Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Recordurile sunt întotdeauna incitante şi ne stârnesc curiozitatea, iar atunci când privesc maternitatea şi neonatologia devin chiar fascinante. Am ales să vă prezentăm câteva informaţii extrase din bibliotecile maternităţilor, ce au stabilit diverse recorduri privitoare la femeile gravide, sarcini şi naşteri de-a lungul timpului, dar este posibil ca unele dintre acestea să fie deja depăşite, pentru că nu toate sunt înregistrate oficial.

Cea mai tânără mamă din lume: 5 ani
Iniţial s-a crezut că Lina Medina are o tumoare abdominală, însă doctorul Geraldo Lozada a descoperit că micuţa este însărcinată. La 14 mai 1939, Lina a născut un băieţel ce cântărea 2,7 kilograme, pe care l-a botezat Gerardo. Acesta a fost crescut ca şi cum ar fi fost fratele fetei, însă a aflat adevărul la vârsta de 10 ani. Lina s-a născut în 1933 şi a avut prima menstruaţie la 3 ani şi jumătate.

Cel mai tânăr cuplu de părinţi: 8 şi, respectiv, 9 ani
Cei mai tineri părinţi par a fi din China, mămica având 8 ani şi tăticul, 9 ani, iar aceştia au adus pe lume primul lor copil în anul 1910.

Cel mai tânăr tată: 12 ani
Cel mai tânăr tată este considerat Sean Stewart, care a devenit părinte în 1998, la vârsta de 12 ani. Acesta a fost un record înregistrat în Guiness Book.

Cel mai bătrân tată: 90 de ani
Cel mai bătrân tată din lume are 90 de ani şi susţine că va continua să facă urmaşi până la vârsta de 100 de ani. Numele său este Nanu Ram Jogi şi trăieşte în India. Ulterior acestei informaţii a apărut o altă ştire, dar care nu a fost încă omologată de Cartea Recordurilor, care spune că Les Colley din Australia a devenit tată la vârsta de 92 de ani, în 1992.

Bărbatul cu cei mai mulţi copii: 888
Istoricii cred că este vorba despre Mulai Ismail, care a avut aproximativ 888 de copii cu cele 500 de neveste.

Cel mai mare număr de descendenţi: 1.862 de copii
Recordul pentru cei mai mulţi descendenţi este deţinut de sultanul Abou al-Hasan, din secolul al XIV-lea, despre care se spune că a avut 1.862 de copii.

Prima mamă-bărbat: în 2011
Toată lumea cunoaşte povestea lui Thomas Beatie, născut femeie, care trăieşte ca bărbat în Oregon, după ce a suferit operaţii de schimbare de sex şi tratamente hormonale. Şi-a păstrat însă organele reproducătoare feminine, astfel că la 29 iunie 2011 a dat naştere unei fetiţe sănătoase.

Cel mai mic bebeluş: 267 g
Recordul pentru cel mai mic bebeluş a fost adjudecat de Rumasia Rahman, care a venit pe lume la un spital din Chicago în septembrie 2004. El s-a născut prematur şi a cântărit la naştere doar 267 g.

Cel mai mare bebeluş: 10 kg şi 800 g
Recordul pentru cel mai mare bebeluş din lume s-a înregistrat în Canada în 1979. Anna Batesa a dat naştere unui bebeluş de 10 kg şi 800 g.

Cea mai scundă mamă din lume: 71 cm
Stacey Heralt, în vârstă de 35 de ani, suferă de o boală care nu îi permite creşterea oaselor şi dezvoltarea plămânilor. Deşi a fost avertizată că o sarcină ar putea-o ucide, Stacey a rămas însărcinată, iar în acest moment aşteaptă să devină mamă pentru a treia oară. Soţul său are înălţimea de 1,75 m.

Mama cu cel mai mare interval de timp între copii: 41 de ani
Elizabeth Ann Buttle are un băiat şi o fată. Până aici, nimic special. Doar că fata s-a născut la 19 mai 1956, când Elizabeth avea 19 ani, iar băiatul a fost născut la 20 noiembrie 1997, când mama sa avea 60 de ani. Diferenţa dintre cei doi fraţi este de 41 de ani şi 185 de zile.

Cea mai în vârstă mamă care a dat naştere primului său copil: 70 de ani
Rajo Devi Lohan este din India şi a dat naştere primului său copil în noiembrie 2009, la vârsta de 70 de ani.

Cel mai mic interval între două naşteri: 208 zile
Recordul de cel mai mic interval între două naşteri a fost de 208 zile şi este deţinut de Jayne Bleackley, care a adus pe lume doi copii, un băiat, pe 3 septembrie 1999, şi o fetiţă, pe 30 martie 2000.

Mama cu cele mai multe naşteri: 69 de copii
Cel mai mare număr de copii din lume i-a avut Bernard Scheinberg din Austria, care a născut 69 de copii şi a murit la 58 de ani. Soţul său s-a recăsătorit şi a mai avut încă 18 copii cu a doua soţie. În total, el a avut 87 de copii.
Acelaşi record este deţinut şi de Fiodor Vassiliev, care a avut tot 69 de copii în 27 de sarcini: de patru ori cvadrupli, de şapte ori tripleţi, de 16 ori gemeni.

Cea mai în vârstă mamă de gemeni: 70 de ani
Omkari Panwar a rămas însărcinată cu ajutorul fertilizării in vitro şi a născut un băiat şi o fată. Naşterea a avut loc cu o lună mai devreme, însă cei doi copii sunt sănătoşi.

Cel mai mare număr de feţi într-un uter: 15
Recordul de cel mai mare număr de feţi în uterul unei femei a fost stabilit de o italiancă de 35 de ani, din Roma, pe 27 iulie 1971, care a avut 15 feţi (cinci fete şi zece băieţi). Medicul Montanino a considerat că trebuie să o opereze pentru a extrage feţii atunci când era în luna a patra de sarcină.

Cea mai lungă sarcină: 398 de zile
Recordul pentru sarcina cea mai lungă este deţinut de Jacqueline Haddock, care a avut o sarcină de 398 de zile (o sarcină normală are în medie 273 de zile), în urma căreia a adus pe lume, la 23 martie 1990, o fetiţă care a cântărit la naştere 1,360 kg. De aici se poate deduce că durata sarcinii nu influenţează neapărat greutatea copilului.

Mama cu cei mai mulţi copii care au supravieţuit la o singură naştere: 8
Este vorba despre Nadya Denise Doud-Suleman Gutierrez, celebra femeie care a dat naştere octupleţilor. Cei opt copii au fost concepuţi in vitro şi mai au încă şase fraţi.