Main menu

header

480 25 1de Dana Purgaru

Harriette Thompson, în vârstă de 91 de ani, a început să alerge mara­toane la 76 de ani, și de atunci termină câte unul în fiecare an. Și, ca și cum această performanță extraordinară nu era de ajuns, ea a reușit să stabilească un nou record la categoria sa de vârstă, la „Rock’n’Roll San Diego Marathon”, care s-a desfășurat la 1 iunie.

A alergat aproape opt ore

La 91 de ani, Harriette Thompson a reușit să termine cei 42 de kilometri ai maratonului din San Diego în 7 ore, 7 minute şi 42 de secunde, stabilind astfel un nou record la categoria sa de vârstă. Recordul precedent i-a aparținut unei alergătoare din Portland, Oregon, în vârstă de 90 de ani, care a alergat un maraton în 8 ore, 53 de minute și 8 secunde, potrivit statisticilor americane. Acesta a fost al 15-lea maraton pentru Harriette Thomson, care s-a apucat de alergat la 76 de ani. „Am început să alerg pentru că aveam prieteni care sufereau de leucemie. Unul dintre ei a organizat o cursă pentru strângerea de fonduri în folosul organizaţiei Leukemia & Lymphoma Society. Atunci m-am decis, mi-am dat seama că pot să fac şi eu asta”, a povestit sportiva nonagenară.

Prin eforturile sale, Thompson a contribuit la adunarea a peste 90.000 de dolari în beneficiul organizației. Această cauză este aproape de sufletul său, pentru că toți cei dragi din familia sa au decedat din cauza leucemiei sau a altui tip de cancer. Recent, fratele său, în vârstă de 99 de ani, a fost „răpus” de limfom.

S-a antrenat cu tineri de 20 de ani

480 25 2Harriette a demonstrat prin performanța sa nu numai că se ţine foarte bine pe picioare la o astfel de vârstă, dar și că poate alerga cât o zi de muncă. De asemenea, a dovedit că este și o bătrână cu simțul umorului. „Nu-mi vine să cred ce mare caz fac pe seama mea. M-am simțit ca o regină în ziua aceasta”, a declarat femeia din Carolina de Nord după ce a observat atâtea camere de filmat și microfoane îndreptate spre ea. Pentru maratoanele precedente, ea s-a antrenat cu o echipă, dar anul acesta nu a mai putut ține pasul cu membrii acesteia, majoritatea în vârstă de 20 de ani, lucru de înțeles dacă luăm în calcul greutățile medicale prin care a trecut. Așa că s-a antrenat singură. „Încerc să alerg în cartier și fac câteva curse de 5 km. Cred că cel mai mult am reușit să alerg anul acesta 8 km, așa că, da, e un pas destul de mare până la 42 de kilometri”, a declarat bătrânica sportivă, care a mărturisit că partea care-i place cel mai mult la un maraton este momentul în care trece linia de finiș. La cursă însă n-a alergat singură, ci însoțită de fiul său, Brenny, în vârstă de 55 de ani. Acesta a fost cel de-al patrulea maraton pe care ei l-au „savurat” împreună.

„Am văzut fete tinere care șchioapătă și abia se mai pot mișca”

480 25 3Ea face constant exerciții la bicicleta eliptică, obișnuiește să alerge pe pista de atletism a unui club, urmează cursuri de yoga și stretching, și ori de câte ori se duce undeva pe jos o face în pas alert. „Când te duci până în josul străzii și te întorci, asta înseamnă aproape jumătate de kilometru. Apoi, e un lac frumos în spate și alerg în jurul lui de cinci ori. Asta înseamnă încă o jumătate de kilometru”, a povestit femeia jurnaliștilor, care se laudă că nu are artrită, că nu are dureri nici la mâini, nici la picioare şi că simte că are 91 de ani doar după ce termină un maraton. Dar nici atunci nu îi este foarte rău în comparație cu alți atleți după curse. „De multe ori, am văzut fete tinere care șchioapătă și abia se mai pot mișca, și îmi spun: «Ei, e destul de tare că eu nu mă simt așa de rău»”.

Crede că oricine poate face ca ea dacă încearcă

Vorbind despre cursa la care a participat anul acesta, femeia a declarat că primii 20 de kilometri au fost ușor de parcurs, dar că dificultățile au început să apară la kilometrul 28. Atunci, a recunoscut ea, s-a întrebat dacă va reuși oare să termine cu bine competiția. Întrebată de reporteri, la finele maratonului, ce anume își mai dorește, Harriette a răspuns, amuzată, că nu vrea decât să facă duş şi să aţipească. A doua zi urma să sărbătorească cea de-a 67-a aniversare a nunţii cu soţul său, Sydnor, în vârstă de 90 de ani, veteran din Al Doilea Război Mondial. Acesta a declarat că nu are emoții când Harriette concurează. „Nu-mi fac griji pentru ea. Pare să se descurce foarte bine”, a zis acesta. „Dar probabil că ar trebui să-mi fac griji pentru ea”, a completat el. Harriette susține cu tărie că oricine poate alerga oricând. „Aș putea spune că niciodată nu e prea târziu și că te simți minunat dacă o faci. Sunt sigură că, dacă încerci, vei avea multe beneficii”, a spus ea.

Un model demn de urmat

480 25 4În ciuda vârstei și a problemelor de sănătate, femeia nu vrea să renunțe și are gânduri mari. La anul vrea să-și depășească recordul proaspăt stabilit tot la evenimentul sportiv din San Diego. „Orașul e minunat, oamenii sunt minunați, peisajul, vremea... totul e superb. Și nu sunt foarte multe pante, așa că nu-mi pot imagina că o să fac alt maraton”, a declarat vedeta evenimentului din acest an. Când a auzit că a devenit celebră și că este un exemplu pentru alte persoane, Harriette a spus cu modestie: „E minunat dacă acest lucru e adevărat. Este un lucru frumos, la care nu m-am așteptat”.

A învins în lupta cu cancerul

Thompson a participat constant la „Rock’n’Roll San Diego Marathon”, cu excepţia primei ediții, care s-a desfășurat în urmă cu 17 ani, și a celei de anul trecut, când starea de sănătate nu i-a permis să alerge. Atunci i-au fost extrași toți dinții de sus și o parte din mandibulă în urma unui cancer bucal. Practic, la edițiile din 2010, 2011 și 2012 ale celebrei curse, ea a alergat în timp ce tumoarea îi „consuma” gura. De asemenea, Harriette se află în recuperare după ce a depășit cu bine un program de vindecare cu ședințe de radioterapie, la care a fost supusă în urma diagnosticării cu carcinom la picioare. „Am trecut prin nouă tratamente cu radiații, și picioarele se vindecă”, a spus ea înainte de cursă.

Harriette a fost pianistă și membră a mai multor orchestre de muzică simfonică, postură în care a colindat prin toată lumea

Ca să nu se plictisească în timpul maratonului, Harriette a declarat că a interpretat în gând câteva concerte de pian