Main menu

header

01-01-1de Laura Zmaranda

- Incursiune în „fabrica de magie“ de la Curtea de Argeş

Luna decembrie anunţă sfârşitul de an şi învăluie într-o vrajă aparte oraşele şi satele de pretutindeni. Ghirlande luminoase se aprind într-o pleiadă de culori, colindele încep să răsune, iar în aer parcă se simte mireasmă de vin fiert cu scorţişoară. Uşor-uşor se instaurează o atmosferă feerică de basm. Deşi diferit prin faptul că aici nu se produc daruri, în „atelierul lui Moş Crăciun”, aşa cum poate fi numită şi fabrica de globuri Argcoms de la Curtea de Argeş, frenezia a atins cote maxime. Potrivit domnului Sandu Nichita, preşedintele fabricii, creatorii de magie trudesc din greu pentru a realiza ultimele ornamente care vor pleca de aici pentru a împodobi brazii în Ajunul Crăciunului.

Decoraţiunile „made in China”, principala problemă
La Curtea de Argeş, anul 1989 marca începutul unei afaceri prospere, consolidată printr-un parteneriat româno-american care avea ca scop pătrunderea pe piaţa românească a unei game de produse de calitate superioară specifică Sărbătorilor de iarnă. Astăzi, la aproape două decenii şi jumătate de când în fabrica de globuri de la Curtea de Argeş au fost realizate primele ornamente de sticlă, mâinile măiestre ale artizanilor continuă să creeze stropi de fantezie încapsulaţi în decoraţiuni superbe de sticlă. Datorită imaginaţiei şi migalei lor, brazii de Crăciun sunt împodobiţi cu ornamente delicate, realizate manual.
Aprecierea este pe măsură, lucru confirmat şi de faptul că, în prezent, aceasta este una dintre puţinele fabrici de globuri, dacă nu chiar singura din ţară, care nu şi-au închis porţile. Aşa cum ne-a mărturisit domnul Sandu Nichita, piaţa ornamentelor a suferit schimbări serioase în ultima vreme. În ţara noastră s-a vândut, în perioada anterioară, o cantitate importantă de ornamente pentru pomul de Crăciun, dar în momentul de faţă aceste produse au fost scoase din competiţie în proporţie de 90% de produsele provenite din Orientul Îndepărtat, în special din China. Deşi de o calitate îndoielnică, ornamentele made in China sunt la mare căutare, datorită preţurilor mici la care sunt comercializate. Aşa se face că fabricile de acest gen care existau la Cluj, Turda, Ocna Mureş şi Sibiu fie şi-au schimbat obiectul de activitate, fie s-au desfiinţat ca urmare a „liberalizării comerţului şi migraţiei forţei de muncă din alte ţări”.

01-01-2Cerinţele actuale - globuri personalizate, unicate şi globuri de lux
Deşi am putea crede că producţia de globuri este o activitate sezonieră, preşedintele societăţii Argcoms ne contrazice. În fabrica pe care domnia sa o manageriază se munceşte din ianuarie până în decembrie, iar într-o săptămână se realizează globuri pentru împodobirea a aproximativ 500 de brazi. Activitatea de creaţie este una riguroasă, care se desfăşoară ţinând cont de anumite etape de producţie. Pentru fiecare fază de lucru sunt desemnaţi, în funcţie de complexitatea produsului, câte cinci sau zece oameni care, folosind sticlă, produse chimice pe bază de argint şi vopsele, transformă materia primă în fantezie pură. Practic, totul începe cu stabilirea designului hotărât de artişti sau cel solicitat de clienţii care îşi doresc decoraţiuni special create pentru ei. De altfel, în ultimul timp au fost introduse în producţie globuri personalizate, unicate şi globuri de lux. Pentru realizarea acestora se folosesc materiale deosebite - sticlă neutră, glitter, luster, diamantină, aur coloidal, pictură în relief.
Apoi, sub flacăra incadescentă ce arde la 600 de grade Celsius, baghetele de sticlă aduse din import sunt modelate în funcţie de mărimea şi de complexitatea globului. Următoarea etapă presupune acoperirea globului cu o culoare de bază. Ultima fază, dar cea care presupune cea mai multă imaginaţie, constă în decorarea şi pictarea globului.

• Printre comenzile speciale pe care le-a onorat fabrica au fost şi globuri care pot fi ridicate la rang de bijuterie. Pentru decorarea lor au fost folosite pietre semipreţioase, preţioase şi foiţe de aur, al căror preţ a ajuns până la 100 de euro

Micii vizitatori pot participa la realizarea ornamentelor

Pe lângă activitatea de producere a globurilor, fabrica de la Curtea de Argeş este implicată şi în promovarea unui altfel de turism, şi anume turismul meşteşugăresc. „Este o nouă formă de piaţă, o nouă idee de a atrage şi de a conştientiza cumpărătorul de la o vârstă fragedă de ceea ce se produce în România, mai precis la noi, în Curtea de Argeş”, susţine Sandu Nichita. Mai ales în apropierea Sărbătorilor de iarnă, fabrica este destinaţia preferată a multor grupuri de copii veniţi din toată ţara. Alături de un ghid, aceştia descoperă secretele realizării ornamentelor pentru brazi şi, uneori, sub îndrumarea meşterilor artizani, sunt implicaţi direct în procesul de creaţie. Aşa se face că unele dintre desenele care dau chip globurilor reprezintă în fapt ideile micilor vizitatori.

• Fabrica de globuri Argcoms se poate mândri cu o realizare greu de egalat. Ornamentele create de meşterii artizani de la Curtea de Argeş au atras admiraţia Familiei Regale a Japoniei, care a făcut o comandă specială de globuri. Mai mult decât atât, ornamentele marca Argcoms au fost prezentate şi la Casa Albă, pe vremea când actualul secretar de stat, Hillary Clinton, era Primă Doamnă