Main menu

header

485 2 1de Elena Şerban

La 24 august 1929, la Cairo, s-a născut unul dintre oamenii a căror activitate a marcat lumea: Yasser Arafat. Acesta este însă doar apelativul cu care a devenit cunoscut în toată lumea, pentru că numele său real a fost Muhamed Abdel Rauf Arafat al-Qudwa al-Husseini. Deşi s-a născut în Egipt, familia sa, palestiniană, era originară din Fâșia Gaza. Cu toate acestea, se spune că liderul arab ar fi declarat în nenumărate rânduri că a venit pe lume în Ierusalim, însă acest lucru a fost contrazis de o serie de acte. Împreună cu cei şase fraţi şi surori, Arafat şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa în Cairo. Tot în oraşul egiptean, el şi-a definitivat studiile la Universitatea din Cairo, în 1950. Mândru de originile sale, în 1969 a pus bazele Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP), al cărei preşedinte a fost. Activitatea lui Arafat a fost privită cu ochi diferiţi de cei din jur. Astfel, era considerat un luptător pentru pace de cei care îl sprijineau, dar şi terorist, de restul lumii. Asta pentru că Arafat a luptat cu îndârjire şi uneori cu mijloace nu tocmai ortodoxe pentru a scoate Israelul din Fâşia Gaza. Se ştie că, în 1965, Arafat şi prietenii săi au declanşat primul atac militar al Fatah împotriva Israelului - o tentativă eşuată de detonare a principalei conducte de alimentare cu apă din Galileea. Apoi, după ce arabii au fost înfrânţi în războiul de şase zile, Fatah a fost singura organizaţie arabă care a continuat lupta de gherilă împotriva ocupaţiei israeliene.

De aceea, acordarea Premiului Nobel lui Arafat, considerat terorist cu o lungă carieră de promovare a violenței, a fost însoțită de proteste, iar unul dintre cei cinci membri ai Comitetului Nobel, norvegianul Kåre Kristiansen, ca un act de dezaprobare, a demisionat din comitet. Arafat a murit la vârsta de 75 de ani, la spitalul militar Percy, din Clamart, în apropiere de Paris, iar trupul său a fost înmormântat în moscheea din Ramallah.

În 1990, Yasser s-a fost căsătorit cu Suha Tawil, o palestiniană creştină, care avea doar 27 de ani. Mariajul celor doi, care au devenit în 1995 părinţii unei fetiţe, Zahwa, nu a fost unul fericit. Suha nu rata niciun prilej de a declara că această căsătorie a fost una dintre marile sale greşeli şi a dat vina pe vârstă.