Main menu

header

„Sculaţi, gazde, nu dormiţi,
Vremea e să vă treziţi
Casa să vi-o măturaţi,
Şi masa s-o încărcaţi“.

  Aşa sună un binecunoscut colind ce se cântă în seara de Ajun, când se primesc colindătorii, iar familiile se reunesc. A doua zi, în sfânta zi de Crăciun, în atmosferă de sărbătoare, se pregăteşte masa festivă, pentru care v-aţi pregătit de mult timp. Dar pentru ca totul să iasă ca la carte, trebuie să fiţi atenţi la micile detaliile care pot face diferenţa dintre o zi de neuitat şi un semieşec.

Decorul aduce perfecţiune

  Pentru ca aranjamentul de sărbătoare al mesei să fie perfect, aşezaţi la mijloc un mic decor compus dintr-o ghirlandă sau o coroniţă mică de brad, împodobită cu panglici roşii sau albe şi beteală strălucitoare. Vă asigurăm că efectul este garantat.
Aranjatul mesei este o adevărată artă, care cere timp, răbdare şi mai ales inspiraţie, şi nu trebuie lăsat pentru ultima clipă. Pregătiţi-o imediat după ce terminaţi de aranjat bradul de Crăciun, apoi îmbrăcaţi-vă elegant, pentru a vă întâmpina musafirii. Pentru a da casei atmosferă de Sărbători, puneţi lumânări în pahare mici sau mai mari din sticlă colorată. Umpleţi-le pe jumătate cu nisip, iar deasupra fixaţi lumânarea. Efectul este uimitor. Pentru ca aerul din casă să miroasă a poveste, puneţi pe mijlocul mesei câteva batoane de scorţişoară, legate cu o panglică roşie de mătase. Nu uitaţi! Arătaţi-le musafirilor dumneavoastră că aşteptaţi Naşterea Domnului cu drag şi prindeţi pe uşa de la intrare o coroană de brad împodobită cu panglici aurii şi globuri colorate.

Între farfurii şi tacâmuri să fie fix 60 cm!

  Dacă la masa dumneavoastră se află oaspeţi de seamă, e musai să scoateţi din lada de zestre tacâmurile de argint. Acestea vor sclipi ca noi dacă sunt ţinute câteva minute în lapte bătut şi apoi frecate bine. Mesele cu oaspeţi au un anumit protocol: cuţitul şi lingura de supă se aşază în dreapta farfuriei, furculiţa în stânga, iar în faţă, tacâmul de desert. Dacă la masă se serveşte şi peşte, furculiţa se aşază întotdeauna în stânga şi cuţitul în dreapta. Paharele se vor pune mereu în dreapta tacâmurilor. Specialiştii ne sfătuiesc ca distanţa dintre farfurii şi tacâmuri să fie de 60 de centimetri. De asemenea, ţineţi cont de faptul că locul de onoare pentru doamne este la dreapta stăpânului casei, iar al domnilor, la dreapta stăpânei. Gazdele stau la mijlocul mesei, iar doamnele trebuie să fie plasate între doi domni. Bunele maniere ne învaţă că mâncărurile se servesc calde la masă numai prin partea stângă a celui ce stă pe scaun, iar băuturile prin partea dreaptă. Să nu uităm că sticlele de băutură şi de apă nu se pun niciodată pe masă, ci pe o tavă aşezată pe o mobilă alăturată. Vinul alb se serveşte la început, vinul roşu numai la fripturi, iar şampania la sfârşit. Nu în ultimul rând, o atenţie deosebită trebuie acordată curăţeniei paharelor. Ca să aibă o strălucire deosebită, acestea trebuie spălate cu apă şi cu oţet.
Carmen Ciripoiu
Bunele maniere

  Se spune că piatra de încercare a educaţiei unui om este comportamentul său la masă. De aceea, pentru ca masa de Crăciun să nu se desfăşoare cu peripeţii, trebuie să ţinem cont de următoarele sfaturi:  
- o persoană bine crescută nu va sta niciodată prea aproape, nici prea departe de masă, pentru a evita accidentele: pahare răsturnate, tacâmuri căzute sau pete pe faţa de masă;
- şervetul, pe jumătate desfăcut, se pune pe genunchi, nu pe piept;
- nu se mănâncă nici prea repede, nici prea încet, fără plescăituri şi nu se va vorbi cu gura plină;
- pâinea nu se muşcă, nu se taie cu cuţitul, ci se rupe câte o bucată pe rând. În situaţia în care coşul cu pâine este mai departe de noi, nu ne întindem peste masă, ci rugăm persoana de lângă noi să ni-- ofere;
- când mâncăm supă nu aplecăm farfuria ca să o golim până la fund şi nu se soarbe cu zgomot, iar la sfârşit se pune lingura în farfurie cu partea bombată în jos;
- la ciorbele ce conţin carne se taie totdeauna aceasta cu furculiţa şi cuţitul în bucăţi mici;
- furculiţa se ţine în mâna dreaptă când mâncăm feluri ce nu trebuie tăiate cu cuţitul, cum ar fi legume, ouă, salate;
- furculiţa se ţine în mâna stângă când carnea din farfurie (respectiv cârnaţii, piftia etc.) trebuie tăiată cu cuţitul. Pe măsură ce se taie câte o bucată se duce la gură şi se mănâncă. Nu vă faceţi provizii în farfurie;
- chiar dacă în ultima perioadă a devenit un obicei să mâncăm puiul cu mâna, nu uitaţi că utilizarea furculiţei şi cuţitului înseamnă în primul rând a ne respecta pe noi;
- nu se iau oasele de pasăre în mână şi nu înmoaie pâinea în sos;
- gustoasele sarmale se taie cu furculiţa şi cuţitul şi se consumă pe rând;
- ouăle moi se servesc cu linguriţa în suporturi speciale, niciodată cu mâna, în timp ce cartofii nu se zdrobesc în farfurie cu furculiţa;
- când aţi terminat de mâncat felul doi puneţi cuţitul şi furculiţa alături, pe marginea din dreapta a farfuriei;
- înainte de a bea ştergeţi-vă totdeauna la gură, ca să nu rămână pete de grăsime pe suprafaţa sticlei. Nu daţi paharul pe gât, ci beţi câte puţin, înghiţitură cu înghiţitură.