Main menu

header

12-01-1de Andrei Dicu

Actorul Paul Walker, cunoscut mai ales datorită rolului interpretat în franciza „Furios şi iute” („The Fast and the Furious”), a murit într-un accident de circulaţie care a avut loc la 30 noiembrie anul acesta, în Los Angeles. Imediat după tragedie au apărut multe controverse, după ce jurnaliştii britanici de la Daily Mail au afirmat că actorul şi prietenul său care conducea maşina făceau cascadorii în momentul producerii accidentului.

La volan se afla prietenul său, Roger Rodas
Paul Walker, în vârstă de 40 de ani, era pasager într-un automobil de viteză, marca Porsche, care era condus de bunul său prieten Roger Rodas. Şoferul a pierdut controlul asupra maşinii în comunitatea Valencia, din nordul oraşului Los Angeles, iar medicii sosiţi la locul accidentului nu au mai putut face nimic, decât să declare decesul ambelor persoane. Bolidul se înfipsese, practic, într-un stâlp şi fusese imediat înghiţit de flăcări... Interesant este că, potrivit jurnaliştilor de la Daily Mail, poliţiştii americani au descoperit pe asfalt urme de cauciuc care demonstrează că Walker şi Rodas au încercat să realizeze cascadorii în momentul producerii accidentului. Anchetatorii au declarat că trupurile celor doi au fost atât de puternic mistuite de flăcări, încât identificarea lor va dura câteva zile. Cu toate acestea, pe internet a circulat o fotografie a cadavrului lui Paul Walker, însă a fost vorba despre un fals grosolan, publicaţiile care au difuzat-o căzând pradă goanei după senzaţional.

Accidentul, filmat de un spectator... de ocazie
Mai mult, ultimele clipe din viaţa lui Paul Walker au fost înregistrate cu o cameră video de un cuplu care credea că toată acţiunea este... regizată. Potrivit unui site din Marea Britanie, un bărbat care se afla în zonă, alături de soţia sa, a înregistrat momentul când maşina roşie în care se afla Walker s-a izbit de un stâlp şi a izbucnit în flăcări. Bărbatul a fost şocat, după ce iniţial crezuse că urmăreşte scene din timpul turnării unui film de acţiune. Înregistrarea video, care nu a fost făcută publică, le va oferi anchetatorilor informaţii extrem de utile pentru a stabili cauzele care au dus la producerea accidentului. Asta şi pentru faptul că, aşa cum se întâmplă mereu în asemenea situaţii, au apărut imediat suspiciuni referitoare la cauzele producerii accidentului, de la consumul de alcool până la probabilitatea că ambii bărbaţi ar fi apelat inclusiv la stupefiante, sau că maşina a avut o defecţiune tehnică.

Filmul tragediei începe la un bal de caritate
„Hai să facem o plimbare!”... Se pare că acestea ar fi fost ultimele cuvinte ale lui Paul Walker înaintea accidentului. Roger Rodas tocmai îşi parca automobilul în momentul în care Walker a ajuns la un bal de caritate al fundaţiei sale „Reach Out Worldwide”, la care era invitat şi Roger. Acesta din urmă a coborât din maşină, iar Paul a venit spre el şi l-a rugat să facă o plimbare cu acel model de Porsche, întrucât acesta nu fusese încă introdus în magazin. Jim Torp, un bun prieten al actorului, a precizat: „Roger mergea cu spatele spre garaj, însă Paul a sărit în maşină şi i-a spus: „Hai să facem o plimbare”. Au plecat... şi apoi s-a petrecut tragedia”. Potrivit acestor surse, era imposibil ca Roger şi Paul să fi consumat droguri sau alcool înainte de accident, dar în asemenea situaţii s-au mai văzut surprize. De altfel, Torp a adăugat: „Este ciudat. Paul Walker a făcut filmele din seria «The fast and the furious». Şi-a trăit viaţa şi a murit repede şi furios astăzi. A iubit viteza, a iubit maşinile şi trebuia să moară în acest fel. A murit într-o maşină foarte iute, alături de prietenul său”.

Vin Diesel: „Frate, o să-mi lipseşti foarte mult. Raiul a primit un nou înger!”
De asemenea, numeroase vedete de la Hollywood, printre care actorii Vin Diesel, James Franco, Dwayne Johnson, Jessica Alba şi regizorul Roland Emmerich, şi-au exprimat regretul faţă de moartea lui Walker. Vin Diesel a scris pe o reţea de socializare: „Frate, o să-mi lipseşti foarte mult. Am rămas fără cuvinte. Raiul a primit un nou înger. Odihneşte-te în pace!” „Toată puterea, dragostea şi credinţa mea se îndreaptă către familia lui Walker. Ne găsim puterea în lumina lui. Te iubesc, frate”, a notat şi actorul Dwayne Johnson. În ceea ce-l priveşte pe actorul James Franco, acesta a publicat o poză cu Paul Walker, alături de mesajul: „Multă dragoste pentru un mare om. Este un moment foarte trist, dar Paul ne-a oferit multă bucurie”. Regizorul Roland Emmerich a menţionat: „Sunt extrem de trist la aflarea veştii că Paul Walker a murit. Vrem să aflăm cât mai curând ce s-a întâmplat cu adevărat în momentul accidentului. Odihneşte-te în pace, Paul!”

12-01-2 „Furios şi iute“, seria care i-a adus celebritatea

Paul William Walker IV s-a născut la 12 septembrie 1973, în Glendale, California. Părinţii săi, Cheryl şi Paul Walker III, au origini irlandeze, engleze şi germane. Paul era cel mai mare dintre cei cinci fraţi. Şi-a început cariera de tânăr, fiind protagonistul mai multor reclame. În 1986, el a debutat cu un rol în filmul „Monster in the closet”. Au urmat numeroase roluri în seriale tv, precum „Highway to heaven”, „Throb” şi „Tânăr şi neliniştit”. Începând cu anul 1998, Walker a primit tot mai multe roluri, în filme precum „Varsity Blues” (1999), „The Skulls” (2000), „Timeline” (2003) şi „Flags of our fathers” (2006). A devenit celebru cu rolurile interpretate în franciza „Furios şi iute”, unde a jucat alături de Vin Diesel (foto), Michelle Rodriguez şi Jordana Brewster. El a apărut în această serie în episoadele filmate în 2001, 2003, 2009 şi 2013, premiera ultimului episod desfăşurându-se în luna mai a acestui an. Se estimează că, de-a lungul timpului, seria „Furios şi iute” a fost urmărită de peste 50 de milioane de spectatori, pe toate continentele, şi a obţinut un profit total ce depăşeşte suma de 1,5 miliarde de dolari. Paul a fost un împătimit al surfului şi avea centura maro în jiu-jitsu brazilian, sub coordonarea lui Ricardo „Franjinha” Miller. Marea sa iubire a fost biologia marină, idolul său fiind Jacques Yves Cousteau. A fost, de asemenea, un împătimit al maşinilor, participând la cursele Redline Time Attack, ca parte a AE Performance Team.

12-01-3• Bill Townsend, un prieten al actorului, spune despre Paul Walker ce fel de om era şi cât de mult îşi dorea să îşi ajute semenii aflaţi în dificultate. „Lumea a pierdut un înger. Paul şi-a dedicat mare parte din viaţă ajutând copii defavorizaţi şi oameni cu nevoi, prin fundaţia sa. Recent i-a ajutat pe cei afectaţi de tornade în vestul mijlociu al SUA şi pe cei din Filipine. Eu voi face totul pentru a duce la capăt ceea ce Paul îşi propusese”

Fiica sa, Meadow Walker: „Steaua mea albastră este în cer“

După moartea lui Paul Walker, fiica sa, Meadow, în vârstă de 16 ani, a găsit puterea de a posta pe un site de socializare un mesaj în memoria tatălui său. „Nu pot să descriu ceea ce simt, însă e foarte dureros, sufletul mă doare cumplit. Nu m-am aşteptat că va veni o astfel de zi, nu mi-aş fi putut imagina aşa ceva. Am vrut să mă trezesc din coşmarul ăsta şi să mă întorc la viaţa mea de dinainte. Steaua mea albastră este în cer. Va avea mereu un loc special în inima mea. Ai făcut istorie! Te iubesc!”, a scris Meadow Walker pe contul său.