Main menu

header

490 19 1de Raluca Grințescu

Oamenii din ziua de astăzi își exprimă din ce în ce mai rar gândurile prin scris. Totuși, chiar și cea mai comună mâzgăleală a unei persoane poate spune multe despre personalitatea sa. Așadar, dacă vreți să știți cum este și cum gândeşte cineva, aruncați un ochi peste ceea ce spun specialiștii legat de scrisul unui om și personalitatea sa.

Evaluare psihologică

Scrisul fiecăruia dintre noi este unic, aşa cum sunt şi amprentele, iar personalitatea noastră se reflectă în forma pe care o dăm literelor, spun grafologii. Grafologia, ştiinţa care analizează scrisul de mână şi decodifică personalitatea fiecăruia, datează din secolul al XVIII-lea. Deşi desconsiderată de mulţi şi adăugată şirului de pseudoştiinţe, analiza grafologică este folosită de unele companii în procesul de recrutare a personalului, ca metodă de evaluare psihologică. Rezultatele unui studiu realizat de National Pen Association arată că literele şi cuvintele scrise indică 5.000 de trăsături comportamentale. Cu alte cuvinte, forma literelor şi spaţierea „trădează” personalitatea scriitorului. Potrivit studiului, mărimea scrisului unei persoane poate determina personalitatea.

Scrieți mare? Sunteți extrovertiți

Literele mari folosite în scris sunt specifice oamenilor deschişi, extrovertiţi. În acest fel, ei dau dovadă de încredere în ei înşişi, deşi acest comportament nu se poate manifesta şi în prezenţa străinilor. Scrierea cu caractere mari este specifică oamenilor cu o atenţie distributivă, având talentul de a se ocupa de mai multe lucruri deodată.

490 19 2Scrierea cu litere mici poate semnifica, de obicei, contrariul. Scrisul mărunt indică o persoană gânditoare, obişnuită să reflecteze îndelung, ori una cu preocupări intelectuale. În acelaşi timp, acest fel de scriere este specific adesea unor oameni care deţin un mare nivel de concentrare sau se pot focaliza cu uşurinţă asupra detaliilor. Ei dau cele mai bune rezultate atunci când li se dă câte o sarcină pe rând, astfel încât să nu îşi risipească focalizarea. Dacă scrisul este mic şi delicat sau elegant, acesta indică o persoană care nu are mari abilităţi de comunicare. Astfel de oameni nu reuşesc, în general, să se integreze cu uşurinţă în viaţa socială. Atunci când aveți tendinţa de a scrie cu linii descendente, înseamnă că puteți fi influenţați de o depresie ori de pesimism. Turnura ascendentă a scrisului indică optimism şi nevoia de a progresa.

Condeiul înclinat aparține celor comunicativi

Dacă scrisul este înclinat spre dreapta, persoana este deschisă noilor experienţe şi îi place să socializeze. Dacă este înclinat spre stânga, persoana este mai singuratică. Cei care scriu drept, neînclinat, sunt oameni practici, logici şi siguri pe sine. Scrierea oblică spre stânga este interpretată ca o direcţionare către mamă sau către trecut. În acelaşi timp, această orientare a literelor pare a fi specifică mai ales femeilor, dar şi oamenilor marcaţi de un dezechilibru în relaţia cu părinţii. Literele înclinate spre stânga denotă emotivitate şi rezervare. Cei ce scriu în această manieră au nevoie să fie sinceri cu ei înșişi în primul rând şi pot fi mânați de resentimente atunci când alţi oameni încearcă să îi forţeze să se angajeze faţă de ei.

Stilul buclat trădează provocările

Trăsăturile comportamentele pot fi identificate şi prin felul în care sunt scrise literele în sine. Spre exemplu, buclele mari create în literele „l” şi „e” indică o persoană spontană, relaxată şi deschisă la provocări, în timp ce buclele strânse trădează o fire sceptică. Oamenii care scriu litera „s” rotunjită au o fire creativă şi artistică, în timp ce persoanele care mâzgălesc un „s” ascuţit sunt curioase, ambiţioase şi inteligente. Cei care scriu litera „s” de tipar sunt schimbători.

Spațierea dintre litere, semn de creativitate

În ceea ce priveşte spaţierea cuvintelor, oamenii care au spaţii mari între ele se bucură de libertatea lor şi urăsc să fie sufocaţi de cei din jur. Pe de altă parte, persoanele care au distanţe mici între cuvinte adoră să socializeze, chiar şi cu riscul să devină sâcâitoare.

Oamenii care scriu litera „o” cu buclă sau cu o gaură sus sunt vorbăreţi şi deloc secretoşi. În schimb, cei care desenează un „o” închis sunt introvertiţi.

Punctul pe „i” denotă imaginația

Felul în care oamenii pun punctul pe „i” şi liniuţa pe „t” este un alt indicator pentru personalitate. Dacă punctul pe „i” stă departe de literă, înseamnă că persoana respectivă are imaginaţie. Dacă punctul este aproape de literă, omul este organizat şi empatic. Cei care transformă punctul în cerculeţ au o personalitate copilăroasă, iar cei care pun liniuţă în loc de punct sunt oameni fără răbdare, foarte critici cu ei înşişi. Liniuţele lungi pe litera „t” sugerează că persoana este hotărâtă şi entuziasmată, dar şi încăpăţânată. Liniuţele scurte trădează persoane leneşe şi lipsite de motivaţie.

Dacă aveți scrisul apăsat, sunteți inhibat

Un scris apăsat denotă angajare, dăruire, devotament şi o abordare serioasă a lumii din jur. Dacă aveți un scris foarte apăsat, înseamnă că sunteți o persoană foarte inhibată, tensionată sau iritată uneori, putând avea izbucniri temperamentale atunci când vi se pare că cineva vă aduce critici. Acţionați mai întâi, şi abia după aceea vă puneți întrebări. O scriere foarte apăsată este adeseori constatată în cazul criminalilor cu sânge rece. Scrierea puţin accentuată, fără o mare presiune aşezată pe unealta scrisului, demonstrează sensibilitate faţă de atmosfera înconjurătoare şi empatie faţă de oameni. Totodată, scrierea fără o mare apăsare este specifică persoanelor de sex feminin. Atunci când presiunea scrierii este variabilă, literele fiind când apăsate, când foarte uşor conturate, este probabilă o vitalitate scăzută a persoanei respective.

Grafologia permite chiar şi stabilirea unui profil al companiilor. Spre exemplu, logo-ul ales de Goldman Sachs arată că este o companie logică şi practică

Marginile paginii vă arată dacă evoluaţi sau nu

Fiecare margine a colii de hârtie pe care se scrie are un înţeles aparte. Tendinţa de a nu lăsa niciun spaţiu lateral pe o foaie de hârtie indică năzuinţa de a vă apropia fără nicio discriminare de oamenii din jur. Marginea din stânga arată rădăcinile şi începuturile/familia sau distanţa pe care o menţineți faţă de oamenii din preajma dumneavoastră. Un mare spaţiu rezervat marginii din stânga este adesea specific persoanelor timide sau foarte orgolioase. Marginea din dreapta semnifică ceilalţi oameni şi viitorul. Partea superioară a paginii indică ţelurile şi ambiţiile. Zona inferioară a foii de hârtie arată energia, instinctele şi simţul practic. Dacă lăsați marginea din stânga foarte largă, sunteți interesați să evoluați, să progresați sau să vă aruncați cu capul înainte în acţiune. Dacă zona din stânga este îngustă, ea sugerează prudenţă şi dorinţa de a evita implicarea în ceva nou înainte de o pregătire prealabilă. Dacă spaţiul rămas liber în partea din dreapta a colii de hârtie este mare, acest lucru semnifică o oarecare frică de necunoscut.

Semnătura, la rândul ei, a fost analizată de grafologi. Dacă semnătura este lizibilă, înseamnă că aveți încredere în voi, dacă, în schimb, semnătura este ilizibilă, atunci sunteți persoane mai dificile, greu de „citit”!