Main menu

header

490 25 2de Dana Purgaru

„Cea mai extraordinară călătorie făcută vreodată de o femeie”. Iată cum a descris ziarul „New York World”, la 20 octombrie 1895, uimitoarea aventură a lui Annie „Londonderry” Cohen Kopchovsky. Într-o perioadă în care femeile erau considerate fragile, superficiale, lipsite de drepturi, supuse manierelor şi subordonate bărbaţilor, ea a făcut ceva revoluționar - s-a urcat pe bicicletă și a plecat în jurul lumii. Cu doar un schimb de haine și un revolver în bagaj, Annie și-a câștigat traiul purtând diverse mesaje publicitare şi a reuşit ce şi-a propus, demonstrând astfel celorlalte femei că sunt mult mai puternice decât cred.

Mamă a trei copii

Independenta, îndrăzneața și aventuroasa Annie Cohen s-a născut în 1870, într-o familie de evrei, din Riga (Letonia) și a emigrat de mică în Statele Unite ale Americii. S-a măritat cu Max Kopchovsky în 1888 și a dat naștere la trei copii. La 25 iunie 1894, proaspăta mămică Annie Cohen Kopchovsky stătea în fața a 500 de prieteni, membri ai familiei și curioși adunați în sala unei clădiri guvernamentale și declara încrezătoare că va face înconjurul globului. Apoi s-a urcat pe bicicleta sa Columbia, de 19 kg, și „s-a îndepărtat ca un zmeu pe strada Beacon”.

O provocare născută dintr-un pariu

Se spune că această uimitoare călătorie a fost determinată de un pariu la care curajoasa Annie a bătut palma fără nicio ezitare. Acesta nu era numai o provocare a fizicului unei femei și a capacităților ei mentale - pentru că trebuia să înconjoare lumea pe bicicletă în 15 luni și să câștige 5.000 de dolari în acest timp -, ci și să demonstreze că o femeie din Epoca Victoriană era capabilă să se descurce singură.

Descurcăreață și supraviețuitoare

Annie a știut nu numai să supraviețuiască încercării inedite, dar și să își construiască o marcă proprie: Londonderry. A reușit să se întrețină vânzându-și imaginea, s-a folosit de trenuri și de vapoare și a câștigat pariul. După ce s-a întors, Annie scria: „Sunt o jurnalistă și o nouă femeie - în cazul în care acest termen înseamnă că eu cred că pot face ceea ce poate face și un bărbat”. Ea a continuat să-și povestească aventurile în diverse publicații, însă după o vreme faima sa a pierit și a murit în obscuritate în 1947.

După anii 2000, lumea și-a amintit de ea: au apărut o carte despre povestea sa, un musical și un film documentar