Main menu

header

482 23 1de Raluca Grințescu

Cine nu a auzit cel puţin o dată această expresie şi câte înţelesuri nu i s-au dat de-a lungul vremii? Citind mai bine şi amuzându-mă, pe de o parte, şi înţelegând, pe de altă parte, multiplele sale sensuri, am ajuns la concluzia că această expresie este cu mult mai profundă decât am crede. Sau, cel puţin, scopul ei.

Simboluri

482 23 4Toate însă se leagă de strict denumirea pe care o poartă şi de aceea este bine să ştim că este o plantă. Superbă, de grădină sau de ghiveci, „Lisa cea harnică” (așa cum mai este cunoscută) este foarte uşor de întreţinut şi are florile în mai multe nuanţe. Pot fi roz deschis sau închis, albe sau multicolore şi au o delicateţe care te atinge până-n fundul sufletului. Apoi, este o rugăciune pentru care se pregăteşte gospodina casei atunci când vrea să îi meargă bine căminului său: ţine post trei zile, spune rugăciunea, se abţine de la treburi în zi de sărbătoare, merge la biserică şi împarte bunătăţi celor cu adevărat nevoiaşi. Sub denumirea de „sporul casei” mai este cunoscut şi un element decorativ, de obicei o sticlă mică şi pântecoasă, umplută cu seminţe de cereale, pline de simboluri, şi pe care e bine să o ţineți în casă, la vedere. Se pare că aceste cereale atrag energiile pozitive şi alungă spiritele rele. Cu alte cuvinte, artă, frumuseţe, pozitivism şi originalitate într-o singură sticlă!

Cum faceți sticluța „norocoasă”

482 23 2În loc să pierdeți vremea la televizor, puteți să vă folosiți imaginația pentru a face şi dumneavoastră astfel de obiecte decorative. În plus, este distractiv dacă o faceți împreună cu copilul dumneavoastră. Noi vă arătăm cum! Pentru a concepe o sticluță norocoasă, aveți nevoie de: un recipient transparent (sticlă, borcan) cu formă cât mai interesantă, o pâlnie, seminţe (de in, mac, mei), condimente (piper negru sau roşu), cereale (grâu, porumb), boabe de fasole, prafuri colorate: boia măcinată, mălai, cafea măcinată, sare, cretă colorată pisată, pătrăţele de material (pânză de sac), sfoară.

Pasul 1

Spălaţi şi uscaţi bine recipientul. Cu ajutorul pâlniei, vărsaţi înăuntru primul strat de boabe. Loviţi de câteva ori fundul recipientului de masă, pentru uniformizarea şi îndesarea stratului respectiv.

Pasul 2

Adăugaţi, în mod asemănător, următoarele straturi de grăunţe - alternându-le, la alegere, cu straturi de pudră colorată. Nu uitaţi să le îndesaţi de fiecare dată!

Pasul 3

Umpleţi vasul de sticlă până la vârf. Închideţi bine, adăugaţi deasupra dopului sau capacului un pătrăţel de pânză şi legaţi-l artistic cu sfoară, pentru un efect rustic.

Pasul 4

Dacă aţi folosit pudre colorate, puteţi obţine un efect decorativ frumos dacă introduceţi cu mare atenţie în recipient, pe lângă peretele de sticlă, o baghetă subţire. Scoateţi băţul cu grijă, repetaţi operaţiunea din loc în loc.

E bine de știut

482 23 3Credințele străvechi joacă un rol foarte important atunci când vine vorba despre binele casei, despre bunăstare, despre sănătate. Superstiții sau nu, dacă sunt respectate, se spune că ajută. Haideți să vedeți cum țineți casa la distanță de energiile negative:

  1. Presăraţi pe pragul uşii un praf de sare; se spune că astfel alungați relele şi aveţi spor în cămin;
  2. Dacă vă mutaţi în casă nouă, nu luaţi mătura veche, deoarece astfel veţi fi feriţi de dezordine şi ghinioane în viaţă;
  3. Nu sprijiniţi niciodată mătura de pat, căci tot răul adunat în ea se va duce în locul de odihnă;
  4. Nu daţi cu mătura înainte de a veni cineva în vizită, ci imediat ce pleacă;
  5. Nu aruncaţi gunoiul din casă noaptea şi nu bateţi covoare după asfinţit, căci vă aruncaţi sporul la bani şi atrageţi ghinion;
  6. Îmbrăcaţi-vă casa în iederă - se spune că astfel este protejată de toate relele, de blesteme, farmece şi tot ce poate afecta sănătatea celor care o locuiesc;
  7. Folosiţi animalul de companie când doriţi să cumpăraţi o casă nouă, deoarece locul în care acesta se simte cel mai bine este cel care trebuie să vă devină noul cămin.

Sfaturi feng-shui

Iată câteva sfaturi feng-shui pentru sporul locuinţei dumneavoastră:

  1. Amplasați în zona de sud-est a locuinţei sau a camerei un acvariu cu pești sau o fântână;
  2. Pentru a avea o viaţă prosperă, puneți în zona de sud-est a casei trei monede chinezeşti, legate cu aţă roşie, plante cu frunze rotunde, cu flori roșii sau violet, vase cu apă, obiecte verzi, bleu, aurii şi roşii, imagini reprezentând copaci sau plante, figurine reprezentând broscuţe cu ban norocos, lingouri de aur, bani sau monede;
  3. Nu puneți în această zonă obiecte ce aparţin elementului „foc”;
  4. Faceți ordine în zona de sud-est a încăperilor pentru a face loc energiei pozitive și reparați lucrurile stricate din zonă;
  5. Îmbogăţiți aceste spaţii cu simboluri ale prosperităţii, cum sunt: un bol cu monede, un bambus „norocos” sau un obiect care, pentru dumneavoastră, simbolizează succes şi bogăţie;
  6. Acordați atenţie modului în care cheltuiți banii în fiecare zi. Faceți ordine în portofel sau în geantă şi începeți să preţuiți valoarea lor;
  7. Dacă neglijați banii, şi ei vă vor neglija pe dumneavoastră, aşa că plătiți facturile la timp şi alegeți un portofel de culoare verde, violet, roşu, albastru sau negru şi păstrați-l în zona de bogăţie a biroului dumneavoastră (colţul din stânga).

Rugăciune

„Prea Sfântă Treime, ceea ce eşti în cer şi pe pământ şi vezi toate ce-s pe pământ, eu nu mă pot odihni în casa mea, în sălaşul meu, de răul vrăşmaşilor şi al pizmaşilor mei care s-au sculat cu multă răutate şi asupra casei mele; iar Tu, Putere Dumnezeiască să iei farmecele şi urâtul din casa noastră şi din faţa soţului (soţiei) şi din darul nostru. Aşa, Prea Sfântă Treime, ia vraja din casa noastră şi din sporul nostru şi din sălaşul meu şi din toate animalele mele, din grădina mea şi din livada mea şi din toate lucrurile noastre şi din împrejurul casei noastre.”

Există și rugăciuni pentru sporul casei, care se pot face de cei care sunt în necazuri și în lipsuri: Acatistul Sfântului Ierarh Spiridon (se poate citi luni, marți, miercuri și vineri); paraclisul Maicii Domnului (în fiecare seară); Acatistul Sfântului Mucenic Mina (se va citi dimineața și seara, pentru izbăvirea de necaz și de pagubă, timp de 40 de zile); Acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului (se citește zilnic, pentru ferirea de rele).

„În cele trecătoare, nu puteți deveni bogați decât sărăcind pe altul. În cele duhovnicești însă, nu puteți deveni bogat decât îmbogățind pe altul. Căutați bogăția? Făceți-vă-L prieten pe Dumnezeu și veți fi cei mai bogați“, spunea cu înțelepciune Sfântul Ioan Gură de Aur. „Săracilor, ce vă lipsește dacă îl aveți pe Dumnezeu? Bogaților, ce aveți dacă vă lipsește Dumnezeu?“

Zona asociată prosperităţii este zona de sud-est a locuinţei şi a fiecărei încăperi din casă. Aici trebuie să vă amplasați biroul, să ţineți cecurile de economii şi puşculiţa