Main menu

header

469 24 1de Smaranda Grinţescu

- încălţăminte pentru vegani

Veganismul este un stil de viaţă adoptat de persoanele care nu doresc să consume sau să folosească produse provenite de la animale (carne, ouă, lactate, piele, lână, blană etc.). Pentru vegani, opţiunile în ceea ce priveşte îmbrăcămintea şi încălţămintea sunt de multe ori limitate. Mai ales în cazul pantofilor, este greu de evitat pielea, în special atunci când avem nevoie de încălţăminte elegantă, office sau de iarnă. Din fericire, în ultima vreme au început să apară materiale şi tehnologii care oferă alternative ce nu implică sacrificarea vreunui animal.

Prietenii necondiţionaţi ai mediului

Ca orice produs de calitate superioară, producţia de îmbrăcăminte, încălţăminte şi accesorii poate fi realizată şi într-un mod mai bun, mai inteligent, mai „prietenos” cu societatea şi fără a dăuna mediului înconjurător. Iar cum animalele sunt ca şi oamenii, fiinţe vii, sensibile, merită să trăiască în libertate. Astfel, moda vegană a apărut ca urmare a promovării unui stil vestimentar prietenos cu animalele. Mai mult decât atât, produsele din înlocuitori sunt mai ieftine cu 60%-75% decât cele din piele naturală. Vedetele internaţionale iubitoare de animale şi-au arătat de îndată susţinerea pentru promovarea acestui trend, printre acestea numărându-se actriţele Pamela Anderson şi Alicia Silverstone, actorul Joaquin Phoenix, modelul internaţional Christy Turlington, Pink şi mulţi alţii.

„Sclavele” care dau lână

Motivul pentru care trebuie evitată pielea este probabil mai evident decât cel legat de lână. Cu toate acestea, deşi practica de cules lână nu presupune uciderea imediată a oilor, acestea rămân o „proprietate”. Ceea ce se traduce în faptul că sunt crescute şi supuse sclaviei, reprezentând doar nişte „produse” în folosul oamenilor. Adesea ele sunt modificate genetic, astfel încât să aibă atât de multă piele (şi, implicit, lână), încât se formează pliuri în care depun ouă o mulţime de insecte. Ulterior, producătorii trebuie să taie aceste pliuri de piele, procedeu numit „mulesing”. Odată ce „productivitatea” acestor oi scade, ele vor fi trimise la abator. End of story.

Vai de pielea lor!

Pielea nu constituie un simplu „produs secundar” al industriei de carne de vită. De fapt, majoritatea pielii de origine animală nu provine din aceeaşi rasă de vacă folosită pentru producţia de carne. Şi chiar dacă într-adevăr pielea ar proveni din industria cărnii, ca produs secundar, este important să ne gândim, din nou, la ceea ce le facem animalelor, nu în sensul „suferinţei pe care le-o provocăm”, ci în sensul statutului de proprietate la care le limităm. Dacă un animal este ucis pentru a fi realizate două tipuri de produse, ce sens are să spunem că un produs reprezintă produs secundar, în timp ce celălalt este principal? Animalele sunt ucise în vederea utilizării cadavrelor lor pentru a realiza diferite produse. Punct!

Primul magazin „cruelty-free” din România

„Există două variante: ori suntem vegani, ori suntem cei mai mari ipocriţi din câţi au existat vreodată. Hmm… o alegem pe prima. Nu ţinem dietă, nu încercăm să slăbim, nu urâm plantele şi nici nu vrem să trăim 100 de ani, ci doar iubim cu adevărat animalele, cu tot ce implică asta. Ne-am uitat în jos, la pantofii din picioare, şi ne-am spus că pielea trebuie să dispară. Ne-am uitat prin magazine şi n-am găsit o soluţie adevărată. Ne-am uitat unul la altul, şi ne-am zis de ce nu? Intră în scenă Leatherless”. Aşa sună invitaţia la shopping a primului magazin cu încălţăminte vegană din România. Găsiţi pantofi, cizme, bocanci, genţi sau portofele şi chiar huse pentru iPhone5!

Natalie Portman poartă pantofi Beyond Skin

Pentru cei care doresc să poarte încălţăminte vegană, există mai multe magazine online cu producători celebri. Beyond Skin a apărut în 2001, în mare măsură graţie lui Natalie Dean. Aşa cum se întâmplă de multe ori, la bază a stat o nevoie care nu era satisfăcută la momentul respectiv: aceea de a te putea încălţa cu ceva care să fie în acelaşi timp elegant şi cruelty-free. Luând problema în propriile mâini, cei de la Beyond Skin au încercat să lucreze cu fabrici din regatul britanic, chiar de două ori, însă ambele s-au închis în cele din urmă. Când totul părea să cunoască o singură direcţie, şi nu era una ascendentă, Natalie Portman şi-a făcut apariţia la Premiile Golden Globe, Oscar, ba chiar şi în filmul „V for Vendetta”, purtând pantofi Beyond Skin.

Să ne încălţăm ca maşinile, cu... anvelope!

O altă companie din Marea Britanie este Vegetarian Shoes (Veggie Shoes, pentru prieteni), înfiinţată în anul 1990 de Robin Webb. După o perioadă în care a făcut pantofi (de fapt, un singur model de gheată) cu talpa tăiată din anvelope şi partea superioară realizată din pânză şi camere auto, a urmat momentul revelaţiei: un material sintetic folosit la tapiţarea mobilierului de pe iahturi, care semăna cu pielea, dar, spre deosebire de plastic, permitea trecerea aerului. Gama de modele a crescut rapid şi la fel au făcut şi comenzile, până când Robin nu a mai putut face faţă (el producea totul manual, la comandă) şi a trebuit să apeleze la o fabrică. Acum, Vegetarian Shoes lucrează exclusiv cu fabrici din Europa (Portugalia, Spania şi Italia), inclusiv cu una dintre cele mai vechi înfiinţate vreodată în Marea Britanie, în 1881.

Haine din gunoaie

Elvis şi Kresse (da, chiar sunt doi oameni în spatele numelor ăstora!) au o fixaţie: deşeurile. Ei sunt conştienţi că ar trebui să aruncăm la gunoi mai puţin şi să reciclăm sau să refolosim mai mult. Totul a început cu furtunurile de pompieri scoase din uz, care, după zeci de ani de muncă, sfârşeau prin a fi aruncate în natură, unde ar fi rămas încă alte câteva secole. Dar care acum sunt transformate în genţi, curele sau portofele pe care ţi-e foarte greu să le uiţi odată ce le-ai ţinut în mână. Pe lângă furtunuri, Elvis & Kresse mai colectează şi saci de ceai sau cafea, carton, paraşute militare, hârtie folosită de controlorii de trafic, celebrii europaleţi sau diverse tipuri de polistiren sau spumă poliuretanică. Până în prezent, au reuşit să dea un nou sens pentru 155 de tone de „gunoi”! Iar dacă asta nu-i face suficient de minunaţi, jumătate din profitul lor este donat către Fire Fighters Charity, o societate de caritate pentru pompieri.

Toms este un brand ce produce încălţăminte vegană atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Special la ei este programul „One for One”: la fiecare pereche de pantofi cumpărată, compania donează o pereche unui copil fără posibilităţi.

Produsele sunt împărţite în cinci categorii: Organic, Vegan, Sustenabil, Fair Trade şi Reciclat

Un alt producător ce a ales să nu folosească pielea naturală, din respect pentru viaţa animalelor şi pentru protejarea planetei, este firma italiană Noah. Pe site-ul lor veţi găsi o gamă largă de pantofi pentru femei şi bărbaţi, dar şi câteva modele de genţi pentru cei care abordează un stil mai clasic. Fashion Conscience este un site ce comercializează încălţăminte şi accesorii vegane create de diverşi designeri, şi nu numai. Tot aici veţi găsi îmbrăcăminte, bijuterii, genţi etc. Toate produsele sunt împărţite în cinci categorii: Organic, Vegan, Sustenabil, Fair Trade şi Reciclat. Aşadar, doamnelor şi domnilor care respectaţi mediul şi ceea ce purtaţi, lista de cumpărături nu se rezumă doar la aceste branduri, ci este una mult mai lungă decât vă închipuiţi!