Main menu

header

490 30 3de Dana Purgaru

De multe ori avem impresia că lumea din jurul nostru evoluează atât de repede, încât, dacă închidem ochii, fie și numai un minut, riscăm să pierdem o nouă minune tehnologică ce tocmai a ieşit din „cuptorul” oamenilor de știință. Și probabil că nu ne înșelăm deloc când ne imaginăm că peste zece ani viața noastră va fi mult mai „robotizată” decât acum și că foarte multe boli, care azi ne dau mult de furcă, vor fi controlate. Analiştii din New York ai Thomson Reuters au făcut și ei un astfel de exercițiu și au venit cu rezultate uimitoare, bazate pe observații bine documentate.

  1. Soarele va fi principala sursă de energie. Cercetările în domeniile tehnologiei fotovoltaice, a legăturilor chimice și a folosirii fotocatalizatorilor vor continua, iar metodele de obţinere, stocare şi convertire a energiei solare vor fi atât de avansate, încât energia solară va deveni principala sursă de energie de pe planetă.
  2. Incidența demenţei va fi în scădere. Vor fi realizate din ce în ce mai multe cercetări privind demența - o problemă de sănătate cu tendință îngrijorătoare astăzi -, iar numărul celor care vor suferi de această afecțiune va scădea. De asemenea, vor apărea foarte multe îmbunătăţiri pentru pacienții de demență, ce le vor face viața mai ușoară.
  3. Teleportarea cuantică va deveni o realitate comună. Oamenii râvnesc de multă vreme să se poată teleporta imediat într-un anumit loc, iar în ultima vreme literatura ştiinţifică a explodat pur şi simplu după cercetările din proiectul bosonului Higgs. Deși în 2025 acest lucru nu va fi încă posibil, așa cum vedem în filmele științifico-fantastice, o investiţie semnificativă în teleportarea cuantică va fi în desfăşurare.
  4. Totul va fi digital. „Imaginaţi-vă ziua în care întregul continent african va fi conectat digital. Acest lucru se va întâmpla în 2025”, au scris specialiștii de la Thomson Reuters. Astfel, ne putem aștepta să avem în proprietate maşini şi case care răspund la orice solicitare de-a noastră și multe aparate care să „știe” ce și când să facă. Totul digital. De la cel mai mic lucru personal până la continente întregi, totul va fi conectat digital ca urmare a dezvoltării tehnologiei semiconductoarelor, a condesatoarelor graphene-carbon, a rețelelor cell-free și a tehnologiei 5G.
  5. Nu vom mai duce lipsă de mâncare. Datorită progreselor în domeniul tehnologiilor de iluminat şi în cele ale tehnicilor de imagistică, dar combinate cu modificarea genetică a culturilor, lipsa alimentelor şi fluctuaţiile preţurilor la acestea vor deveni de domeniul trecutului.
  6. Transportul electric aerian va fi posibil. Ingineria aerospaţială uşoară şi noile tehnologii de baterii vor alimenta transportul cu vehiculele electrice pe uscat şi în aer. Aeronavele micro-comerciale vor face călătorii scurte. Pentru ca acestea să fie în măsură să decoleze şi să aterizeze pe spaţii mult mai mici, obţinerea unei licenţe de pilot ar putea fi noua trecere la maturitate în secolul al XXI-lea.
  7. Diabetul de tip I va putea fi prevenit. Ingineria acidului ribonucleic va avansa într-atât, încât va fi posibil să se creeze o platformă a ingineriei genomului uman pentru identificarea și tratarea agenților cauzatori de boli din corpul uman. Acest lucru va determina prevenirea anumitor boli foarte importante, precum diabetul de tipul I.
  8. Ambalajele de plastic vor dispărea. Ambalarea cu materiale celulozice, 100% biodegradabile, va înlocui în întregime ambalarea cu materiale obţinute din petrol.
  9. Tratamentele pentru cancer nu vor avea atât de multe efecte adverse. Dezvoltarea industriei medicamentelor va face posibil ca efectele toxice ale tratamentelor pentru cancer să fie reduse semnificativ, neafectându-i pe pacienţi într-o măsură atât de mare ca în prezent.
  10. Stocarea ADN-ului la naştere va fi ceva obișnuit. Evoluţia nanotehnologiei va face ca stocarea ADN-ului să fie o normă, ceea ce va face mai uşoară identificarea de timpuriu a bolilor.
  • În anul 2025, teleportarea va fi ceva normal

Povestea topului

490 30 4Thomson Reuters este lider mondial în domeniul informației inteligente pentru oamenii de afaceri și profesioniști. Lansat recent, ghidul lor privitor la cele zece previziuni legate de peisajul științei și tehnologiei din 2025 a stârnit deja un interes foarte mare la nivel global atât datorită societății, cât și a faptului că specialiștii care l-au întocmit s-au documentat profund în literatura de specialitate. Ei au folosit un top zece al cercetărilor științifice, pe care l-au combinat cu un top zece al celor mai comune invenții de după 2012.