Main menu

header

485 25 1de Elena Şerban

Publicist, femeie de afaceri, gazdă de emisiuni de televiziune, dar şi deţinută. Toate acestea o pot descrie pe Martha Stewart, una dintre cele mai puternice femei din Statele Unite şi din lume. S-a născut la 3 august 1941, în New Jersey, într-o familie cu origini poloneze, și este a doua dintre cei şase copii ai cuplului Edward şi Martha Ruszkowski Kostyra.

Afaceristă de mică

La doar 10 ani, Martha şi-a câştigat propriii bani. Lucra ca babysiter pentru copiii mai multor jucători celebri de baseball, printre care Mickey Mantle, Yogi Berra sau Gil McDougald. Apoi, după ce a mai crescut, Martha a profitat de faptul că era frumuşică şi a început să lucreze ca manechin şi fotomodel. Chipul său a atras atenţia şi, la doar 15 ani, tânăra apărea deja la tv într-o reclamă la detergent. Pentru serviciile sale, era plătită cu 50 de dolari pe oră, o sumă mare în acea perioadă.

485 25 2Deosebit de hotărâtă şi convinsă că nu doar frumuseţea îi va aduce bani în buzunar, Martha căuta diverse metode de a se face cunoscută. După ce a studiat bine piaţa şi a observat că femeile din jurul său evitau să gătească, s-a gândit că arta culinară ar putea să o ajute. Aşa că s-a pus pe treabă. A învăţat tot ce credea ea că trebuie să ştie o tânără gospodină. În scurt timp ştia să pregătească numeroase feluri de mâncare şi chiar să pună conserve pentru iarnă. De la tatăl său, blondina a învăţat tot ce trebuia să ştie despre grădinărit. După absolvirea Liceului din Nutley, Martha şi-a anunţat familia că va urma Facultatea de Chimie. În scurt timp însă s-a răzgândit şi a virat către Istoria Europei. În timpul facultăţii l-a cunoscut pe cel care avea să îi devină soţ. Este vorba despre Andrew Stewart, proaspăt absolvent al Universităţii Yale. După căsătorie, cuplul s-a mutat în Westport, unde tânăra doamnă Stewart s-a apucat să renoveze un castel construit în 1805. Martha a fost atât de îndrăgostită de acel loc, încât, după ani, studioul său a fost construit exact la fel. Poate şi pentru că în timp ce lucra acolo a dat naştere fiicei sale, Alexis, în 1965.

Gătea pe bani frumoşi

În 1976, Martha s-a gândit că este timpul să se folosească de cunoştinţele adunate în adolescenţă. Şi a pus pe picioare, împreună cu o fostă colegă din perioada modelingului, prima sa afacere: o firmă de catering. Parteneriatul însă nu a durat foarte mult, din cauza temperamentului mai dificil al Marthei, dar şi a dorinţei sale de câştig. Tot în acea perioadă, ca să aibă mai mulţi bani, blonda s-a angajat manager al unui magazin de produse alimentare. Nici de data aceasta nu a rezistat prea mult în funcţie, din cauza unor neînţelegeri cu proprietarii afacerii. Mândră şi ambiţioasă, Martha şi-a deschis propriul magazin alimentar, în încercarea de a-şi concura foştii proprietari.

485 25 3Afacerea cu alimente, dar şi firma de catering nu au fost singurele ţinte vizate de doamna Stewart. A făcut ce a făcut şi, în 1976, a fost numită preşedintele unui important grup de presă din New York. În această funcţie, în 1977, a fost responsabilă de realizarea ediţiei în limba engleză a cărţii „The Secret Book of Gnomes series”. Cu un talent deosebit, Martha a reuşit să promoveze atât de bine cartea, încât aceasta s-a bucurat de un succes uriaş. Cu această ocazie, doamna Stewart l-a cunoscut pe Alan Mirken, liderul Crown Publishing Group. Acesta a fost atât de impresionat de preparatele gătite de Martha, încât i-a dat mână liberă pentru lansarea unei cărţi de bucate cu fotografii. Este vorba despre „Entertaining”, lansată la 3 decembrie 1982. După succesul înregistrat cu acest volum, au urmat „Găteşte rapid cu Martha Stewart” (1983), „Martha Stewart plăcinte şi tarte” (1985), „Nunţi” (1987), „Planificarea nunţii” (1988), „Crăciunul Marthei Stewart”. Şi, chiar dacă era deosebit de ocupată cu cărţile, Martha lucra intens la promovarea propriului nume. Nu ezita deloc şi scria în orice revistă sau ziar care îi cerea ajutorul. Nu conta. Putea să fie o publicaţie de cartier. Încet, încet, a început să fie invitată şi la diverse posturi de televiziune, iar invitaţiile au culminat cu „The Oprah Winfrey Show” sau „Larry King Live”.

Succesul, plătit cu căsnicia

Doar că, pe măsură ce numele Martha Stewart cucerea America, se deteriora vizibil căsnicia sa . De altfel, ea şi Andrew s-au separat în 1987, dar au divorţat abia trei ani mai târziu. Tot în acelaşi an a fost numită să lanseze revista „Martha Stewart living”, la care ocupa şi funcţia de redactor-şef. Martha a reuşit să ridice această revistă la un nivel pe care nici proprietarii săi nu îl sperau. La un moment dat ajunsese chiar la un tiraj de peste

2 milioane de exemplare.

Era perioada în care parcă orice atingea Martha Stewart se transforma în aur. Iar televiziunile au mirosit că e rost de profit. Şi, în 1993, i s-a propus să fie prezentatoarea unui program de tip magazin. Popularitatea la care a ajuns şi influenţa pe care o avea asupra americancelor i-a determinat pe ziariştii de la „New York Magazine” să o declare pe Martha femeia americană a vremii. Şi nici nu avea cum să fie altfel de vreme ce sub sigla MSO (Martha Stewart Omnimedia) formase un adevărat concern, care se ocupa printre altele de ziare, reviste, posturi tv, dar şi de vânzări de flori, obiecte de uz casnic sau electronice. Datorită investiţiilor sale, la 19 octombrie 1999, Martha Stewart Omnimedia a fost cotată la bursă, iar în urma tranzacţiilor, a devenit… miliardară pe hârtie. Era prima femeie miliardară din istoria SUA.

Din lăcomie a ajuns la închisoare

Totul părea bun şi frumos, până când, spun gurile rele, Martha a început să se lăcomească. Îşi dorea din ce în ce mai mulţi bani şi nu voia să piardă nimic. Deşi în lumea afacerilor, unele se pot dovedi păguboase. Aşa că, la un moment dat, a vândut acţiunile pe care le deţinea la o companie pe care o considera neprofitabilă, după ce… a încălcat legea. Şi-a imaginat că nu putea păţi nimic. Doar era Martha Stewart. Însă autorităţile fiscale au intrat pe fir şi au descoperit că miliardara din bucătărie şi-a vândut acţiunile după ce a aflat că firma respectivă nu a obţinut omologarea unui medicament şi, în consecinţă, acţiunile ar fi putut să scadă. În afară de condamnarea la cinci luni de închisoare şi cinci luni de arest la domiciliu, Stewart a mai primit şi o amendă de 30.000 de dolari. Deşi a pierdut destui bani după condamnare, Martha nu şi-a pierdut din popularitate. S-a reîntors la conducerea companiei Martha Stewart Living Omnimedia Inc., a început să scrie din nou editoriale și s-a pregătit pentru două emisiuni de televiziune. Acum, Martha are o avere estimată la aproximativ 300 de milioane de dolari.

Idilă cu Anthony Hopkins

După divorţul de Andrew, Martha s-a concentrat la început mai ales pe carieră. Apoi însă s-a trezit înconjurată de tot felul de admiratori. De la milionari la oameni fără posibilităţi materiale, de la vedete la oameni simpli. Toţi o voiau în viaţa lor. La un moment dat a avut o relaţie cu celebrul actor englez Anthony Hopkins, dar a pus capăt idilei după ce a văzut filmul „Tăcerea mieilor”. Apoi, a avut o relaţie de scurtă durată cu miliardarul Charles Simonyi. Acum, la 73 de ani, se bucură mai ales de prezenţa nepoatei sale, Jude, căreia îi face toate poftele.

După ce Martha a fost condamnată la închisoare, acţiunile companiei sale nu au scăzut, ci au crescut cu 20%