Main menu

header

495 30 1de Dana Purgaru

De-a lungul carierei sale de peste jumătate de secol, Nana Mouskouri - cunoscută în lumea întreagă sub porecla „Cântăreața cu ochelari” - a vândut peste 300 de milioane de discuri, a cântat de la muzică populară și clasică la jazz și chiar gospel, a interpretat în 15 limbi și a concertat în toată lumea, inclusiv la noi.

A crescut cu melodii din filme

Cei dragi i-au spus Nana încă de mică, deși numele său real este Ioánna. A venit pe lume în însorita Cretă, la 13 octombrie 1934, și a manifestat de timpuriu o pasiune deosebită pentru cântec. De altfel, copilăria sa a fost marcată de muzica de film ce răsuna din cinematograful în aer liber de lângă casă, în care tatăl său, Constantine, lucra ca proiecționist, iar mama, Alice, era plasatoare. Influențată în special de Judy Garland, Billie Holiday, Frank Sinatra, Ella Fitzgerald și Édith Piaf, a început să cânte din ce în ce mai mult, așa că părinții au făcut eforturi și au înscris-o, împreună cu sora sa, Eugenía, la Conservatorul din Atena, unde, timp de nouă ani, a studiat muzica clasică.

Artista s-a născut cu o malformație. Una dintre corzile sale vocale este mai groasă, ceea ce a presupus un antrenament mult mai îndelungat și mai dur pentru ca timbrul vocal să ajungă la același unison. „A trebuit să îndur multe ore în plus de muncă pentru a-mi regla corzile vocale, însă efortul a meritat cu prisosință, pentru că acum știu să-mi protejez vocea și să-i dau ceva aparte. Mi-am păstrat această abilitate de-a lungul timpului”, a declarat ea.

A dat Conservatorul pe jazz

Marea sa dragoste a rămas însă în altă parte, la muzica pop, la jazz și la cântecele populare. Profesorul i-a cerut să aleagă între acestea și muzica clasică atunci când a descoperit că Nana cânta jazz noaptea în cluburile din Atena, susținută de prieteni, iar tânăra a optat fără să ezite pentru pop. Ca urmare, a fost respinsă de profesor în ultimul său an la Conservator. Acum se poate spune că, dacă acesta nu o obliga să aleagă, nu am fi auzit niciodată de Nana Mouskouri.

Un debut accelerat

Cariera artistei a debutat fulgerător, fiind ajutată și de faptul că la acel moment, în lume, se manifesta un interes deosebit pentru muzica grecească datorită succesului de care se bucura filmul „Niciodată duminica”, a cărui coloană sonoră includea mai multe melodii grecești ale compozitorului Manos Hadjidakis.

Nana a înregistrat, în 1957, prima sa piesă, „Fascination”, atât în engleză, cât și în greacă, iar în 1958 l-a cunoscut pe Manos Hadjidakis chiar în barul în care concerta. Acesta a fost atât de impresionat de vocea sa, încât i-a propus să-i scrie câteva piese. În 1959, artista a câștigat premiul întâi la Festivalul de Muzică Grecească, interpretând câteva dintre aceste melodii, dar și Festivalul de Muzică Mediteraneană din Barcelona. Aceste reușite i-au adus un contract semnat la Paris cu Philips-Fontana.

Harry Belafonte a pus-o să-și dea jos ochelarii

Una dintre piesele pe care Hadjidakis le-a compus special pentru Nana - „White Rose of Athens” - a devenit cea mai cunoscută melodie a cântăreței și a fost inclusă pe albumul din 1961, vândut în peste 1 milion de exemplare. Faima Nanei Mouskouri s-a răspândit foarte repede. Ea a fondat formația-trio Athenians, alături de soțul său, chitaristul Yorgos Petsilas, și a pornit în turneu prin toată lumea, inclusiv în Australia, Japonia și Statele Unite.

Între 1964 și 1966 a cântat în turneu alături de Harry Belafonte, la invitația acestuia. Când Belafonte i-a spus să-și dea jos ochelarii înainte de a se urca pe scenă, Nana a fost atât de supărată, încât a vrut să părăsească turneul. Într-un final, artistul i-a respectat dorința, iar ochelarii mari, cu ramă neagră, aveau să devină marca sa pentru totdeauna. De altfel, despre aceștia artista a declarat la un moment dat: „Am vrut să fiu ceea ce eram. M-am gândit că ochelarii nu vor deranja pe nimeni și că, dacă sunt sinceră, toată lumea mă va accepta”.

„Dacă melodia nu vine din inimă, n-o pot interpreta”

Deși se afla la început de carieră, Nana Mouskouri era invitată să cânte la o mulțime de show-uri în toată lumea, chiar și la curțile regale. Când o ascultau, oamenii erau fermecați atât de voce, cât și de ceea ce transmitea - sinceritate, pace și dragoste, printr-o muzică venită din suflet. „Când cânt, trebuie să spun o poveste. Trebuie să simt ceea ce cânt. Dacă melodia nu vine din inimă, n-o pot interpreta. Magia unui cântec este să aparții tuturor în același timp, din motive diferite. Să te facă să visezi și să-ți creezi propria realitate pentru a-ți găsi în ea adevărul și libertatea”, a scris artista în cartea autobiografică.

„Călătoream cu o geantă grea cu cărți de limbi străine”

Un alt motiv pentru care Mouskouri a devenit atât de iubită a fost faptul că ea cânta piesele în limba lor originală. Pentru aceasta a luat lecții de limbi străine. „Am început să călătoresc în 1960 și aveam nevoie să-mi explic cântecele. Mi-am spus atunci că, dacă vreau s-o fac în mod serios, trebuie să învăț limbile străine. Așa că am învățat pe scenă. Călătoream cu o geantă grea cu cărți de limbi străine”, a mărturisit Nana.

Intenționează să înceapă un nou turneu

După o carieră de peste o jumătate de secol, octogenara, care a susținut sute de concerte pe an până să-și ia o binemeritată pauză, a anunțat recent că dorește să-și sărbătorească ziua de naștere pe scenă. Dar Nana Mouskouri nu este artista care să se limiteze la câteva concerte, ci va susține un întreg turneu. Cântăreața și-a motivat revenirea prin faptul că, în timpul crizei economice, totul a devenit „foarte trist” și vrea ca prin acest demers muzical să aducă „pacea și speranța”.

Repertoriul Nanei Mouskouri este mai mult decât impresionant și variat: peste 450 de discuri, compilații și single-uri în 15 limbi, în stiluri foarte diverse, iar cel puțin 230 dintre albumele sale au primit premiile „Discul de Aur“ și „Discul de Platină“

În 1993 a fost numită ambasador UNICEF - funcție preluată de la Audrey Hepburn, care decedase - și a participat la diverse misiuni umanitare, iar între 1994 și 1999 a fost membră în Parlamentul European

„Când am început, am fost influențată de cântăreții de muzică clasică și de cei populari, din Grecia. Dar îmi place și rock’n’roll. Și Annie Lennox sau Dire Straits. Îmi place jazz-ul foarte mult și iubesc muzica tradițională. Am interpretat cântece populare grecești, cântece pentru copii, în germană, engleză, galeză, irlandeză, am cântat chiar și melodii populare scoțiene“

Fiica sa îi calcă pe urme

495 30 2Despre primul său soț, Yorgos, cu care s-a măritat la 25 de ani, în 1961, Nana Mouskouri a spus că a fost „primul bărbat pe care l-am sărutat”. Au avut împreună doi copii, Nicolas Petsilas, născut în 1968, și Hélène - cântăreață, cunoscută sub numele Lénou - născută în 1970. Au divorțat în 1975, când artista avea 39 de ani, iar la scurtă vreme, Nana l-a întâlnit pe André Chapelle, pe atunci tehnician de sunet, cu care s-a măritat abia în 2003. Cei doi trăiesc împreună în Elveția.