Main menu

header

467 30 1de Andrei Dicu

La 27 martie 1968, celebrul cosmonaut sovietic Yuri Gagarin murea într-un accident controversat. După mai bine de 45 de ani, timp în care dosarul său a fost secretizat, omenirea a aflat de la un fost coleg al lui Yuri, Alexei Leonov, o versiune credibilă a cauzei dispariţiei primului om care a zburat în spaţiul cosmic. Misterul decesului lui Gagarin a dus la elaborarea unor teorii ale conspiraţiei, printre ipoteze numărându-se cea a sinuciderii, dar şi cea a unei coliziuni cu un OZN!

O gâscă şi un balon meteorologic, printre posibilele cauze ale accidentului

Imediat după decesul subit al lui Gagarin, care a căzut cu avionul într-o misiune de rutină, Comisia de Stat ce a investigat accidentul (din care a făcut parte şi cosmonautul Alexei Leonov) a concluzionat că echipajul aeronavei MIG-15UTI, format din Yuri Gagarin şi din copilotul Vladimir Sereghin, a încercat să evite un obiect străin, o gâscă sau un balon meteorologic, prin efectuarea unei manevre ce a făcut ca avionul să intre în vrie şi să se zdrobească de sol.

Cu toate acestea, Alexei Leonov, care a „bifat” prima ieşire în spaţiu la 18 martie 1965, a fost întotdeauna de părere că adevărul este cu totul altul. La aproape jumătate de secol după tragedie, cosmonautul rus a declarat: „Această concluzie este credibilă pentru un civil, însă nu şi pentru un profesionist. Adevărul este altul, restul reprezintă diversiuni. Am pledat mereu împotriva ascunderii cauzei reale a decesului lui Gagarin şi am dorit ca măcar familia sa să cunoască adevărul. Iată-l acum!”

Cosmonautul Alexei Leonov: „L-am identificat după aluniţa de pe gât”

467 30 2Dezvăluirile lui Leonov au arătat că în accident a mai fost implicat un avion de vânătoare, care a zburat extrem de aproape de aeronava lui Gagarin. În acea zi tragică, Leonov avea ca sarcină efectuarea unor antrenamente cu paraşuta. Vremea era extrem de proastă, vântul şi zăpada făcând antrenamentele imposibile. La un moment dat, Leonov a auzit un zgomot supersonic, urmat la o secundă distanţă de o explozie. Imediat, cosmonautul şi-a dat seama că s-a întâmplat un dezastru. „Ştiam că un Su-15 era programat pentru teste în cursul acelei zile, dar acesta trebuia să zboare la o altitudine de 10.000 de metri sau mai mult, nu 450-500 de metri. Era o încălcare a procedurii de zbor. În timp ce ardea, avionul a trecut foarte aproape de Gagarin, învârtindu-i aeronava şi trimiţându-l în vrie, fără speranţe de viaţă, mai exact într-o spirală, la o viteză de 750 de kilometri pe oră”, a comentat Leonov, care a povestit ce s-a petrecut ulterior: „Am trimis o echipă care nu a găsit rămăşiţele lui Gagarin, cu excepţia unei genţi şi a cutiei cu hărţi. Aşadar, iniţial ne-am gândit că a reuşit să se catapulteze. Am trimis un batalion de soldaţi care au inspectat pădurea de-a lungul întregii nopţi. Au ţipat după el, dar nu au găsit decât resturile unui balon. Abia ziua următoare am găsit rămăşiţele lui Gagarin. L-am identificat după o aluniţă neagră de pe gât, pe care o văzusem cu trei zile înainte”. Când Leonov a primit, după zeci de ani, permisiunea să vadă raportul oficial final, cosmonautul a identificat mai multe inconsecvenţe. O mare problemă o reprezenta chiar raportul întocmit în principal de... el însuşi! Care purta numele lui Leonov, dar scrisul nu-i aparţinea!! Iar faptele descrise nu erau adevărate!!! O mistificare tipic sovietică la acea vreme…

Prima expediţie sovietică în spaţiu, marea victorie împotriva americanilor

La 12 aprilie 1961, Yuri Gagarin a intrat în istorie, devenind primul om care a zburat în spaţiu şi a doua fiinţă vie care a ajuns acolo. Cosmonautul a efectuat o rotaţie în jurul Pământului într-o oră şi 48 de minute, la o altitudine care a variat între 175 km şi 380 km. Înaintea lui, URSS a mai trimis în spaţiu 48 de câini, dintre care 20 au murit. În toamna lui 1959, când o comisie specială a selecţionat câţiva voluntari pentru a pilota un nou tip de avion, înălţimea lui Gagarin, de doar 1,60 metri, i-a fost favorabilă. Au fost 20 de candidaţi, din care au rămas 12, iar apoi şase, printre care şi Gagarin. Primul zbor în spaţiu, realizat de Gagarin în 1961, le-a permis conducătorilor sovietici să afirme superioritatea sistemului comunist asupra principalului adversar, SUA, „capul” imperialismului capitalist. Cucerirea spaţiului reprezenta un teren major de înfruntare între cele două mari puteri mondiale cu orânduiri diametral opuse, iar liderul sovietic Nikita Hruşciov nu a ezitat să exploateze acest triumf. În schimb, pentru Gagarin, totul ţinea de pasiune, după propriile declaraţii: „Nu m-aş fi săturat niciodată să zbor prin spaţiu!” sau „Sunt cel mai fericit om că am fost acolo”.

„După zbor, tata a rămas la fel în familie: fericit şi prietenos”

467 30 3Când a fost desemnat a fi primul om care iese în spaţiu, Gagarin avea 27 de ani şi era căsătorit cu Valentina, o infirmieră care tocmai o născuse pe a doua fiică a lor. „După zbor, tata devenise mai serios, mai sobru la evenimente formale, dar în mediile familiale a rămas mereu acelaşi om prietenos, fericit să răspundă întrebărilor tuturor”, a declarat Elena, prima fiică a lui Gagarin.

Cosmonautul s-a născut în satul Kluşino, aproape de Gjatsk, la 9 martie 1934. Părinţii, Alexei Ivanovici Gagarin şi Anna Timofeevna Gagarin, au lucrat la o fermă colectivă, un fel de CAP. Mamei sale îi plăcea să citească, iar tatăl lui Yuri era dulgher. Viitorul cosmonaut a fost cel de-al treilea din cei patru copii şi a fost crescut mai mult de o soră a sa mai mare.

Profu’ de mate’, idolul din copilărie

Încă din tinereţe, Yuri devenise interesat de cosmos şi a fost descris de profesorii din suburbia Moscovei, Liuberţî, unde a făcut şcoala primară şi gimnaziul, drept un tip inteligent şi muncitor, chiar excesiv de scrupulos. Idolul său era profesorul de matematică şi de ştiinţe, care luptase în cel de-Al Doilea Război Mondial, ca pilot al Forţelor Aeriene Sovietice.

După ce a lucrat în metalurgie ca turnător, Gagarin a fost ales pentru continuarea studiilor la un liceu tehnic din Saratov. În 1955, după terminarea şcolii tehnice, a început formarea ca pilot militar la Orenburg. Acolo a întâlnit-o pe Valentina Goriaciova, cu care s-a căsătorit în 1957, după ce devenise deja pilot pe avioanele militare MIG-15.

• Primul raport oficial al accidentului a fost o mascaradă comunistă

Asasinat de Brejnev din cauza popularităţii?

Accidentul avionului pilotat de Yuri Gagarin a alimentat inclusiv speculaţia unui asasinat comandat de preşedintele sovietic Leonid Brejnev, care ar fi fost invidios pe popularitatea primului om ajuns în spaţiu. „Toate documentele au fost clasate drept secrete, iar raportul anchetei este depus la arhivă, cu menţiunea «top secret»”, scria cotidianul „Komsomolskaïa Pravda”.

În anul 2005, mai mulţi ingineri şi jurnalişti i-au cerut preşedintelui Vladimir Putin să comande o nouă anchetă, însă administraţia de la Kremlin a răspuns că „nu există motive pentru ca rezultatele comisiei de anchetă guvernamentale să fie puse sub semnul întrebării”. Până în prezent nu a fost publicată nicio concluzie oficială, deşi mărturiile lui Alexei Leonov par grăitoare.

„Nu m-aş fi săturat niciodată să zbor prin spaţiu!“ - Yuri Gagarin