Main menu

header

08-01-1de Elena Şerban

- Cea mai veche universitate americană a fost înfiinţată la 8 septembrie 1636

Este cea mai prestigioasă instituţie de învăţământ superior din lume. Se laudă cu 44 de foşti studenţi sau profesori premiaţi cu Nobel, dar şi cu opt preşedinţi americani! Este cea mai veche instituţie de învăţământ superior din Statele Unite. Este... Harvard cu adevărat. Şi atât!

După numele unui preot
Numele acestei instituţii este echivalentul succesului pentru majoritatea absolvenţilor săi. De altfel, nu mai puţin de 52 de miliardari din lume au absolvit la Harvard. O diplomă emisă de această universitate, aflată în oraşul Cambridge, din statul Massachusetts, presupune de cele mai multe ori că deţinătorul său este un om superior. Cum s-a ajuns la acest lucru? Cu multă muncă! Întemeiată la 8 septembrie 1636, prin votul Înaltei Curţi a Provinciei Massachusetts Bay (colonie britanică), instituţia a primit numele de Harvard la 13 martie 1639. Asta după ce preotul John Harvard şi-a donat banii şi cărţile instituţiei de învăţământ. În mai puţin de un secol, instituţia înfiinţată în apropiere de Boston atrăgea ca un magnet toţi tinerii studioşi sau doar dornici de afirmare ai Americii.

Când banii se îmbină cu ştiinţa
În timpul Războiului Civil din SUA, preşedintele Charles W. Eliot a transformat Colegiul în Universitate şi i-a afiliat toate celelalte instituţii de învăţământ din zonă. Scheletul era deja format. În anii următori, parcă toate celelalte şcoli voiau să facă parte din Harvard, care s-a dezvoltat spectaculos.
Universitate privată şi funcţionând după legile economiei de piaţă, Harvard a început să accepte studenţi din toate colţurile lumii. Nu conta că erau din Africa, Asia sau Europa. Orice tânăr putea deveni student la Harvard. Singura condiţie în afară de plata taxelor? Cunoştinţele deosebite deţinute până la admitere, dar şi nevoia de cunoaştere.

Cheltuieli anuale de 30 de miliarde de dolari
Studenţii care ajung la Harvard au la dispoziţie facilităţi de lux. Cu un campus principal de 85 de hectare, localizat la mai puţin de şase kilometri de Boston, Harvardul oferă studenţilor tot confortul. Săli de sport, stadion, o bibliotecă uriaşă, cu peste 17 milioane de volume, dormitoare, laboratoare ultramoderne, dar şi clinici medicale.
Cheltuielile anuale ale acestei instituţii ajung la peste 30 de miliarde de dolari. Ce-i drept, şi veniturile sunt pe măsură! Peste 21.000 de studenţi sunt înregistraţi anual la toate cele 15 facultăţi ale Universităţii. Taxa anuală de şcolarizare este de aproximativ 40.000 de dolari, la care se adaugă circa 20.000 pentru alte cheltuieli (cazare, masă etc.). Sunt însă numeroase cazuri în care studenţii primesc burse sau reduceri de taxă.
Dacă problemele financiare au fost depăşite, studenţii au la alegere mai multe specializări, printre care: informatică, medicină, drept, ştiinţe politice, ştiinţe economice, inginerie, limbi străine, limba şi literatura engleză, biologie, psihologie, farmacie, fizică şi astronomie, matematică, mediu etc.

Barack Obama, printre absolvenţii cu renume mondial
Renumele Universităţii a depăşit de mult graniţele Americii. Studenţi din toată lumea fac eforturi pentru a se înscrie la Harvard. După absolvire sau chiar de pe băncile şcolilor, mulţi sunt recrutaţi de firme importante şi rămân în Statele Unite. Există însă şi excepţii. Absolvenţii de Harvard care aleg să profeseze în ţara natală şi care, ulterior, aleg cariera politică. Numeroşi premieri sau şefi de stat din diferite state de pe tot globul sunt absolvenţi de Harvard. Printre aceştia: Barack Obama, Benazir Bhutto (fost premier al Pakistanului, absolventă în 1973), Franklin D. Roosevelt (fost preşedinte american), Al Gore (fost vicepreşedinte al SUA), Ban Ki-moon (secretar general al ONU). Nu trebuie uitaţi foşti sau actuali preşedinţi ai Mexicului, Ecuadorului, Boliviei, Mongoliei, Columbiei sau Taiwanului, prinţesa Japoniei, dar şi foşti premieri din Canada şi Grecia.
Deşi poate părea ciudat, numeroşi actori, unii chiar de Oscar, şi-au tocit coatele pe băncile de la Harvard. Jack Lemon, dublu premiat cu Oscar, Elisabeth Shue, nominalizată la Oscar, Mira Sorvino, specializată în limba chineză, sau Ashley Judd sunt doar câţiva dintre ei.

08-01-2Celebrul „Love Story”, poveste de Harvard
Numeroase filme au avut în scenariile lor fapte ce se petreceau la universitatea de lângă Boston. Unul dintre cele mai cunoscute, „Love story”, a avut ca personaje doi studenţi la Harvard. El, Oliver Barett al IV-lea, student la Drept, provenind dintr-o familie foarte bogată, interpretat de Ryan O’Neal. Ea, Jennifer Cavelleri, din clasa muncitoare, studentă la Radcliffe College (parte din Harvard), interpretată de Ally MacGraw. Povestea lor de dragoste se termină însă tragic, o dată cu decesul fetei.
„Good Will Hunting”, „Blonda de la Drept”, dar şi serialul de mare succes peste Ocean „Suites” au avut acţiuni ale căror scene se petreceau tot la Harvard.

• Motto-ul şcolii este Veritas, termenul latinesc pentru adevăr. Se laudă cu 44 de premianţi Nobel şi 8 preşedinţi americani!

Are acţiuni la Facebook

Înfiinţată cu aproape 400 de ani în urmă, Universitatea încearcă să ţină pasul cu vremurile. Nu îi sunt străine noile tehnologii, mai ales dacă acestea îi pot aduce profit. Aşa se face că Fundaţia Harvard Management, care administrează donaţiile primite de cea mai bogată universitate din lume, a devenit acţionar la Facebook. Se pare însă că nu doar banii au contat în această afacere, ci şi faptul că Mark Zuckerberg, fondatorul celebrei reţele de socializare, a pus bazele Facebook chiar pe vremea când era student la Harvard. E drept că şi-a abandonat studiile pentru a-şi urma visul, dar se pare că alegerea sa a fost una inspirată. Totuşi, convins de faptul că tinerii de la Harvard sunt instruiţi, dar şi talentaţi, Mark a recrutat de aici studenţi pentru a-i angaja la compania sa.

• Lupta pentru un loc la celebra universitate este mai mult decât acerbă. În 2012, mai puţin de 6% dintre candidaţii care au vrut să devină studenţi la Harvard au reuşit această performanţă

De reţinut...
... Universitatea americană deţine, în zona Vrancea, peste 35.000 de hectare de pădure?
... Drew Gilpin Faust este prima femeie preşedinte din istoria universităţii, fiind aleasă în 2007?

Cele mai bune 10 instituţii de învăţământ superior

Într-un clasament mondial al universităţilor în funcţie de reputaţie, elaborat pe baza unui studiu de opinii efectuat în mediile academice, Universitatea Harvard a ocupat un detaşat loc 1. Specialiştii intervievaţi nu au fost rugaţi să creeze o ierarhie a instituţiilor de învăţământ superior, ci să scrie principalele 15 universităţi pe care le consideră cele mai bune. Celelalte nouă au fost Massachusetts Institute of Technology (SUA), Cambridge (Marea Britanie), Berkley (SUA), Stanford (SUA), Oxford (Marea Britanie), Princeton (SUA), Tokyo (Japonia), Yale (SUA) şi California Institute of Tehnology (SUA).