Main menu

header

487 25 1de Laura Zmaranda

Deşi am avut parte de un început de vară capricios, mulţi dintre noi se gândesc cu entuziasm la zilele de concediu. Pentru cei care plănuiesc să-şi petreacă vacanţa în ţară, opţiunile sunt nelimitate. De pe culmile munţilor până la ţărmul mării, România se dezvăluie ca o destinaţie turistică impresionantă. Primul popas din periplu nostru turistic îl vom face într-un loc în care aventura şi respectul pentru natură primează. Înfiinţat la iniţiativa unor întreprinzători locali, parcul de aventură Arka Park se află în inima naturii, în superba zonă a staţiunii Păltiniş, pe drumul judeţean Sibiu - Păltiniş, km 24.

În ţară există 13 parcuri de aventură

487 25 2Reconexiunea cu natura ar trebui să fie una dintre principalele preocupări ale omului modern, pentru că doar în mijlocul ei ne încărcăm cu energie pozitivă, cu gânduri bune şi cu armonie. Timpul în aer liber este preţios, mai cu seamă dacă vorbim despre cel petrecut în inima munţilor, la răcoarea brazilor seculari. Aceasta este şi premisa de la care a luat fiinţă Arka Park. Întins pe 1,5 hectare, parcul a fost inaugurat în primăvara anului 2013, adăugându-se astfel pe lista celor 12 parcuri de aventură ce sunt deja în ţara noastră. Existenţa parcului de aventură a completat portofoliul turistic al Sibiului, o regiune recunoscută pentru frumuseţile sale naturale şi antropice. Deşi funcţionează doar de un an, potrivit doamnei Florentina Pribeagu, repreprezentantul Arka Park, acesta reprezintă deja o nouă atracţie în zonă şi participă astfel la dezvoltarea turismului din împrejurimi. Explicaţia succesului acestui proiect constă în faptul că parcul oferă o combinaţie unică de activităţi pentru toate vârstele şi permite turiştilor să experimenteze aventuri de neuitat alături de întreaga familie, de prieteni sau de colegi. La întrebarea cum poate fi definit în viziunea Arka Park conceptul de „aventură”, doamna Pribeagu ne-a răspuns convingător: „O activitate mai puţin obișnuită, provocatoare, care implică mai ales un control mental şi emoţional din partea participanţilor. Practicarea activităţii de escaladă presupune de multe ori depăşirea limitelor mai mult la nivel mental, decât la nivel fizic. Prin combinaţia de jocuri şi activităţi puse la dispoziţie şi prin furnizarea exemplară a serviciilor oferite, Arka Park Păltiniş creează o experienţă a aventurii în mijlocul naturii, pe care participanţii şi-o vor putea aminti cu drag.”

Escaladă în copaci

487 25 3Potrivit doamnei Pribeagu, activitatea de bază în cadrul parcului de aventură este escalada în copaci, pentru care au fost concepute platforme speciale. Dar, aşa cum am subliniat mai devreme, respectul pentru natură primează, motiv pentru care elementele din cadrul parcului au fost construite cu multă atenţie, astfel încât mediul înconjurător să nu fie afectat. Platformele suspendate sunt susţinute cu ajutorul unui sistem de compresie inovator, care protejează copacii de orice fel de daune. Parcul dispune de zece trasee - pentru copii, adulţi, echipe - cu 130 de elemente de joc şi patru trasee de tiroliană cu dificultate progresivă potrivite pentru toate vârstele, indiferent de abilităţile fizice sau de experienţă. Traseele sunt împărţite pe culori şi, în funcţie de gradul de dificultate, fiecare persoană poate găsi traseul potrivit pentru nivelul său de vârstă. Tirolianele răspund cu succes cerinţelor oricăror persoane însetate de nou şi de aventură, pentru că sunt atât scurte şi joase pentru copii, cât şi lungi, înalte şi spectaculoase pentru adulţi.

Animatorii din parc au instructaj de prim ajutor

487 25 4În funcţie de vârsta fiecărui participant la activitatea de escaladă, aceştia pot parcurge traseele fie singuri, fie însoțiţi de un adult. Înainte de a începe activitatea pe circuite, fiecare participant va fi instruit de personalul Arka Park, care va explica instrucţiunile de siguranţă şi modul de utilizare a echipamentului. Construcţia de la Arka Park dispune de toate echipamentele de protecţie necesare şi toţi aventurierii vor avea căşti de protecţie, vor fi echipaţi în hamuri şi vor fi asiguraţi cu două carabine cu sistem de siguranţă, ceea ce face, practic, imposibilă deconectarea completă de la cablul de siguranţă. Pentru a face faţă oricăror evenimente neplăcute, toţi animatorii din parc au instructaj de prim ajutor. De asemenea, există în Plătiniş şi un echipaj Salvamont.

Pentru a acoperi o varietate cât mai mare din cerinţele turiştilor, cei de la Arka Park au conceput activităţi pentru toate vârstele. Există programe pentru şcoli şi grădiniţe, tabere de vară şi de iarnă (escaladă, tubing, săniuş, jocuri etc.), activităţi corporate, şi se pot organiza chiar şi  petreceri pentru copii

Începând cu jumătatea lunii iunie până la jumătatea lunii septembrie, parcul este plin de turişti, dar cei care doresc să experimenteze aventura în mijlocul iernii trebuie să ştie că Arka Park este deschis aproape tot anul

Varietate de activităţi pentru copii

487 25 5Parcul oferă aventuri şi copiilor începând cu vârsta de 3 ani. Pentru ei, în funcţie de vârstă, există o zonă de castel: traseu mini-kids 3-7 ani, foarte uşor, trasee uşoare (galben 1, galben 2), trasee mai dificile pentru copii (verde 1, verde 2), trasee de tiroliană, o zonă cu jocuri pentru copii (tir cu arcul, badminton, football, trambulină etc.).

Siguranţa, confortul şi buna dispoziţie a copilului sunt prioritare pentru echipa Arka Park, de aceea animatorii de aici sunt specializaţi în lucrul cu copiii. Pe lângă distracţia cuvenită, copiii au şi şansa de a învăţa despre natură. În drumeţiile montane, pe lângă jocuri, aceştia sunt învăţaţi şi să se orienteze în mijlocul naturii. „Unul dintre obiectivele noastre principale este ca fiecare participant să conştientizeze cât de important este să cunoşti, să respecţi şi să protejezi muntele şi natura, în general. Acest lucru vrem să îl inoculăm şi copiilor care vin în parcul de aventură de la Păltiniş”, a conchis doamna Pribeagu.