Main menu

header

16-01-1de Mihaela Zamfirache

Dacă până acum aţi folosit dovlecii doar la gătit, toamna aceasta vă propunem să-i transformaţi în vedetele amenajărilor. Aceştia reprezintă şi accesorii nelipsite pentru noaptea de Halloween, care se sărbătoreşte, în fiecare an, la data de 31 octombrie. Tradiţia este împrumutată de la americani şi, conform legendei, dovlecii sculptaţi în cele mai fioroase forme au menirea de a alunga spiritele ce revin în lumea celor vii în noaptea de Halloween. Iată câteva idei care vă vor inspira şi vă vor convinge că aceste legume dau bine nu doar în mâncare, ci şi într-un cadru ambiental.

Vaze sau ghivece pentru flori
Cu puţină imaginaţie, dovlecii pot fi transformaţi în minunate recipiente pentru florile preferate. Alegeţi un dovleac cu baza plată (Curcubita moschata, care se foloseşte de obicei la plăcinte, este ideal), spălaţi-l bine de orice urmă de pământ şi decupaţi un capac în funcţie de cât de largă vreţi să fie gura vazei. Scoateţi miezul şi puneţi înăuntru un vas cu apă sau un burete vegetal. Acesta din urmă este recomandat în cazul în care doriţi să realizaţi aranjamente pe înălţime. De asemenea, dovlecii mari pot fi tăiaţi pe jumătate, uscaţi, lăcuiţi şi folosiţi pe post de măşti pentru ghivece.

Felinare pentru exterior
Fie că le folosiţi în grădină sau în balcon, felinarele din tărtăcuţe au un farmec aparte. Cumpăraţi dovleci mai măricei şi tăiaţi-le cozile (părţile de sus, colorate cu galben). Scoateţi-le miezul, desenaţi pe suprafaţa lor modelul dorit (cercuri, triunghiuri, steluţe), apoi perforaţi-le cu o maşină de găurit. Puneţi lumânărele în interior, legaţi-le cu o sârmă subţire şi apoi le agăţaţi de ramurile copacilor sau de balustrada de la balcon.

Candele de efect
Câţiva dovleci accesorizaţi cu lumânări vor da bine pe masă, pe noptiere sau chiar pe pardoseală, aducând un plus de romantism decorului. Goliţi-i de miez, lăsaţi-i la uscat câteva zile şi decupaţi din loc în loc cercuri de mărimi diferite. Puneţi în interiorul lor lumânări-pastilă şi aşezaţi capacul la loc. Pentru varietate, lăsaţi o parte din dovleci în culoarea naturală, iar peste ceilalţi pulverizaţi vopsea metalizată, în nuanţe de argintiu şi auriu. Un contrast fermecător obţineţi dacă vopsiţi interiorul într-o culoare puternică, precum violet, albastru sau fucsia.

Aranjamente cochete
Dovlecii se vor încadra perfect într-un decor feminin dacă îi accesorizaţi cu dantelă sau panglică viu colorată. Pentru asta, aveţi nevoie de un dovleac alb, o rolă cu panglică sau dantelă, bolduri şi multă creativitate. Măsuraţi diametrul dovleacului, tăiaţi o fâşie de panglică potrivită dimensiunilor acestuia şi prindeţi-o cu bolduri de jur-împrejurul dovleacului. În partea din mijloc aplicaţi o fundă supradimensionată. Puteţi prinde panglica şi pe verticală, delimitând astfel felii întregi de dovleac.

Accesorii pentru masa festivă
Dacă organizaţi o petrecere în această perioadă şi vreţi să serviţi mâncarea sub formă de bufet suedez, surprindeţi-vă invitaţii cu un aranjament neconvenţional! În loc să puneţi platourile cu bucate direct pe masă, aşezaţi-le pe suporturi din dovleci de dimensiuni diferite (mici, mijlocii, mari). Pentru ca farfuriile să aibă stabilitate, tăiaţi partea superioară a fiecărui dovleac.

Podoabe pentru pomul de iarnă
Chiar dacă mai este destul timp până la Crăciun, vă puteţi confecţiona de pe acum ornamentele pentru brad dacă preferaţi lucrurile originale. Aveţi nevoie de tărtăcuţe bine uscate, vopsea acrilică în nuanţe de roşu, verde, argintiu sau auriu, stikere decorative în formă de fulgi de nea, mărgele, paiete, sclipici şi un tub cu lipici. Aplicaţi vopsea pe tărtăcuţe, iar când aceasta s-a uscat, lipiţi mărgele, paiete sau stikere în orice formă doriţi. Pentru decorare, puteţi să folosiţi un tub de lipici pentru a desena modele diverse pe suprafaţa dovleacului, presăraţi sclipici şi lăsaţi să se usuce câteva ore. Apoi presaţi cu o foaie de hârtie şi suflaţi surplusul.

• În trecut, tărtăcuţele erau folosite pe post de veselă şi tacâmuri. Pentru un stil de viaţă cât mai simplu, natural, puteţi îmbrăţişa această idee

Cum uscaţi tărtăcuţele

Pregătirea tărtăcuţelor în scop decorativ necesită multă răbdare, deoarece procesul de uscare poate dura până la câteva luni. Mai întâi, spălaţi-le cu apă şi săpun, apoi puneţi-le la uscat într-o zonă bine aerisită şi ferită de lumina directă a soarelui. Exteriorul tărtăcuţei ar trebui să se usuce în aproximativ o săptămână, perioadă în care culoarea se poate modifica. Verificaţi tărtăcuţele cel puţin o dată la două zile şi aruncaţi-le pe cele care încep să se descompună (dacă sunt afectate de mucegai, pot fi şterse cu o cârpă uscată sau înmuiată în înălbitor). O dată la două săptămâni trebuie să le întoarceţi, pentru a se usca pe fiecare parte. Când au devenit uşoare, lemnoase şi când auziţi seminţele mişcându-se înăuntrul lor, înseamnă că sunt complet uscate.