Main menu

header

490 30 2de Dana Purgaru

Oamenii de știință au dorit să afle pe câte DVD-uri ar intra informația conţinută în codul genetic uman. Deși toată lumea s-ar fi așteptat ca cifra să fie una foarte mare, raportat la complexitatea organismelor noastre, anunțul a fost oarecum dezamăgitor: doar 1,5 GB, adică doar un DVD.

Încape pe un DVD standard

Fizicianul Derek Muller a atribuit 2 biţi de informaţie fiecărei molecule din structura ADN şi a transformat apoi biţii în bytes, pentru a descoperi câtă informaţie cuprinde codul genetic. Rezultatul a fost 1,5 GB, ceea ce înseamnă că tot codul genetic uman ar putea fi stocat pe un DVD standard şi ar fi echivalent cu 300 de pagini, cu 360.000 de caractere.

Calculul a pornit de la codul binar

Prin atribuirea codului 1 pentru adevărat şi 0 pentru fals, se obţine un cod binar. Computerele, care au nevoie de un multiplu de 2 pentru a funcţiona (din cauza codului binar care stă la baza programelor), au început să utilizeze, ca unitate de calcul computerizat, o secvenţă de 8 biţi (byte). Codul genetic uman încriptat în ADN are la bază o secvenţă de 4 molecule de baze azotate, desemnate prin litere: A (adenină), T (timină), G (guanină) şi C (citozină). Fiecare dintre aceste litere poate fi codificată cu 2 biţi de informaţie - 00, 10, 11, 01; pornind de la ideea că în ADN-ul uman se găsesc aproximativ 6 miliarde de molecule de baze azotate („litere”) şi că fiecare byte echivalează cu 8 biţi, Muller a ajuns la rezultatul de calculat că întregul cod genetic uman conţine doar 1,5 GB de date.

Întrucât 99,9% din informaţia din ADN-ul uman este comună tuturor oamenilor, înseamnă că diferenţele care fac din fiecare dintre noi o fiinţă unică ar încăpea pe o dischetă