Main menu

header

13-01-1de Elena Şerban

- Starul italian al spaghetti western a murit la 75 de ani, într-un accident de maşină

Cunoscut şi respectat de o lume întreagă, actorul Giliano Gemma a murit la sfârşitul lunii septembrie, la doar câteva minute de casa sa. În maşina condusă de starul italian se mai aflau alte două persoane, dar actorul a fost singurul care a murit. Iniţial, rana actorului nici nu părea atât de gravă. El chiar şi-a sunat soţia după ce a ajuns la spital şi i-a spus că a avut un accident de maşină şi că a fost rănit la picior. Până ca soţia sa să ajungă la spital, lucrurile s-au precipitat. Actorul a murit în mai puţin de 30 de minute de la evenimentul rutier, în urma unor complicaţii cardiace.

Şi-a început cariera pe post de cascador
Frumuşelul actor italian, cunoscut nu doar datorită rolurilor italiene, ci şi celor jucate la Hollywood, Gemma s-a născut la data de 2 septembrie 1938, la Roma. La doar 16 ani, Giuliano a profitat de fizicul său impresionant şi s-a apucat de sport. Mai precis, de tenis, de înot, dar şi de box, sport datorită căruia trupul său s-a dezvoltat armonios. Tânărul cu faţă angelică, dar corp musculos a intrat în cinematografie din întâmplare. Când avea 18 ani, el a fost racolat pentru rolul de cascador într-o producţie ce se turna în studiourile cinematografice italiene. După ce văzut cum e viaţa pe platourile de filmare, Gemma a făcut orice pentru a deveni actor. Aşa că, la un moment dat, s-a dus la un casting pentru un rol minor într-un film în care i-ar fi avut ca parteneri pe unii dintre cei mai mari actori italieni: Vittorio de Sica şi Marcello Mastroianni.

A jucat în peste 100 de filme
Încet, încet, numele lui Giuliano Gemma a început să apară în din ce în ce mai multe filme. De la comedii la drame, de la filme istorice la westernuri. Totul parcă se potrivea mănuşă pe stilul lui Gemma. De-a lungul carierei sale, actorul italian a apărut alături de stele ale cinematografiei cum ar fi Charlton Heston în „Ben Hur” (1959) sau Claudia Cardinale, Burt Lancaster şi Alain Delon în „Ghepardul”, regizat de Luchino Visconti în 1963. A devenit curând unul dintre cei mai cunoscuţi actori de western, împreună cu Franco Nero şi Terence Hill. A jucat rolul lui Robin Hood, în „L’Arciere di Sherwood” (1970), „Corbari”, „L’Amante dell’Orsa Maggiore” (1971), „Un uomo da rispettare” (1972), „Troppo rischio per un uomo solo” (1973), „Anche gli angeli tirano di destroy” (1974), „Africa Express” (1975), „Il grande attacco” (1978), „Ciao nemico” (1982), „Le Cercle des passions” (1983), „L’Inchiesta” (2006).
La televiziune a debutat în 1978, cu filmul „Circuito chiuso”. Au urmat: „Tex Willer e il signore degli abissi”, „Rally, Dagli Appennini alle Ande”, „La cornisa Nella moglie”, „Deserto di Fuoco”, „L’uomo che piaceva toate donne - Bel Ami”, „Pope John Paul II” etc.

13-01-2A ales să apară cu numele Montgomery Wood
În 1965, numele Giuliano Gemma era unul destul de cunoscut în Italia. Chiar şi în aceste condiţii, actorul a făcut o mişcare care a surprins opinia publică din ţara sa natală, şi nu numai. A ales să joace în producţia „Una pistola per Ringo” cu numele Montgomery Wood. Pelicula s-a bucurat de mare succes şi a fost continuată cu mai multe producţii din seria „Ringo”, care îl va face cunoscut în străinătate.
Criticii, şi mai târziu întreaga lume, au început să numească filmele western produse în Italia cu numele spaghetti western. Rolurile jucate în Italia, dar şi la Hollywood i-au adus actorului numeroase premii interne şi internaţionale. De departe cel mai important pentru Gemma a fost premiul „David di Donatello”, echivalentul italian al Oscarului, câştigat în 1976.

Căsătorit cu o ziaristă
Numele şi faima actorului făceau deja furori în Peninsulă, şi nu numai. Era oarecum firesc ca doamnele şi domnişoarele să înceapă să îi dea târcoale. Şi Gemma a încercat să păstreze parcă renumele de cuceritor pe care îl avea în filme şi în viaţa reală. Numele său a fost implicat într-o serie de relaţii. S-a zvonit că s-a iubit cu Claudia Cardinale, Ursula Andress, Stefania Sandrelli sau Catherine Deneuve. De aceea a fost o mare surpriză anunţul făcut de el în 1965. Mă însor! Aleasa inimii sale nu a fost vreun star al cinematografiei, ci Natalia Roberti, o frumoasă sculptoriţă italiană. Cei doi au avut împreună două fiice, dintre care una, Vera, este tot actriţă. Din păcate pentru ea, este departe de a ajunge la faima tatălui său. Relaţia dintre cei doi a durat mai bine de trei decenii. Cei doi s-au separat în 1995, cu puţin înainte ca Natalia să moară. Jurnalista Daniela „Baba” Richerme a fost cea de-a doua soţie a starului spaghetti western. Cei doi s-au căsătorit în 1997, dar nu au avut copii. Ei s-au cunoscut la un festival de film din 1985, când „Baba” a încercat să îi ia un interviu starului italian. Greu de convins, şi dificil, Gemma nu a acceptat pe loc. Apoi, la numeroase insistenţe, a cedat. Relaţia celor doi a început însă abia zece ani mai târziu, când Giuliano era încă soţul Nataliei Roberti. La început ca prieteni, apoi cei doi au devenit de nedespărţit.

• În 1976, actorul a câştigat Premiul „David di Donatello“, echivalentul italian al Oscarului

A cochetat cu sculptura

Actorul nu a iubit doar arta cinematografică, ci şi sculptura. Influenţat de Natalia, Giuliano şi-a amintit că în copilărie îi plăcea să modeleze lutul. La început, obiectele pe care le crea erau departe de a fi interesante. A progresat însă şi şi-a perfecţionat munca. A trecut apoi la un material mult mai dificil de lucru. Lemnul. A reuşit să îl îmblânzească şi a creat nişte statuete senzaţionale, după cum declarau criticii. De altfel, ei chiar l-au îndemnat să îşi expună lucrările, aşa că a avut expoziţii personale la Roma şi la Florenţa. Au existat însă şi guri rele care afirmau că lumea mergea să vadă lucrările actorului doar datorită faimei acestuia, nicidecum a talentului său într-ale sculpturii. Giuliano le-a dovedit însă că nu e aşa după ce a fost ales să creeze statuile actorilor Charlie Chaplin şi Jackie Coogan, care au fost folosite la Festivalul de Film de la Roma. Una dintre marile realizări în ceea ce priveşte sculptura este o statuie uriaşă din bronz ce îl reprezintă pe Charlot.

• Giuliano Gemma fost căsătorit de două ori şi are două fete din primul mariaj. Una dintre fiice îi calcă pe urme