domnitorului modovean Ştefan cel Mare, care a fost ulterior canonizat pentru ctitoriile sale.

5. Delta Dunării
Delta Dunării este numită „un adevărat Rai al peştilor şi păsărilor de toate mărimile şi culorile”. Turiştii se vor bucura să vadă specii precum cormoranul, vulturul codalb, egreta albă, lebedele negre şi şoimul.

6. Veliko Târnovo
În pitorescul oraş medieval Veliko Târnovo - capitala medievală a Bulgariei - turiştii pot descoperi vestigiile bogatei sale istorii de peste 7.000 de ani, palate, cetatea medievală Tsarevets, case cu stil arhitectonic unic, precum şi mănăstiri.

7. Vinurile bulgăreşti
Bulgaria este descrisă ca având o tradiţie veche în ceea ce priveşte vinificaţia, datând de pe vremea tracilor. Vinurile bune au încântat multă lume, de la cruciaţi francezi până la fostul prim-ministru britanic Winston Churchill, care obişnuia să comande vin din Melnik, un sat din sud-vestul Bulgariei. În regiunile viticole, turiştii sunt invitaţi la degustări de vinuri, completate cu brânzeturi şi preparate din carne.

8. Catedrala Alexander Nevsky din Sofia
Catedrala ortodoxă Alexander Nevsky din capitala Bulgariei, ridicată în memoria celor 200.000 de soldaţi ruşi care au murit în războiul ruso-turc (1877-1878), a fost construită în 30 de ani, fiind finalizată în 1912. Lăcaşul de cult este un monument reprezentativ al Sofiei. Cupolele aurite sunt vizibile de la mare distanţă. Interiorul este decorat cu marmură italiană şi cu picturi murale.

9. Castelul Bran
Evident, celebrul Castel Bran a fost inclus în topul locurilor pe care turiştii ar trebui să nu le rateze la sosirea în România. „Exteriorul său cu aspect spectral pare un amestec din toate filmele de groază care le-aţi văzut vreodată, dar nu vă aşteptaţi să fiţi speriaţi. Legenda spune că Vlad Tepeş - sursa de inspiraţie pentru Contele Dracula - a fost închis pentru scurt timp aici, iar vizitatorii castelului au posibilitatea de a urma paşii săi printr-un labirint de curţi şi pasaje ascunse”, se arată în descrierea preluată de portalul australian.

10. Schi în Munţii Pirin
În Munţii Pirin din Bulgaria există cele mai faimoase zone de schi din Bulgaria: Bansko şi Borovets. Bansko este cunoscut pentru cele mai lungi pârtii, situate la 2.500 m altitudine, unde sezonul de schi se prelungeşte în fiecare an, spre bucuria turiştilor. Zona oferă de la restaurante rafinate şi tratamente SPA până la baruri aglomerate şi cluburi. Şi la Borovets se poate schia la altitudini mari.

• Aceste informaţii au fost incluse în ediţia a VI-a a Lonely Planet România & Bulgaria, de Mark Baker, publicată în luna mai 2013.

Suntem consideraţi mai scumpi

Tot pe portalul australian news.com.au sunt oferite şi alte câteva informaţii utile pentru turiştii care intenţionează să îşi petreacă un concediu în cele două ţări. Sunt menţionate legăturile aeriene, bugetul mediu zilnic necesar unui turist, precum şi preţuri la hoteluri şi restaurante. Astfel, ghidul menţionează că România are legături aeriene bune cu Europa şi Orientul Mijlociu. Bugetul zilnic al unui turist australian în România este în medie de 130-350 de lei sau 40-100 de dolari australieni. Camera dublă la un hotel de rang mediu costă 100 de lei pentru o persoană, o masă în „restaurante bune” este 60 de lei, pentru bilete de tren/autobuz un turist trebuie să aibă la el 30 de lei, iar pentru intrarea la muzee, alţi 30 de lei. Turiştii care doresc să viziteze Bulgaria sunt sfătuiţi să îşi planifice un buget mediu zilnic de 60-120 de leva sau 40-80 de dolari australieni. O cameră dublă într-un hotel de rang mediu în Bulgaria costă 60-80 de leva, iar masa de prânz şi cina în „restaurante decente” este de 20-30 de leva de persoană.