Main menu

header

472 30 1de Alexandra Tudor

Cel mai mare proiect media din România destinat copiilor și adolescenţilor şi-a încheiat recent cea mai importantă etapă, şi anume premiera filmului „Revederea”, realizat în urma participării a 75 de copii la „Tabăra de Film” - ediţia 2013. Tiberiu Rotărescu, producătorul executiv, directorul de imagine şi unul dintre regizorii lungmetrajului, ne-a vorbit despre acest proiect care se doreşte a fi o rampă de lansare pentru tinerii talentaţi.

„S-au făcut preselecţii în 11 oraşe din România şi au fost aleşi 75 de tineri”

- Ce reprezintă, mai exact, „Tabăra de Film”?

- Proiectul presupune selectarea unor copii din toată ţara pe baza talentului individual, şi anume canto, dans sau actorie, şi expunerea acestora pe plan naţional prin intermediul unui lungmetraj. În cazul filmului „Revederea”, s-au făcut preselecţii în cele mai mari 11 oraşe din România, iar cei 75 de tineri aleşi au mers în vacanţa de vară într-o tabără organizată în zona Moeciu. Acolo s-a turnat „Revederea”, care a fost lansat de curând şi va putea fi vizionat în cinematografe începând cu luna mai.

- Ce te-a atras la acest proiect şi de ce te-ai implicat în el?

- M-au atras posibilităţile de a crea lucruri frumoase, abordarea este cât se poate de pozitivă şi scenariile proiectului se bazează pe competiţie, prietenie şi talent.

- Din distribuţia filmului fac parte 75 de copii. Cât de greu a fost să lucrezi cu atâţia prichindei?

- La prima vedere pare aproape imposibil, dar nu a fost aşa. Copiii sunt trecuţi prin rigoarea spectacolelor, a repetiţiilor şi a lunilor întregi de antrenament. Ei au venit în „Tabăra de Film” pentru a demonstra cât sunt de buni şi nu s-au dat în lături de la nimic.

„Copiii au parte de expunere naţională”

472 30 2- Care au fost secvenţele cel mai dificil de realizat?

- Cele de musical, care au presupus mare atenţie la detalii, fiind vorba despre aproximativ 30 de copii pe scenă în acelaşi moment şi o coregrafie complexă care trebuia respectată. Alte secvenţe dificile au fost cele exterioare, din curtea şcolii, deoarece la ele au participat toţi cei 75 de copii, şi fiecare avea câte ceva de făcut.

- Cu ce speranţe au venit copiii în acest proiect?

- Au venit cu dorinţa de a se arăta lumii, pentru că, în urma participării la realizarea filmului „Revederea”, copiii au parte de expunere naţională. Filmul va fi distribuit în cinematografele din întreaga ţară, începând cu această lună, iar la sfârşitul anului va fi difuzat pe postul naţional de televiziune TVR 1. Dincolo de asta, în tabără s-au creat prietenii care vor dura mult timp de-acum încolo. Deci a fost muncă, dar şi distracţie pe cinste pentru copii!

„Din distribuţie fac parte Maia Morgenstern, Tudorel Filimon, Wilmark şi Aliona Moon”

- Filmului i s-au alăturat nişte nume cunoscute ale cinematografiei româneşti. Cum au primit ei invitaţia voastră de a lua parte la acest proiect?

- Prin prisma faptului că aceşti copii nu sunt nişte actori în adevăratul sens al cuvântului, filmul avea nevoie de aportul unor profesionişti în domeniu. Astfel, am apelat la doamna Maia Morgenstern, la domnul Tudorel Filimon, la Wilmark şi Aliona Moon, reprezentanta Republicii Moldova la concursul internaţional Eurovision 2013, cărora le mulţumesc şi pe această cale pentru contribuţia lor. Alţi specialişti cu care am colaborat au fost compozitorul Gabriel Băruţă, a cărui piesă, „Change”, a ajuns în finala Eurovision 2011, şi Cosma Levi Lennon, singurul coregraf român care face parte din juriul unor competiţii internaţionale de hip-hop. Că tot suntem în zona artistică, nu pot să nu menţionez sprijinul primit din partea Casei de discuri Cat Music, care ne-a pus la dispoziţie un număr mare de piese pe care le are în portofoliu şi pe care copiii le-au reinterpretat în film. Deci copiii au fost pe mâini bune!

- Cum a fost interacţiunea dintre copii şi personalităţile pe care le-ai menţionat?

- Cel mai mare impact l-a avut prezenţa doamnei Maia Morgenstern la noi pe platou. Dincolo de emoţiile inerente, a fost generată o energie specială în acea zi. A fost ziua în care copiii au jucat alături de Maia Morgenstern, nu te întâlneşti în fiecare zi cu asemenea ocazie! Ei au venit cu naivitatea şi prospeţimea lor, iar doamna Morgenstern a adus experienţa şi profesionalismul său.

„Filmările au durat trei săptămâni”

472 30 3- Că tot am adus vorba despre filmări, ce peripeţii sau momente memorabile poţi să împărtăşeşti cu cititorii noştri?

- Noi am început tabăra cu o petrecere, pentru că s-a întâmplat să fie chiar atunci ziua de naştere a Irinei Andronic, cea care a interpretat rolul principal în film. Astfel s-a spart gheaţa, au ajuns copiii să se cunoască unii pe alţii mult mai uşor şi mai repede. Un alt moment memorabil a fost când am filmat musicalul, la care au participat toţi copiii şi care s-a realizat în numai două zile. În ultima zi de filmare am aprins şi am ridicat la cer câteva zeci de lampioane chiar în curtea şcolii în care filmaserăm multe secvenţe. Atunci au conştientizat copiii că filmările, care au durat trei săptămâni, s-au terminat şi urmează despărţirea.

- Domnul Tudorel Filimon spunea, la premieră, că toţi cei 75 de copii plângeau la finalul filmărilor mai ceva ca într-un film indian.

- Nu pot să-l contrazic, mai ales că partea cu plânsul şi îmbrăţişările de despărţire a durat mai bine de-o oră.

- Care a fost efectiv programul copiilor în tabără? La ce să se aştepte cineva care îşi doreşte să ia castingul şi să participe apoi la realizarea unui nou film marca „Tabăra de Film”?

- Noi îi spunem mai în glumă, mai în serios „tabăra de muncă”. Copiii au avut un program ca pentru orice filmare, cu trezirea la ora 7:00, micul dejun la 8:00 şi apoi îmbarcarea în autobuze la 9:00 şi de la 10:00 dădeam „motor” şi începeam filmarea. Încheierea zilei de filmare se făcea în jurul orei 20:00, după care cina şi program de voie.

„Următorul film va fi turnat în această vară“

- Ce se va întâmpla de acum înainte cu „Tabăra de Film”, ce alte surprize le pregătiţi tinerilor?

- Am început deja lucrul la tabăra de film din 2014. Preselecţiile din ţară s-au terminat, urmează acum să fie selectaţi cei mai buni copii, iar rolurile vor fi atribuite în funcţie de scenariu, care este, în acest moment, în lucru. Vom intra apoi în linie dreaptă cu preproducţia filmului, care va fi turnat în această vară şi care este deja aşteptat cu mare interes de copii.

- Ce paşi trebuie să urmeze cineva care este interesat să se alăture acestui proiect?

- În primul rând, să intre pe site-ul nostru, www.tabaradefilm.ro, pentru a vedea în ce stadiu se află proiectul. Apoi poate participa la casting atunci când acesta se desfăşoară şi, dacă este selectat, ne vedem pe platoul de filmare! Proiectul „Tabăra de Film” a fost iniţiat în 2011 de Asociaţia pentru Sprijinirea şi Promovarea Filmului Românesc prin Bogdan Alexe, producătorul general şi unul dintre regizorii filmului „Revederea”, şi creşte de la an la an. Mărirea bazei de selecţie a copiilor poate genera un produs finit mai bun. Iar acest lucru depinde şi de cât de mult se investeşte în realizarea filmului. Sperăm ca, împreună cu partenerii noştri, printre care se numără şi Şcoala de şoferi Teo, să descoperim şi să facem cunoscute noi talente româneşti.