Main menu

header

478 23 3de Raluca Grințescu

Şapte este numărul sub semnul căruia se derulează anul 2014 (valoarea numerologică a anului se calculează astfel: 2+1+0+4=7), an ce anunță pe plan spiritual o vreme de comuniune a omenirii întru divinitate. Șapte este unul dintre numerele considerate magice de-a lungul istoriei omenirii, care continuă să fascineze și astăzi. Haideți să descoperim împreună curiozitățile legate de această cifră și să aflăm dacă este sau nu cu adevărat norocoasă.

7, între Ceruri și Pământ

Grupul de 7 stele denumit „Pleiade” este singura constelaţie cunoscută în fiecare cultură de pe Pământ, actuală sau dispărută, datând de cel puţin 40.000 de ani; în mitologia greacă, Pleiadele erau şase surori împreună cu mama lor, care au fost fugărite prin păduri de Orion Vânătorul până ce Zeus s-a îndurat de ele şi le-a transformat în stele; Aborigenii numesc această constelaţie „Wurunna” şi o asociază cu zeul vânătorii, iar amerindienii o cunosc sub numele de „Constelaţia celor Şapte Fecioare” urmărite de un urs; Pleiadele se regăsesc şi în legendele aztecilor, ale incaşilor, polinezienilor, chinezilor, hinduşilor, africanilor, precum şi la egipteni.

Există o mulțime de 7 care ne înconjoară…

478 23 1Există 7 minuni ale lumii antice (Marea Piramidă de la Giza, Grădinile Suspendate ale Semiramidei, Templul Zeiţei Artemis din Efes, Statuia lui Zeus din Olimpia, Mausoleul din Halicarnas, Colosul din Rodhos şi Farul din Alexandria;

7 minuni ale Evului Mediu - Colosseumul din Roma, Catacombele din Alexandria, Marele Zid Chinezesc, Stonehenge, Turnul din Pisa, Turnul de Porţelan din Nanjing, Moscheea de la Hagia) și 7 minuni naturale ale lumii (Muntele Everest, Cascada Victoria, Marele Canion, Marele Recif de Corali, Aurora Boreală, Vulcanul Paricutin, Portul Rio de Janeiro). De asemenea, există 7 continente: Europa, America de Nord, America de Sud, Africa, Asia, Antarctica, Australia sau Oceania şi…

7 mări. Curcubeul are 7 culori. Cerul este împărţit în 7: atmosfera, exosfera, ionosfera, termosfera, mezosfera, stratosfera şi troposfera. Există 7 perioade ale elementelor în tabelul chimic al lui Mendeleev. Sunt 7 note muzicale, 7 compuşi principali ai celulei vii (apă, substanţe proteice, lipide, polizaharide, acizi nucleici ADN şi ARN, molecule organice, săruri minerale); 7 este neutru pe scara pH-ului; apa pură are pH-ul 7.

În diferitele culturi

Cobra de la Angkor Wat din Cambogia are 7 capete, copacul cosmic al şamanilor are 7 ramuri şi tot 7 sunt sferele sau treptele cereşti. Sunt 7 zile ale săptămânii, denumite după cei 7 zei romani, care, la rândul lor, au fost numiţi după cele 7 planete ce se puteau observa cu ochiul liber.

7 este considerat un număr norocos în mai multe culturi; de exemplu, în Japonia, mitologia vorbeşte despre Cei Şapte Zei ai Norocului (Shichifukujin). În cultura chinezilor, numărul 7 este proeminent; de exemplu, a şaptea zi după prima lună plină din an este Ziua Omului. Această zi este considerată ziua universală a tuturor fiinţelor umane de pe planetă, de aceea fiecare chinez îşi sărbătoreşte ziua de naştere la data respectivă (nu înseamnă totuşi că nu o sărbătoreşte şi în ziua calendaristică în care a apărut pe Pământ).

Coduri folclorice

Se spune că, dacă visezi cifra 7, îţi vei întâlni sufletul-pereche. Cultura hindusă vedică susţine că omul are 7 puncte energetice sau chakre.

Vaca, un animal sacru în India, are 21 de nume, de trei ori cifra şapte.

Bushido sau „calea războinicului” din cultura japoneză este un cod care ajută samuraii să însuşească 7 virtuţi. În legendele budiste se spune că, după ce s-a născut, Buddha s-a ridicat în picioare şi a făcut 7 paşi.

Consiliul Suprem al babilonienilor se compunea din 7 zei, fiecare legat de un astru. În folclorul irlandez, al 7-lea fiu al celui de-al 7-lea fiu are puteri magice; în folclorul românesc, acesta este vampir. În folclorul iranian, pisica are 7 şi nu nouă vieţi, şi îşi poartă pisoii de şapte ori în şapte locuri diferite.

Treptele dezvoltării

Potrivit mai multor credinţe, există şapte trepte ale Raiului care corespund celor şapte corpuri cereşti (Pământ, Soare şi celelalte cinci planete care se pot vedea cu ochiul liber); în iudaism, al 7-lea Rai este denumit Araboth şi este casa Tronului Gloriei, care este păzit de cei 7 arhangheli. La nunţile evreieşti, există 7 zile de binecuvântări (Sheva Brachot). Dintre multele denumiri pe care vechii evrei le aveau pentru Dumnezeu, cele 7 nume ale acestei divinităţi pe care scribii trebuiau să se îngrijească să le scrie corect erau: El, Elohim, Adonai, Yhwh (Yehova), Ehyeh-Asher-Ehyer, Shaddai şi Zebaot.

Templul lui Solomon avea 7 trepte. Roma a fost construită pe 7 coline: Palatina, Capitolina, Quirinal, Viminal, Esquilina, Caelan, Aventina; Roma a fost, de asemenea, condusă, la început, de o linie de 7 împăraţi.

Învățături antice

478 23 2Există 7 stadii ale dezvoltării umane: embrionul, fătul, sugarul, copilul, adolescentul, adultul, bătrânul. Mărimea capului intră de 7 ori în înălţimea corpului. Dimensiunea ochiului este a 7-a parte din lăţimea totală a capului. Sunt 7 articulaţii ale membrelor superioare. Potrivit studiilor ştiinţifice, 7 este numărul de ore pe care trebuie să îl doarmă un om pe noapte. În tradiţia hipocratică, numărul 7 guvernează bolile corpului uman. Învăţăturile antice ne spun că sufletul omului sau Eu-l interior are 7 proprietăţi care sunt influenţate de cele 7 planete - focul animă, pământul ne ajută să simţim, apa ne dă grai, aerul ne ajută să gustăm, ceaţa să vedem, florile ne dau auzul, iar vântul din sud mirosul; astfel, cele „şapte simţuri antice” sunt (1) mirosul, (2) auzul, (3) vederea, (4) gustul, (5) vorbirea, (6) simţul tactil şi (7) mişcarea. Gărgăriţele au 7 buline negre. Gâtul majorităţii mamiferelor este format din 7 oase. În scrierea limbilor arabă şi urdu, 7 are forma unui V; în scrierea telugu (care s-a desprins din brahmi) este scris ca un S, însă invers, iar în gujarat seamănă cu un 9 cu codiţa mai lungă.

Cele 7 păcate capitale sunt: lăcomia, desfrâul, avariţia, invidia, mânia, lenea, trufia.

Cele 7 virtuţi ale omului sunt: smerenia, dărnicia, bunătatea, răbdarea, modestia, abstinenţa şi sârguinţa

Cifra 7 în Sfânta Scriptură

Numărul 7 are o importanță deosebită atât în Vechiul Testament, cât și în Noul Testament. Aceasta este compusă din adunarea cifrei 3 (însușirea lui Dumnezeu în trinitate) cu 4 (simbolul lumii prin punctele sale cardinale), din acest considerent cifra 7 fiind considerată unirea dumnezeiescului cu lumescul. 7 sunt zilele săptămânii, zidul Ierihonului a fost înconjurat de 7 preoți în 7 zile, avem sfeșnicul cu 7 brațe, psalmistul David lăuda pe Dumnezeu de 7 ori într-o zi; apoi, în Noul Testament, avem cele 7 ceruri, în Apocalipsa sunt cele 7 coarne ale mielului, păcatele sunt iertate de 70 de ori câte 7; întâlnim pomenirea morților care se face la 7 ani, apoi cunoaștem cele 7 daruri ale Duhului Sfânt; Mântuitorul Iisus Hristos rostește 7 cuvinte pe Cruce; sunt 7 epistole sobornicești, iar Sfântul Apostol Pavel a scris 14 epistole (2x7); în istoria Bisericii avem cele 7 Sinoade Ecumenice.

2014 este un an în care totul se clădește greu, este nevoie de multă sârguință și devotament, iar sprijinul venit din partea persoanelor apropiate va fi vital. Visurile se pot destrăma foarte ușor, și tocmai de aceea trebuie să privim totul într-un mod mult mai responsabil