Main menu

header

478 30 1de Andrei Dicu

Sfârşitul Războiului Rece este sinonim cu numele preşedintelui american George Herbert Walker Bush. Cariera fulminantă a acestei personalităţi, născută la 12 iunie 1924, a fost punctul de plecare al dinastiei Bush, concretizată prin alegerea, până acum, a doi preşedinţi americani din aceeaşi familie! Şi dacă e să luăm în calcul ultimele evenimente, este posibil să asistăm în curând la o altă premieră, un al treilea conducător al SUA provenit din această familie de succes.

A dărâmat „Cortina de Fier” şi s-a însurat la 17 ani cu Barbara!

Considerat unul dintre cei mai importanţi oameni politici ai lumii contemporane, graţie negocierilor cu Mihail Gorbaciov care au dus la căderea „Cortinei de fier”, George Herbert Walker Bush a fost cel de-al 41-lea președinte al SUA, în perioada 1989-1993. Bush senior şi-a început cariera în tinereţe, poate şi pentru că încă din liceu le mărturisea colegilor că visul său este să devină preşedinte! Înainte de a deveni şeful statului, a urcat în ierarhie cu paşi mărunţi, devenind pe rând congressman al House of Representatives din Texas, ambasador al SUA la ONU (1971-1973), președinte al Comitetului Naţional Republican, șef al Biroului de legătură al SUA în China, director al CIA (1976-1977), președinte al „First International Bank” din Houston şi, ulterior, vicepreşedinte al SUA în perioada mandatului lui Ronald Reagan. Publicaţiile mondene au acordat largi spaţii relaţiei perfecte dintre Bush şi soţia sa, Barbara Pierce, considerată un etalon în ceea ce priveşte personalitatea unei adevărate Prime Doamne. Respectată în întreaga lume, Barbara Bush este mama a nu mai puţin de şase copii, George W. (penultimul preşedinte al SUA), Pauline, Jeb, Neil, Marvin şi Dorothy, fapt ce a întărit „practic” campania de susţinere a natalităţii progresive promovate asiduu de soţul său. George şi Barbara s-au cunoscut la o petrecere, într-un moment în care junele amorez avea doar 17 ani, iar ea abia împlinise 16. Pasiunea a fost fulgerătoare, pentru că, peste doar două săptămâni, cei doi s-au căsătorit religios, la Biserica Presbiteriană din New York. Pentru cununia civilă au aşteptat doi ani, ambii fiind la acea vreme minori, însă… unde e dragoste, nu-i tocmeală…

Adulat de americani şi la 90 de ani, Bush senior este un model chiar pentru Barack Obama

478 30 2Chiar şi acum, la 90 de ani, când îşi petrece bătrâneţea într-un scaun cu rotile din pricina gutei, Bush senior se bucură de preţuire în rândul americanilor, graţie campaniilor sale sociale, în primul rând aceleia pentru sprijinirea voluntariatului. Anul trecut, preşedintele Barack Obama i-a adus un omagiu emoţionant, declarând în cadrul unei ceremonii: „Domnule preşedinte, sunt unul dintre milioanele de oameni care au fost inspiraţi de pasiunea şi de angajamentul dumneavoastră. Sunteţi un gentleman, o persoană atât de bună şi de blândă, iar noi suntem, cu siguranţă, o naţiune mai bună datorită dumneavoastră”. Iată o mostră de civilizaţie politică în contextul unor tabere diferite, democraţii (Obama) şi republicanii (Bush). În cadrul aceleiaşi festivităţi, Obama şi Bush au felicitat un cuplu de pensionari dintr-un oraş din Iowa, care a ajutat la furnizarea de alimente pentru copiii defavorizaţi. Tot anul trecut, fostul preşedinte s-a alăturat campaniei de ajutorare a suferinzilor de leucemie. În semn de compasiune, Bush s-a ras pe cap şi

s-a fotografiat în scaunul cu rotile, purtând pe genunchi un băieţel bolnav. Micuţul are acum 3 ani şi este fiul unui agent secret. Fostul număr unu de la Casa Albă a făcut acest gest din solidaritate faţă de restul agenţilor CIA, care şi-au tuns părul pentru a-şi manifesta suportul faţă de familia lovită a colegului lor.

Bush Jr, un criminal de război… „simbolic”

George W. Bush, fiul lui Bush senior, este penultimul preşedinte al SUA, devenit celebru după gestionarea discutabilă a crizei ce a survenit atentatelor de la WTC. Personalitate politică extrem de controversată, Bush junior a fost deseori acuzat de practici „neortodoxe” în privinţa tratamentului la care au fost supuşi prizonierii irakieni după ultimul război din Golf şi, de asemenea, a fost acuzat că ar fi sprijinit organizaţia teroristă Al-Qaeda cu mai mulţi ani înaintea masacrului de la World Trade Center. De altfel, întreaga sa carieră a suscitat polemici. Juniorul a devenit cel de-al 43-lea președinte al SUA în urma unor alegeri contestate, desfășurate la sfârșitul anului 2000, câştigate la o diferenţă de doar câteva mii de voturi! La 2 noiembrie 2004 a fost reales, învingându-l pe democratul John Kerry, printr-un scor foarte strâns. Al doilea mandat al său s-a terminat la data de 20 ianuarie 2009, odată cu depunerea jurământului de către Barack Obama. Totuşi, „blestemul irakian” îl bântuie şi astăzi. La 23 noiembrie 2011, un tribunal din Malaiezia a decis condamnarea sa și a fostului prim-ministru britanic Tony Blair, după ce au fost găsiți vinovați de genocid și de crime împotriva păcii, în urma unei anchete care a durat aproape trei ani. Instanța, în frunte cu renumitul judecător Abdul Kadir Sulaiman, i-a condamnat, simbolic, în absență, pe Bush și pe Blair pentru încălcarea dreptului internațional şi a rezoluțiilor ONU, atunci când au decis în mod unilateral să invadeze Irakul. Bush și Blair au făcut abuz de putere și un act de agresiune care a dus la uciderea în masă a mii de irakieni.

Prescott, nepotul care visează la Casa Albă

478 30 3Se pare că bărbaţii născuţi în familia Bush sunt predestinaţi succesului în politică. Născut la 24 aprilie 1976, George Prescott Bush, nepotul lui George W. Bush şi fiul lui Jeb Bush, se pregăteşte să ocupe un post important la vârful administraţiei din Texas. Dacă va câştiga alegerile, el va conduce o agenţie guvernamentală care administrează pământurile şi resursele minerale, obţinând, astfel, unul dintre posturile-cheie în administraţia SUA. George a fost nominalizat din partea Partidului Republican, iar în scurta sa campanie, avocatul, în vârstă de 37 de ani, a reuşit să strângă peste 3,5 milioane de dolari, o sumă-record pentru postul pe care vrea să îl ocupe. Potrivit presei de peste Ocean, acest post este doar rampă de lansare pentru Bush, care poate atrage voturile populaţiei hispanice, tot mai numeroasă în statul texan. Iar de aici, potrivit tradiţiei din familia sa, este limpede că următoarea ţintă a tânărului politician este Casa Albă. George Prescott mai are un frate, John Ellis, şi o soră, Noelle Lucil, iar mama sa, Columba Garnica Gallo, este o mexicancă naturalizată. George a împărtăşit dragostea bunicului său George H. pentru baseball şi a jucat în echipa Rice University. La 7 august 2004 s-a căsătorit cu fosta sa colegă de şcoală Amanda Williams, devenită între timp o avocată de succes, care i-a oferit anul trecut şi un fiu, pe nume Prescott junior.

„Aceasta este America... o diversitate sclipitoare răspândită precum stelele, precum o mie de puncte de lumină pe un cer vast și senin“ (George Bush Sr, 1988) „Sunteţi un gentleman, o persoană atât de bună şi de blândă, iar noi suntem o naţiune mai bună datorită dumneavoastră“ (Barack Obama către George Bush Senior)